Σε φάση έντονης μεταβλητότητας εισέρχονται πλέον οι αγορές, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να αποτυπώσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα από το deal-διάσωσης της Credit Suisse με τη UBS και ενόψει της συνεδρίασης της Fed για τον καθορισμό των επιτοκίων. Οι βεβαιότητες του χθες, όταν το μέτωπο ήταν μόνο η χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, πλέον καθίστανται αβεβαιότητες, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν καταφέρει να αναπροσαρμόσουν τις θέσεις και τα λειτουργικά τους μοντέλα για να απαντήσουν στο αυξημένο ρίσκο.
Να αποτυπώσουν τις εξελίξεις του Σαββατοκύριακου στον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα προσπαθούν οι traders, ενώ παράλληλα επιχειρούν να προεξοφλήσουν τη στάση της Fed, ενόψει της συνεδρίασης την Τετάρτη. Παράλληλα, όμως, οι επενδυτές βιώνουν τον φόβο ενός ντόμινο, ο οποίος οξύνθηκε τόσο από την κατεπείγουσα διάσωση της Credit Suisse, όσο και από τη συντονισμένη παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών με τα ημερήσια swap lines που άνοιξαν με τη Fed.
Το άγχος των επενδυτών για την κατάσταση που διαμορφώνεται και τα χαρακτηριστικά της οποίας παραμένουν ασαφή, καταγράφεται στις αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, που ακολουθεί τη διάσωση της Credit Suisse και τα νέα swap lines μεταξύ κεντρικών τραπεζών.
Ενώ το μελάνι στο deal εξαγοράς της Credit Suisse από τη UBS, έναντι 3 δισ. φράγκων, δεν έχει ακόμη στεγνώσει, πρώτη αντέδρασε η αγορά εταιρικών ομολόγων, καθώς για την ολοκλήρωση της συμφωνίας απαιτήθηκε bail-in των TIer1 ομολόγων ύψους 17 δισ.
Σε φραστική παρέμβαση μετά τις πιέσεις στα ομόλογα AT1 των ευρωτραπεζών προχωρούν Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) της Ε.Ε. Με κοινή ανακοίνωσή τους, χαιρετίζουν τη «συνεκτική δέσμη δράσεων από τις ελβετικές αρχές για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας». Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας, επισημαίνουν. Το πλαίσιο για τις προβληματικές τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθορίζει τη σειρά με την οποία μέτοχοι και πιστωτές υφίστανται ζημιές από μια προβληματική τράπεζα.
Η εικόνα των αγορών
Ακολούθησαν οι ασιατικές αγορές οι οποίες έκλεισαν στο κόκκινο με τράπεζες και φαρμακευτικές να δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Οι ευρωαγορές και τα futures της Wall Street άνοιξαν πτωτικά, αλλά σύντομα αντέδρασαν απορροφώντας τις πιέσεις από ρευστοποιήσεις και αναζητώντας σημείο ισορροπίας πέριξ των κλεισιμάτων της Παρασκευής.
Η έως τώρα συμπεριφορά των αγορών δείχνει έντονη ανησυχία, αβεβαιότητα και αδυναμία των επενδυτών να δουν την μέρα.
Στην Ευρώπη οι αγορές κινούνται πλέον σε θετική περιοχή, έχοντας ανακτήσει αρχικές απώλειες και δείχνοντας διάθεση εξισορρόπησης. Ειδικότερα:
- στο Λονδίνο ο FTSE-100 ενισχύεται κατά 1,18% στις 7.423 μονάδες
- στη Φρανκφούρτη ο Dax γράφει κέρδη 1,3% στις 14.961 μονάδες
- στο Παρίσι ο CAC-40 ενισχύεται κατά 1,63% στις 7.039 μονάδες
- στο Μιλάνο ο FTSE-MIB κινείται 1,82% υψηλότερα στις 25.965 μονάδες
- Ο ευρύτερος Stoxx 600 κινείται στις 441.98 μονάδες με κέρδη 1,29%
Το Χρηματιστήριο της Αθήνας παραμένει “χαμένο” καθώς επιχειρεί να αποτιμήσει τις εξελίξεις στην Ευρώπη, ενώ με το άλλο μάτι παραμένει στραμμένο στο κλιμακούμενο πολιτικό ρίσκο στο εσωτερικό και τα εκλογικά και μετεκλογικά σενάρια.
- Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,71% στις 1.027, 47 μονάδες
- Ο FTSE-25 έκλεισε με κέρδη 0,88% στις 2499 μονάδες
Στο ταμπλό τον Γενικό Δείκτη στήριξαν κυρίως οι μετοχές των τραπεζών με σημαντικά κέρδη, καθώς και οι ενεργειακές.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε με πρόδηλη νευρικότητα, και σε περιορισμένο εύρος αναζητώντας ειδησεογραφικούς καταλύτες για να ξεκαθαρίσει την τάση του. Στο μεταξύ, οι εξελίξεις στο τραπεζικό μέτωπο στην Ευρώπη πυροδοτούν φημολογία για προβλήματα και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Τέτοια σενάρια έχει διαψεύσει απριόρι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ενώ στην ανθεκτικότητα και ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση των ευρωπαϊκών τραπεζών έχει αναφερθεί και η Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο σκλήρυνσης του θεσμικού πλαισίου και νέων οδηγιών για την απαγόρευση πληρωμής μερισμάτων για λόγους μακρο-προληπτικής πολιτικής.
Ρόλο στη διαμόρφωση κλίματος έπαιξαν και οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στο CNBC απ όπου διέβλεψε τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.
Στη Wall Street
Ανοδικά -και μάλιστα με σημαντικά κέρδη- άνοιξε ο Dow Jones, ακολουθούμενος από τον S&P 500 που κινείται μετριοπαθώς ανοδικά. Πτωτικά άνοιξε ο τεχνολογικός Nasdaq.
Η εικόνα των αμερικανικών αγορών λίγο μετά το άνοιγμα είναι εντελώς αντίθετη με τις προσδοκίες που δημιουργούσαν τα futures στα Παράγωγα νωρίτερα. Παράλληλα, ανεβαίνει, αλλά ήπια ο VIX, που καταδεικνύει τα επίπεδα φόβου, ήτοι κινδύνου και μεταβλητότητας στις αγορές.
Στα εμπορεύματα άνοδο 0,53% σημειώνουν τα futures του χρυσού που πλέον κινούνται στα 1982,8 δολάρια.
Στον αντίποδα, απώλειες της τάξης του 1,5% σημειώνουν Brent και Crude, καθώς οι αγορές προβλέπουν… ύφεση.