Η πιο τρικυμιώδης χρηματιστηριακή εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο των τελευταίων πολλών μηνών ήταν αυτή που φεύγει σήμερα, καθώς η μεγάλη διεθνής τραπεζική κρίση έρχεται να ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα που – εδώ και χρόνια – κρατιέται σε… λεπτές ισορροπίες, εν μέσω πολλών αμφίβολης υπόστασης επενδυτικών προϊόντων και – όπως στην πράξη αποδεικνύεται – ανοιγμάτων που ενέχουν σοβαρότατους κινδύνους.
- Συστημικό ντόμινο φοβάται η παγκόσμια κοινότητα
- Η τραπεζική κρίση φέρνει κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα
- Συνεδριάσεις – ροντέο στο ελληνικό χρηματιστήριο
- Κίνδυνος και για τις 1.000 μονάδες πλέον στο Χ.Α.
Η παγκόσμια κοινότητα βιώνει τη μεγαλύτερη τραπεζική και χρηματοπιστωτική κρίση από το 2008 και την περίπτωση της Lehman Brothers, ενώ θυμίζουμε πως πρωτύτερα εκείνη την περίοδο είχε χρεοκοπήσει η Bears Stearns, παρά τις ενέσεις ρευστότητας από το σύστημα.
Το νέο τραπεζικό «χτύπημα» με τους φόβους για πιστωτικό γεγονός με πιθανή χρεοκοπία του ελβετικού πάλαι ποτέ κολοσσού Credit Suisse, έφερε αναστολές διαπραγμάτευσης για πολύ μεγάλες τραπεζικές μετοχές σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ παρά τις ισχυρές προσπάθειες στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας με ρευστότητα 54 δισ. ευρώ, η νηνεμία δεν αποκαταστάθηκε στις αγορές.
Είναι σαφές ότι υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης, σε όλο το τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ οι φόβοι για ντόμινο είναι υπαρκτοί και επιδεινώθηκαν περισσότερο από την… άμεση και δυναμική αφύπνιση κεντρικών τραπεζών, κυβερνήσεων αλλά και μεγάλων ιδιωτικών τραπεζών για στηρίξεις…
Προηγήθηκαν οι πτωχεύσεις και κρατικοποιήσεις των Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp. και Signature Bank τις προηγούμενες ημέρες, ενώ παρά τους έντονους τριγμούς που έφεραν στις αγορές και σε όλο τον τραπεζικό κλάδο, είχαν θεωρηθεί διαχειρίσιμες από την παγκόσμια κοινότητα και τις κεντρικές τράπεζες.
Όμως, η περίπτωση της Credit Suisse, η οποία ανήκει μέσα στις δέκα κεντρικές συστημικές εκπροσώπους του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, είναι εντελώς διαφορετική, εξαιρετικά πιο δύσκολη ενώ μια ενδεχόμενη κατάρρευσή της ασφαλώς θα προκαλούσε γενικευμένο ντόμινο με απροσδιόριστες συνέπειες για όλο το επενδυτικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι εξελίξεις με την κατάρρευση των Silicon Valley Bank, Silvergate Capital Corp. και Signature Bank ανάγκασαν τον οίκο Moody’s να αναθεωρήσει αυτή την εβδομάδα τις προοπτικές του Αμερικανικού Τραπεζικού Συστήματος, σε “αρνητικές”, από “σταθερές”, επισημαίνοντας “την επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος στον κλάδο.
Στην Ευρώπη, ήταν τέτοια η αποφασιστικότητα και το ντόμινο των ρευστοποιήσεων, που οι Εποπτικές Αρχές προχώρησαν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης για τις μετοχές των Credit Suisse, Societe Generale, Monte dei Paschi, FinecoΒank και UniCredit, κάτι που έχει να γίνει πολλά χρόνια σε αυτό το γενικευμένο βαθμό.
Η Credit Suisse προσέφυγε στην κεντρική τράπεζα της χώρας ζητώντας να αποσπάσει δήλωση δημόσιας στήριξης, μετά την κατρακύλα της μετοχής της την Τετάρτη, την Πέμπτη ήρθε η στήριξη από την κεντρική ελβετική τράπεζα με τη μετοχή να αντιδρά ανοδικά, όμως την Παρασκευή οι πιέσεις επανήλθαν μαζί με τις ανησυχίες.
Η μετοχή της τράπεζας έκανε ελεύθερη πτώση την Τετάρτη καταγράφοντας απώλειες κατά 30% στα 1,56 ελβετικά φράγκα, αφού νωρίτερα είχε διακοπεί η διαπραγμάτευσή της σε μια απόπειρα να ανακόψει το sell off.
Η Credit Suisse αντιμετωπίζει εδώ και αρκετούς μήνες προβλήματα, τα οποία αρχικά σχετίζονταν με την φυγή καταθέσεων και κεφαλαίων από την τράπεζα και τις τελευταίες εβδομάδες επανήλθε στο φως της δημοσιότητας μετά την έναρξη έρευνας από την αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγορών (SEC) αναφορικά με τον τρόπο «μέτρησης» των μεγεθών της.
Επιστράτευση των μεγάλων για στήριξη
Ευρύτερα από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, καταγράφηκε μια γενικότερη «επιστράτευση» των μεγάλων δυνάμεων σε κρατικό αλλά και ιδιωτικό επίπεδο για να κλείσει η… χοάνη της αιμορραγίας και να μην καταπιεί με ταχύτητα μεγαλύτερο τμήμα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού τομέα. Την Πέμπτη έγινε γνωστό πως μια ομάδα έντεκα τραπεζών στις ΗΠΑ, υπό την ηγεσία της JPMorgan, της Bank of America και της Citigroup πρόκειται να διαθέσει 30 δισ. δολάρια στη First Republic Bank.
Η τριάδα θα συνεισφέρει από 5 εκατ. δολάρια εκάστη, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley θα προσφέρουν περίπου 2,5 δισ. δολάρια, ενώ θα συνδράμουν με 1 δισ. ευρώ και οι Wells Fargo, US Bancorp, Truist Financial, PNC Financial Services κ.α. Στόχος είναι να αποτραπεί η πτώχευση της περιφερειακής τράπεζας, η οποία έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα μετά την κατάρρευση της SVB και της Signature.
Πρόκειται για ένα… ερμαφρόδιτο μοντέλο διάσωσης, από ανταγωνιστικές τράπεζες, που ασφαλώς φοβούνται ότι το ντόμινο θα φέρει ασύγκριτα μεγαλύτερη καταστροφή, όμως η αντίδραση των αγορών την Παρασκευή δεν ήταν ενθαρρυντική. Κανείς δεν ξέρει αν θα «δουλέψει» αυτό το μοντέλο διάσωσης, ενώ ήδη υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις όπως του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Bill Ackman, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο να εξαπλωθεί ο κίνδυνος χρεοκοπίας της First Republic Bank στις μεγαλύτερες τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επέμεινε στην… σκληρή πολιτική της αύξησης επιτοκίων ανεβάζοντας επιπλέον 0,50% το επιτόκιο, κάτι που δε λειτούργησε θετικά στις αγορές, που λόγω της συγκυρίας ανέμεναν μεγαλύτερη ευελιξία. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να στηρίξει, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης.
Από πολλές πλευρές επίσης επισημαίνεται πως το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι πιο θωρακισμένο (αν και η Credit Suisse στην Ευρώπη εδρεύει), όμως οι ανησυχίες των επενδυτών αλλά και των αποταμιευτών, παραμένουν.
Μεγάλη πτώση την Παρασκευή στις αγορές και στο Χ.Α.
Εντός αυτού του περιβάλλοντος, οι διεθνείς αγορές κατέγραψαν μεγάλη πτώση και την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μια ιδιαίτερα αρνητική εβδομάδα. Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στην κορυφή των ρευστοποιήσεων, όπως παρασύρθηκαν και μετοχές της ενέργειας, αλλά και άλλων κλάδων. Όλοι οι δείκτες των κυριότερων ευρωπαϊκών αγορών σημειώνουν απώλειες άνω του 1% την Παρασκευή, με τον Stoxx 600 στο -1,22% και στις 436 μονάδες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα καθώς έχει να αντιμετωπίσει και τους εγχώριους αρνητικούς καταλύτες, όπως είναι η πολιτική αβεβαιότητα και όλη η εγχώρια τοξική πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα. Η αγορά παραδόθηκε στους πωλητές εν μέσω συνεδριάσεων – ροντέο, με την ψυχολογία των επενδυτών στο ναδίρ, μετά από πολύ καιρό… ευδαιμονίας!
Η εικόνα της αγοράς
Την Παρασκευή, εν μέσω πολλαπλών παλινδρομήσεων ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.020,19 μονάδες με απώλειες 1,14%, σε μια συνεδρίαση που αρχικά έφτασε να κερδίζει έως 1,34% όταν ανήλθε στις 1.045,72 μονάδες λίγο μετά το άνοιγμα, ενώ στο χαμηλό ημέρας έπεσε έως τις 1.017,93 μονάδες (-1,35%). Πλέον, ασφαλώς κεντρικό στοίχημα για την αγορά είναι η διακράτηση του ορίου ψυχολογίας των 1.000 μονάδων, που με τόσο κόπο και μετά από οκτώ χρόνια κατέκτησε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.477,76 μονάδες με απώλειες 1,12% ενώ o Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.465,64 μονάδες με πτώση 1,61% που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Ο τραπεζικός δείκτης κατρακύλησε στις 736,07 μονάδες με απώλειες 4,40%, σε μια συνεδρίαση που έφτασε να κερδίζει 3,42% και να χάνει 4,87%, έχοντας συνολική διακύμανση 8,29%.
Η αξία συναλλαγών ανήλθε την Παρασκευή στα 178,68 εκατ. ευρώ, όμως έως τις 17:00 μ.μ. ήταν στα 109,18 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι τα υπόλοιπα ήταν rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης στους διεθνείς δείκτες FTSE-Russell. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 3,41%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχασε το 7,22% της αξίας του.