Εντείνεται η κινητικότητα στο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό πεδίο, καταδεικνύοντας επικείμενη αύξηση του υποκείμενου κινδύνου, ενώ την ίδια στιγμή η διεθνής ειδησεογραφία κατακλύζεται από γεωοικονομικού χαρακτήρα ειδήσεις, όπως η κρίση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα της Δύσης.
Στην τελευταία εξέλιξη, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως είναι έτοιμες να πουλήσουν στην Αυστραλία τρία πυρηνοκίνητα υποβρύχια, κλάσης Virginia έως το 2030 καθώς και δυνατότητα αγοράς δύο ακόμα.
Η Αυστραλία πρόκειται να γίνει η έβδομη χώρα στον κόσμο που θα εισαγάγει πυρηνικά υποβρύχια στον ναυτικό της στόλο, ως μέρος της συμφωνίας AUKUS, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας.
Η Guardian αναφέρει ότι στο πλαίσιο της νέας λεγόμενης εταιρικής σχέσης Aukus, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει επίσης τα πλοία βαθέων υδάτων, σχεδόν διπλασιάζοντας τα 19 που ήδη κατέχει.
Στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν μακράν τον μεγαλύτερο αριθμητικά στόλο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων παγκοσμίως. Η Ρωσία έχει λιγότερο από τον μισό σε αριθμό στόχο πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και η Κίνα περίπου πάλι τα μισά.
Τα πυρηνικά υποβρύχια είναι απαραίτητα πυρηνικά οπλισμένα αλλά και εκείνα που τροφοδοτούνται από πυρηνικό αντιδραστήρα και όχι από ντίζελ-ηλεκτρική πρόωση.
Το σχέδιο για την ενίσχυση της ναυτικής άμυνας της Αυστραλίας έρχεται εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας των δυτικών χωρών σχετικά με τα σχέδια της Κίνας για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Το Πεκίνο έχει επικρίνει την κίνηση, λέγοντας ότι ο Aukus ενθαρρύνει έναν αγώνα εξοπλισμών.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γουένμπιν προειδοποίησε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι οι τρεις χώρες βαδίζουν «ολοένα και πιο κάτω στο μονοπάτι του λάθους και του κινδύνου».
You will find more infographics at Statista