Σε θρίλερ για γερά νεύρα εξελίσσεται και αυτή η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, καθώς παρά τις παρεμβάσεις, κανείς ιδιώτης επενδυτής δεν φαίνεται διατεθειμένος να επενδύσει σε μαύρη τρύπα… Αυτό προκύπτει από διστακτικότητα της Thrivest των Μπάκου – Καϋμενάκη και Εξάρχου, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται στο ενημερωτικό, ενώ λίγο πριν είχε διαρρεύσει ότι το deal παραπαίει.
Εν μέσω διεθνούς κρίσης εμπιστοσύνης στις τράπεζες, κρατικής παρέμβασης στην Credit Suisse, δύο καταρρεύσεων και μιας κοινοπρακτικής διάσωσης στις ΗΠΑ, η αμκ της Attica Bank και οι εγνωσμένοι κίνδυνοι που κουβαλάει η τράπεζα, σκιαγραφούνται πολύ πιο γλαφυρά. Ενώ τα πως τα γιατί και οι τεχνικές λεπτομέρειες τόσο της ΑΜΚ όσο και ενδεχόμενου deal παραμένουν θολά, εγείρεται το ερώτημα: Τελικά μπορεί να καταρρεύσει η Attica Bank;
Η απάντηση δεν είναι εύκολη, ούτε μπορεί κανείς να διαβλέψει το μέλλον με ακρίβεια. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια δύσκολη εξίσωση με πολιτικές προεκτάσεις και αντίκτυπο σε ένα ιδιαίτερα κλειστό και ευαίσθητο οικοσύστημα, αυτό των μηχανικών, καθώς μέτοχος είναι το ασφαλιστικό τους Ταμείο, το ΤΜΕΔΕ και ο e-ΕΦΚΑ.
Μέχρι στιγμής ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και e-ΕΦΚΑ έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στην αμκ μέχρι την κάλυψη του ποσοστού τους. Συνολικά, η Attica Bank σκοπεύει να αντλήσει 473,3 εκατ. μέσω από την αύξηση κεφαλαίου. Τα 300 εξ αυτών χρειάζονται για τις πρόσθετες προβλέψεις, εκ των οποίων τα 149 εκατ. έπρεπε να βρίσκονται στα ταμεία από την 1η Ιανουαρίου.
Από την εξίσωση της Attica Bank δεν πρέπει να λείπει και η παράμετρος των εκλογών, καθώς οι μέτοχοι και οι διαδικασίες αποτελούν και πολιτική απόφαση, ενώ η επιβίωσή βασίζεται στην αποφασιστικότητα της εκάστοτε κυβέρνησης να την …στηρίξει.
Οι ειδήσεις από το ενημερωτικό
Το ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η Attica Bank αποτελεί… “είδηση”, καθώς έχει αρκετές ελλείψεις και προβλέψεις που δεν βγάζουν νόημα, εκτός εάν ιδωθούν στο πλαίσιο διεργασιών που δεν έχουν ακόμα ωριμάσει.
Το πρώτο σημείο που παρατηρείται είναι ότι η διοίκηση της Attica Bank προχωρά την αμκ πριν δημοσιεύσει ισολογισμό. Αυτό γίνεται αφενός γιατί η δημοσίευση θα πυροδοτήσει αλυσιδωτή αντίδραση, που εφόσον δεν υπάρχουν τα κεφάλαια θα μπορούσε να δυναμιτίσει την τράπεζα. Αφετέρου προσφέρει έδαφος για απαξιωτική σπέκουλα.
Η αμκ διενεργείται χωρίς ανάδοχο και χωρίς σύμβουλο, ενώ παράλληλα θα έχει και κόστος που υπερβαίνει τα 9 εκατ. Επίσης, κανείς από τους μετόχους δεν έχει δεσμευτεί για την κάλυψη των αδιάθετων μετοχών. Ακολούθως, όμως, προβλέπεται διαδικασία για την διάθεση των αδιάθετων μετοχών που θα προκύψουν από την αμκ.
Επίσης, υπάρχει και ρήτρα υπαναχώρησης, στην οποία γίνεται ρητή αναφορά στην έκδοση δεύτερου ενημερωτικού δελτίου. Αυτό, αν και αποτελεί τυπική ρήτρα, εν τούτοις όταν τίθεται στο περιβάλλον Attica Bank – Thrivest και με δεδομένη την πολιτική Εξάρχου να μπαίνει ως από μηχανής θεός, θα μπορούσε να αποτελεί το παράθυρο ευκαιρίας.
Όπως και στην πόκα
Στην πόκα οι παίχτες πολλές φορές ποντάρουν σε δύο ταμπλό: Ένα για τους πολλούς και ένα άλλο που εξελίσσεται μεταξύ δύο. Αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει και στην περίπτωση της Attica Bank. Έτσι, εκτός από την αμκ παράλληλα τρέχουν και τα project τιτλοποίησης απαιτήσεων που ανέρχονται στα 2,6 δισ. Πρόκειται για το Astir 1 και το Metexelixis. Αυτά, ήταν άλλωστε το επίκεντρο των συζητήσεων Βρεττού – Εξάρχου και σ αυτά παίζει ρόλο η Euroxx.
Οι τιτλοποιήσεις αυτές εκτιμώνται και θα λάβουν αξιολόγηση… συνολικά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πουληθούν έτσι… Τέτοιες συναλλαγές έχουν πολλές επιλογές και διαφοροποιήσεις. Η πώλησή τους, όμως, αποτελεί το κλειδί για την αμκ και για την είσοδο ιδιώτη επενδυτή.
Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων, που συνδυαστικά με τις προβλέψεις ανεβάζει τον λογαριασμό.
Οι μέτοχοι και η επόμενη ημέρα
Με βάση την τρέχουσα μετοχική σύνθεση, το ΤΧΣ (69,51%) καλείται να καταβάλει ποσό 328,9 εκατ. ευρώ, ενώ το ΤΜΕΔΕ (21,11%) συνολικά 95,1 εκατ. ευρώ. Για τον ΕΦΚΑ η πλήρης συμμετοχή προϋποθέτει εκταμίευση 39,7 εκατ. ευρώ.
Η Thrivest έχει εκφράσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει, αρχικά μίλησε ακόμα και για 100 εκατ., ενώ σε διαρροές για ναυάγιο στις διαρπαγματεύσεις, κατέβαζε τον πήχη στα 20 εκατ.
Μέχρι στιγμής, αφού αποχώρησε η Ellington, συμφωνία μεταξύ του ΤΜΕΔΕ και άλλου ιδιώτη μετόχου δεν υπάρχει. Το βασικό σενάριο που βασίζεται στα διαθέσιμα δεδομένα είναι η είσοδος του στρατηγικού επενδυτή σε δύο φάσεις:
- Μέσω της option για τα αδιάθετα της αύξησης που θα αποκτήσει ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 2-3% και
- ακολούθως η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ, όπου γίνονται δεκτές unsolicited proposals και οι τιμές μπορεί να είναι κατώτερες από της αγοράς.
Αφού λοιπόν η αμκ τρέχει ήδη, ενώ τα αποτελέσματα και τα κόκκινα αργούν, ο εν δυνάμει επενδυτής θέλει διασφαλίσεις. Όπερ σημαίνει ότι τα κεφάλαια της αμκ θα καλύψουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, το μικρό κενό που μένει μπορεί να το αποκτήσει η Thrivest με περίπου 20 εκατ. επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα να μπει και ακολούθως θα καταθέσει προσφορά, αφού θα έχει όλες τις πληροφορίες και θα αγοράσει από το ΤΧΣ σε… discount έναντι της αμκ, σε πιο fair τιμή.
Επειδή πρόκειται για σενάριο, όμως, οι επενδυτές και η Attica Bank, έχουν πολυμελείς ομάδες με τεχνογνωσία και φαντασία και σίγουρα μπορούν να διαμορφώσουν το κατάλληλο, ακόμα και με δεδομένα που δεν υπάρχουν …ακόμα στο τραπέζι.