Συνεχίζονται αλλά δεν εντείνονται -τουλάχιστον για την ώρα- οι κλυδωνισμοί στις αγορές, καθώς από τη μια η κρίση εμπιστοσύνης στις τράπεζες και από την άλλη η de facto ανατίμηση του ρίσκου, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, υπονομεύουν τη σταθερότητα, όπως άλλωστε προκύπτει και από την μεγάλη άνοδο του δείκτη φόβου VIX.
Στο κόκκινο έκλεισαν -πάλι- οι αγορές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τη Wall Street να καταγράφει απώλειες μεγαλύτερες του 1% και τις ευρωπαϊκές πάνω από 1,5%. Στον αντίποδα, ο δείκτης φόβου VIX εκτοξεύθηκε 10% και ο χρυσός περισσότερο πάνω από 3%.
Παρά την εκδήλωση πρωτοβουλίας διάσωσης για τη First Republic από 11 μεγάλες τράπεζες με καταθέσεις 30 δισ. για 120 ημέρες, οι αγορές δεν έδειξαν να πείθονται. Σε πτωτική τροχιά επέστρεψαν και οι ευρωαγορές, παρά τη στήριξη στην Credit Suisse με 50 δισ.
Ο δείκτης “φόβου” VIX
Η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, η προτεραιοποίηση του πληθωρισμού στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ διέψευσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για επιβράδυνση του βηματισμού σύσφιξης στη σκιά της υποβόσκουσας κρίσης εμπιστοσύνης στις τράπεζες. Στις ΗΠΑ, η Fed θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές …μπερδεμένους, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της ΕΚΤ.
Καθώς η αβεβαιότητα επικρατεί σε όλα τα επίπεδα, ο δείκτης φόβου VIX εκτοξεύεται πάνω από το 25% και ο χρυσός καταγράφει κέρδη της τάξης του 4%. Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των ομολόγων συνέχισαν να υποχωρούν, γιατί οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια και τρόπους για την αντιστάθμιση του ρίσκου.
«Δεν αναμένουμε μια κανονική οικονομική κρίση αλλά δεν πρέπει να αγνοεί κανείς την υποκείμενη δυναμική», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Βank J Safra Sarasin, Κάρστεν Τζούνιους. «Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα γίνουν ακόμα πιο σφιχτές και θα αυξήσουν τα ρίσκα ύφεσης», πρόσθεσε.
Η εικόνα της Wall Street
Ο Dow Jones υποχώρησε 1,19% ή 386 μονάδες στις 31.862, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,10% στις 3.916 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,74% στις 11.630 μονάδες.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Home Depot (+0,8%) και Microsoft (+0,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Travelers (-4,4%) και JP Morgan (-3,7%).
Στο έλεος η First Republic
Παρά την παρέμβαση 11 μεγάλων τραπεζών, η μετοχή της First Republic «βούλιαξε» 33% μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι είχε ήδη δανειστεί δεκάδες δισ. δολάρια από την Federal Reserve και την Federal Home Loan Bank την περασμένη εβδομάδα.
Αντίστοιχα και ο δείκτης περιφερειακών τραπεζών «βούλιαξε» 6%, σε χαμηλό 2,5 ετών.
Επιπλέον πιέσεις ασκήθηκαν και στις μεγάλες τράπεζες με την Bank of America να υποχωρεί 4%, την Goldman Sachs 3,7% και τη Wells Fargo 3,9%.
Στο μεταξύ, η SVB Financial Group υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο Κεφάλαιο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών, σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Η SVB Financial Group είναι η μητρική εταιρεία της Silicon Valley Bank, της μονάδας λήψης καταθέσεων που έχει διαχωριστεί και τώρα εποπτεύεται από τη Federal Deposit Insurance Corporation.
Ενθαρρυντικά τα μάκρο
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να κινούνται αισθητά χαμηλότερα.
Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βούτηξε 63,4 μονάδες από 67 τον Φεβρουάριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος.
Πέφτουν οι αποδόσεις στα ομόλογα
Παράλληλα, σε πτωτική τροχιά πέρασαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε καρά 18 μονάδες βάσης στο 3,39% και το 2ετές κινήθηκε χαμηλότερα κατά 37 μονάδες βάσης στο 4,82%.
Τη χειρότερη εβδομάδα από τις αρχές του έτους σημείωσε το πετρέλαιο, με τα συμβόλαια τόσο του Brent όσο και του WTI να καταγράφουν απώλειες της τάξης του 3% την Παρασκευή, στα 72,5 και 66,4 δολάρια αντίστοιχα. Η τιμή του χρυσού σκαρφάλωσε σε υψηλό 11 μηνών, σημειώνοντας “άλμα” 3,2% στα 1.985 δολ. η ουγκιά.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% έναντι του ευρώ, στο 1,0668 δολ.