Κινήσεις υψηλής διπλωματικής αξίας και πολιτικής σημειολογίας κάνουν Ελλάδα και Τουρκία, επιχειρώντας να εμπεδώσουν το νέο momentum στα ελληνοτουρκικά, το οποίο χτίζεται στη βάση της disaster diplomacy στον απόηχο των φονικών σεισμών.
Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσαν, μετά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ότι η Αγκυρα θα ψηφίσει την Ελλάδα για την υποψηφιότητά της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος και η Αθήνα, από την πλευρά της, θα στηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).
Ο Ν. Δένδιας έκανε λόγο για μια πολύ παραγωγική συνάντηση και ευχαρίστησε τον Τούρκο ομόλογό του τόσο για την αλληλεγγύη μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, όσο και για την απόφαση της Αγκυρας να επιτρέψει την έκδοση στην Ελλάδα του πατέρα ενός εκ των θυμάτων της τραγωδίας.
Auditor’s note: Απεγκλωβισμός
Όπως είναι προφανές τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται σε συναντήσεις αλλά είναι αποτέλεσμα διεργασιών σε μεγάλο βάθος και εύρος. Υπ αυτό το πρίσμα, πρόκειται για ενέργειας που επιδεικνύουν όχι μόνο αλληλεγγύη αλλά και ισχυρή πολιτική βούληση για την πολυεπίπεδη προώθηση της θετικής ατζέντας.Αν και η Τουρκία δεν φαίνεται να διαθέτει τα απαραίτητα ερείσματα για την θέση του Γενικού Γραμματέα, η υποψηφιότητα και η στήριξη από την Ελλάδα αποτελούν σαφή μηνύματα υπέρβασης και για τις δύο πλευρές. Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη σαφή ένδειξη απομάκρυνσης από τον στείρο γεωπολιτικό ανταγωνισμό και απεγκλωβισμού από την παγίδα του Hobs.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η εκδήλωση της πρωτοβουλίας αυτής κατά τη διάρκεια προεκλογικής περιόδου και στις δύο χώρες και καθώς αμφότερες οι κυβερνήσεις βάλλονται εσωτερικά.
Έστρωσε χαλί ο Δένδιας
Νωρίτερα, αναφερόμενος στα θέματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι θα συζητηθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνεχή ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, τονίζοντας πως η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Μαριούπολη, δεν βοηθά καθόλου την ατμόσφαιρα.
Εξάλλου, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την «πολύ σημαντική επιτυχία», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Δένδιας, για τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. «Είναι κάτι στο οποίο η Ελλάδα έχει επενδύσει πάρα πολύ», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Δηλώσεις Τσαβούσογλου πριν τη συνάντηση
«Η συμφωνία θαλάσσιας δικαιοδοσίας που κάναμε με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Η συμφωνία της Αιγύπτου με την Ελλάδα δεν είναι ούτε εναντίον μας. Σε αυτή τη συμφωνία, η αιγυπτιακή πλευρά σεβάστηκε τα σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας ακόμη και όταν οι σχέσεις ήταν ψυχρές», είχε τονίσει λίγο πριν από τη συνάντηση, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Επίσης επισήμανε πως οι χώρες μπορούν να συνάψουν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως οι διαφορές απόψεων της Τουρκίας με την Ελλάδα συνεχίζονται σε ορισμένα ζητήματα. «Ορισμένα ζητήματα συζητήθηκαν στις διερευνητικές επαφές, αλλά δεν επετεύχθη συμφωνία και ως εκ τούτου τα προβλήματα συνεχίζονται», πρόσθεσε.