Κινήσεις με στόχο να εμπεδώσει τον κεντρικό ρόλο της Κίνας στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό κάνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς δήλωσε ότι δέχεται να εξετάσει το σχέδιο εξομάλυνσης στην Ουκρανία που κατέθεσε ο Σι Ζινπίνγκ, κατά τη διαρκεια της επίσημης επίσκεψης του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποδέχτηκε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο και δήλωσε έτοιμος να συζητήσει το σχέδιο του Πεκίνου για την Ουκρανία.
«Έχουμε μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις σας για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Θα συζητήσουμε, φυσικά, όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε φυσικά, με σεβασμό», τόνισε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, υποδεχόμενος τον Κινέζο ομόλογό του.
Η κίνηση αυτή έρχεται τη στιγμή που η Ουάσιγκτον έχει σκληρύνει τη στάση της ζητώντας ολοκληρωτική απόσυρση της Ρωσίας από την Ουκρανία.
Συνδυαστικά, το σχέδιο Ζινπίνγκ και η έναρξη συζητήσεων που ανακοίνωσε εξυπηρετούν πολλαπλούς γεωπολιτικούς στόχους. Αφενός αναβαθμίζουν τον ρόλο του Πεκίνου στο διεθνές σκηνικό και αφετέρου θέτουν τη βάση για ενεργοποίηση της Κίνας στο πλευρό της Ρωσίας σε περίπτωση απόρριψης του από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ.
Πρόκειται για κίνηση έμπρακτης προσέγγισης Μόσχας – Πεκίνου, που ακολουθεί τα κοινά ναυτικά γυμνάσια των δύο χωρών με το Ιράν στον κόλπο του Ομάν. Έτσι εκπέμπεται σαφές μήνυμα σχηματισμού νέο γεωστρατηγικού άξονα, ο οποίος κινείται με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.
Η συνάντηση Πούτιν – Σι
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ria Novosti, o Πούτιν συνεχάρη τον Σι Τζιπίνγκ για την επανεκλογή του στην προεδρία της Κίνας για τρίτη φορά, γεγονός που- όπως είπε- δείχνει ότι ο λαός της Κίνας έχει εκτιμήσει το έργο του την προηγούμενη δεκαετία.
«Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει κάνει ένα κολοσσιαίο άλμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξή της. Σε όλο τον κόσμο, αυτό έχει πραγματικό ενδιαφέρον, και σας ζηλεύουμε λίγο», είπε ο Πούτιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν ακόμη πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους.
Αντιδυτικό μέτωπο
Η τριήμερη πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με την ανεπίσημη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, με τους δύο ηγέτες να βλέπουν σε αυτήν την ευκαιρία για το χτίσιμο ενός αντιδυτικού μετώπου.
Οι δύο άντρες αποκάλεσαν ο ένας τον άλλον «αγαπητέ μου φίλε» στη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο σήμερα το απόγευμα πριν από ένα δείπνο, για να ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες αύριο Τρίτη με την αναμενόμενη υπογραφή συμφωνιών για την εμβάθυνση της ρωσο-κινεζικής συνεργασίας.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Η επίσκεψη Σι αποτελεί από την πλευρά του Πεκίνου μια επιδίωξη για εμβάθυνση των οικονομικών δεσμών με έναν σύμμαχο που θεωρεί ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση, αλλά και προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως δυνητικού ειρηνοποιού στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ως προς το τελευταίο, ο Πούτιν ανέφερε στον Σι ότι βλέπει τις προτάσεις της Κίνας για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία με σεβασμό, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο του Πεκίνου για την επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Κίνα παρουσίασε στα τέλη Φεβρουαρίου ένα έγγραφο 12 θέσεων για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, στο οποίο ζητεί από τη Μόσχα και το Κίεβο να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες» και να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες.
«Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης. Αναμφίβολα θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρωτοβουλιών σας, τις οποίες αντιμετωπίζουμε με σεβασμό», τόνισε.
Έσπασε την απομόνωση
Ο Σι έγινε ο πρώτος ηγέτης χώρας που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον του την Παρασκευή για τον εκτοπισμό Ουκρανόπουλων στη Ρωσία κατά τη διάρκεια των 13 μηνών της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Η Ρωσία παρουσιάζει το ταξίδι του Σι, το πρώτο του μετά την εξασφάλιση μιας άνευ προηγουμένου τρίτης θητείας αυτόν τον μήνα, ως απόδειξη ότι έχει έναν ισχυρό φίλο στη σύγκρουσή της απέναντι σε μια εχθρική Δύση.
Κοινοί στόχοι
Ο Ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε τον Κινέζο ομόλογό ότι η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν «πολλά καθήκοντα και πολλούς κοινούς στόχους» κατά τη διάρκεια αυτής της ανεπίσημης συνάντησης στο Κρεμλίνο.
«Έχουμε πολλά κοινά καθήκοντα και στόχους», δήλωσε ο Πούτιν, χαιρετίζοντας ότι το Πεκίνο δίνει «μεγάλη προσοχή στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κίνας».
«Η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση του κράτους. Είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι πολλές άλλες χώρες», είπε, λέγοντας ότι «ζηλεύει λίγο» για την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες
Ο Σι εξήρε τις «στενές σχέσεις» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου λέγοντας πως «είμαστε εταίροι σε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία. Είναι αυτό το καθεστώς που καθορίζει ότι πρέπει να υπάρχουν στενές σχέσεις μεταξύ των χωρών μας», είπε κατά την έναρξη αυτής της άτυπης συνάντησης, σύμφωνα με μετάφραση των δηλώσεών του που μεταδόθηκαν ζωντανά στη ρωσική τηλεόραση.
Παράλληλα ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Πούτιν ότι είναι πεπεισμένος ότι οι Ρώσοι θα τον στηρίξουν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2024, παρόλο που ο αρχηγός του Κρεμλίνου δεν έχει ανακοινώσει ακόμη αν θα διεκδικήσει μια ακόμη θητεία.
Πρόωρες εκλογές στη Ρωσία
Ο Πούτιν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία την τελευταία ημέρα του 1999 όταν παραιτήθηκε ο Μπόρις Γέλτσιν, είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν.
«Ξέρω ότι η Ρωσία θα διεξαγάγει προεδρικές εκλογές», είπε ο Σι στον Πούτιν μιλώντας στα μανδαρινικά.
«Υπό την ισχυρή σας ηγεσία, η Ρωσία έχει κάνει μεγάλα βήματα στην ευημερούσα ανάπτυξή της. Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να σας παρέχει τη σταθερή υποστήριξή του».
Καθώς οι δηλώσεις του Σι μεταφράζονταν στα ρωσικά, ο Πούτιν κοίταξε τον Σι στα μάτια και χαμογέλασε για λίγο.
Ξανά υποψήφιος ο Πούτιν
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επεσήμανε αμέσως ότι ο Σι δεν δήλωσε ότι ο Πούτιν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές του επόμενου έτους, αλλά πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο καλωσορίζει την εμπιστοσύνη του Σι στην υποστήριξη των Ρώσων στον Πούτιν.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τις σημερινές κατ’ ιδίαν συνομιλίες Σι-Πούτιν θα ακολουθήσει δείπνο. Το μενού περιλαμβάνει μπλινί (ρωσική τηγανίτα) με ορτύκια και μανιτάρια, σούπα ψαριού στερλίνας, σορμπέ ροδιού, νέλμα -ψάρι της Αρκτικής- με λαχανικά, κρέας ελαφιού με σάλτσα κεράσι, πάβλοβα και κρασιά από τη νότια περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας.