Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη και ιστορικών διαστάσεων επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Ζινίνγκ στη Ρωσία, καθώς εκδηλώνεται εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακόπτοντας προσπάθεια διεθνούς απομόνωσης του Βλάντιμιρ Πούτιν, στο πλαίσιο της οποίας φαίνεται ότι εντάσσεται και τη ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου από το ΔΠΔ.
Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα η συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπινγκ στη Μόσχα. «Η Κίνα είναι έτοιμη, μαζί με τη Ρωσία, να διαφυλάξει την παγκόσμια τάξη με βάση το διεθνές δίκαιο». Αυτό δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, φθάνοντας στη Μόσχα για επίσημη επίσκεψη που θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη.
Όπως είπε ο Σι, «η Κίνα και η Ρωσία έχουν σχέσεις καλής γειτονίας και είναι αμοιβαία αξιόπιστοι εταίροι», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass. Οι πρώτες δηλώσεις Πούτιν και Σι προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Λευκού Οίκου.
Η προοπτική εγγύτερης συνεργασίας Κίνας – Ρωσίας και η εμπλοκή σε άξονα γεωπολιτικής και γεωοικονομικής συνεργασίας με Ινδία και Ιράν, αποτελούν εξελίξεις που “αγχώνουν” ιδιαίτερα ΗΠΑ και Ευρώπη. Κοντά σε αυτή την ομάδα βρίσκεται και η Τουρκία, η οποία έχει επιτύχει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία, να περιορίσει τις τριβές με την Κίνα και με το Ιράν. Ταυτόχρονα, στην περιοχή της Μέσης Ανατολής προωθείται προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας – Ιράν υπό την αιγίδα της Κίνας.
Το timeline της επίσκεψης Σι στη Ρωσία
Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, έφτασε το μεσημέρι στη Μόσχα για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, μετέδωσε το πρακτορείο RIA Novosti.
Το αεροσκάφος του Κινέζου ηγέτη προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Βνούκοβο -2, όπου τον υποδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο, προτού ακουστούν ο ρωσικός και ο κινεζικός εθνικός ύμνος από στρατιωτική ορχήστρα ενώπιον τιμητικής φρουράς.
Με την ευκαιρία της επίσημης αυτής τριήμερης επίσκεψης, ο Σι θα έχει σήμερα ανεπίσημη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από τις πιο επίσημες συνομιλίες που θα έχουν αύριο Τρίτη.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κυρίως το σχέδιο που πρότεινε τον περασμένο μήνα το Πεκίνο προκειμένου να διευθετηθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία, το οποίο η Δύση είδε με επιφυλάξεις. Το Κίεβο λέει πως οποιεσδήποτε κινήσεις για την ειρήνη πρέπει να περιλαμβάνουν την πλήρη αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
Αντιδράσεις
«Μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός τώρα θα επικύρωνε μόνο την κατοχή της Ρωσίας και θα έδινε στον Πούτιν περισσότερο χρόνο για να εξοπλίσει, να προετοιμαστεί και να ξαναρχίσει τις επιχειρήσεις σε χρόνο και τόπο της επιλογής του».
δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι στο CNN για την επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν την «παρακολουθεί πολύ, πολύ προσεκτικά». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε, θα «απορρίψουν» κάθε έκκληση για κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να προέλθει από την επίσκεψη του Σι στη Μόσχα. Και, επέμεινε, οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας είναι «ένας γάμος συμφερόντων».
Εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε πως το Κίεβο περιμένει από την Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
“Η Ουκρανία παρακολουθεί την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου στη Ρωσία προσεκτικά”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Νικολένκο λίγο μετά την άφιξη του Κινέζου ηγέτη.
“Αναμένουμε από το Πεκίνο να ασκήσει την επιρροή του στη Μόσχα προκειμένου να την κάνει να θέσει τέλος στον επιθετικό πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Είμαστε έτοιμοι να δεσμευθούμε σε έναν πιο στενό διάλογο με την Κίνα προκειμένου να αποκατασταθεί η ειρήνη στην Ουκρανία σύμφωνα με τις αρχές που έχουν κατοχυρωθεί στον Χάρτη του ΟΗΕ και στο πιο πρόσφατο ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα αυτό”, τόνισε ο Νικολένκο.
Πρόλογος του Σι
Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Κινέζος Πρόεδρος κατά την άφιξή του, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η επίσκεψή του θα ενισχύσει τις σχέσεις στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών. «Η Κίνα και η Ρωσία είναι καλοί γείτονες και αξιόπιστοι εταίροι που συνδέονται με βουνά και ποτάμια. Είμαι βέβαιος ότι η επίσκεψη θα είναι γόνιμη, θα δώσει νέα ώθηση στην υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας στη νέα εποχή», τόνισε ο Σι Τζινπίνγκ.
«Η Κίνα και η Ρωσία, ως μεγάλες δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις. Η Κίνα είναι έτοιμη μαζί με τη Ρωσία να υπερασπιστεί αποφασιστικά το διεθνές σύστημα με επίκεντρο τον ΟΗΕ.
Η παγκόσμια τάξη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τους θεμελιώδεις κανόνες των διεθνών σχέσεων, με βάση τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενισχύει την αληθινή πολυμερή προσέγγιση, προωθεί την πολυπολικότητα στον κόσμο και τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων και συμβάλλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας διακυβέρνησης προς μια πιο δίκαιη και ορθολογική κατεύθυνση», αναφέρει στο μήνυμά του ο Σι.
Σημειώνεται ότι ο Σι Τζινπίνγκ, ως αρχηγός κράτους, έχει επισκεφθεί τη Ρωσία οκτώ φορές από το 2013, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Συνολικά, τα τελευταία 10 χρόνια, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ έχουν συναντηθεί περισσότερες από 40 φορές.
Ένταλμα σύλληψης κατά Πούτιν: Το Πεκίνο καλεί το ΔΠΔ να αποφεύγει «τα δύο μέτρα και δύο σταθμά»
Να αποφύγει “τα δύο μέτρα και δύο σταθμά” μετά την έκδοση από τον διεθνή θεσμό εντάλματος σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν, κάλεσε σήμερα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) το Πεκίνο, μερικές ώρες πριν από την έναρξη επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ.
“Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οφείλει να υιοθετεί αντικειμενική και αμερόληπτη θέση, να σέβεται την ασυλία της οποίας χαίρουν οι αρχηγοί κράτους βάσει του διεθνούς δικαίου”, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, απαντώντας σε ερώτηση που δέχθηκε για το θέμα.
Ο θεσμός αυτός θα πρέπει “να αποφεύγει την πολιτικοποίηση και την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών”, υπογράμμισε επίσης, αναφερόμενος σε άλλες στρατιωτικές επεμβάσεις που δεν έχουν οδηγήσει στην έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος αρχηγού κράτους.