Συνεδρίαση – ροντέο έλαβε χώρα για ακόμη μια φορά στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να δείχνει ότι παραμένει σε καθεστώς σύγχυσης, φοβικών συνδρόμων και πολύ ευάλωτης ψυχολογίας.
- Άνοδος δια πυρός και σιδήρου στο Χρηματιστήριο
- Πολύ μεγάλο volatility εν μέσω πολιτικής τοξικότητας και «θολής» προεκλογικής περιόδου
- Συνεδρίαση ροντέο, αλλά με τελική επικράτηση των αγοραστών
- Μερική ανακούφιση από την παρέμβαση
Εν μέσω πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων αλλά και εν μέσω… μακράς και ιδιαιτέρως θολής προεκλογικής περιόδου, αυτό που βλέπει η αγορά είναι ότι έχει χαθεί ο παράγοντας πολιτική σταθερότητα και υπήρχε έως πρότινος και ήταν ο κυρίαρχος καταλύτης που «εγγυόταν» για την καλή πορεία της αγοράς.
Πλέον, μετά το δυστύχημα των Τεμπών, κανένα εκ των πρότερων δεδομένων δεν ισχύει, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η διαφορά μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων έχει περιοριστεί στο μικρότερο βαθμό εδώ και 6-7 χρόνια, οι κοινωνικές αναταραχές έχουν επιστρέψει. Το σκηνικό τρόμου στο κέντρο της Αθήνας είναι ξανά εδώ σε μια συγκυρία που ξεκινά η τουριστική σεζόν.
Οι φωτιές στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας, το Σύνταγμα, οι βαριοπούλες στο αυτοκίνητο μιας βουλευτή (Γεροβασίλη) και η εν γένει ατμόσφαιρα στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στίβο, μαρτυρά ξεκάθαρα ότι το κλίμα τοξίνης είναι ξανά εδώ και θα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο στη… μακρά και «θολή» προεκλογική περίοδο που έχει μπει η χώρα.
Πολιτικό ρίσκο
Εύλογα, όσο και αν οι εισηγμένες ανακοινώνουν εξαιρετικά αποτελέσματα για τη χρήση του 2022, όπως οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Aegean Airlines, Autohellas, Μυτιληναίος κ.α., ο καταλύτης της πολιτικής σταθερότητας δείχνει να έχει απολεστεί, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για το μεσοπρόθεσμο momentum του χρηματιστηρίου.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα σήμερα όπου η αγορά ξεκίνησε με διάθεση αντίδρασης, φτάνοντας να κερδίζει άνω του 2%, όμως πολύ γρήγορα έχασε όλα τα κέρδη της ενώ το απόγευμα και ενώ εξελίσσονταν οι φασαρίες και φωτιές στο Σύνταγμα, ο Γ.Δ. «βούτηξε» έως το -0,90% και τις 1.016 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από το τελευταίο 10ήμερο του Ιανουαρίου.
Ψυχολογικά… εύθραυστη η αγορά
Η ψυχολογία της αγοράς είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη οπότε εύκολα «ανθίζουν» τοξικές ή άλλες φημολογίες, εν μέσω γενικευμένης σύγχυσης που έφερε και μεγάλο volatility έως 10% στις τραπεζικές μετοχές. Πάντως, αξίζει επισήμανσης το νέο θετικό γύρισμα στο τέλος της συνεδρίασης που έφεραν το Γ.Δ. στις 1.031,91 μονάδες με άνοδο 0,65%.
Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε στις 2.505,87 μονάδες με άνοδο 0,63%, ο Mid Cap κινήθηκε πτωτικά κλείνοντας στις 1.489,66 μονάδες με απώλειες 0,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 769,95 μονάδες με κέρδη 0,83%, έχοντας συνολική διακύμανση άνω του 6%. ο τζίρος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στα 131,2 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς ήταν ξανά το πιο… επιθετικό «χαρτί», έχοντας συνολική διακύμανση 10%, καθώς έφτασε να υποχωρεί έως 3,92% και να κερδίζει έως 6,07%, ενώ τελικώς έκλεισε με άνοδο 3,20%, τη μεγαλύτερη στον FTSE 25. Κατά τα λοιπά, το ευρύτερο ταμπλό ήταν μοιρασμένο, με 54 μετοχές σε άνοδο και 46 σε πτώση.
Αντέδρασαν αλλά χωρίς δυναμική οι αγορές
Ανοδικά κινήθηκαν οι διεθνείς αγορές σήμερα, αλλά η αντίδραση ήταν μάλλον κατώτερη του αναμενομένου και σαφώς πιο μικρή συγκριτικά με τις χθεσινές απώλειες. Σημειώνεται ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας έκανε σημαμντική παρέμβαση παρέχοντας εγγυήσεις ρευστότητας ύψους 54 δισ. ευρώ προς την Credit Suisse, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων κατά 0,50%, την ώρα που αναλυτές ανέμεναν μικρότερη αύξηση, λόγω των σοβαρών εξελίξεων στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Συνάμα, το απόγευμα η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για τη στήριξη των τραπεζών, ακόμη και «όπλα» που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα.
Τα κέρδη δεν αναπλήρωσαν τις απώλειες
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ανοδικά, αλλά κάτω από το ήμισυ των χθεσινών απωλειών, ενδεικτικό της επιφυλακτικότητας που υπάρχει ακόμη για όλες τις προσπάθειες διάσωσης της ελβετικής τράπεζας. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,26%, στις 441,98 μονάδες, παρ’ ότι για αρκετές ώρες κινήθηκε στο «κόκκινο», ενώ οι τραπεζικές μετοχές σε καμιά περίπτωση δεν έκαναν ράλι αντίστοιχο με την είδηση που προϊδέαζε η στήριξη από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.
Έφτασαν να ενισχύονται έως και κατά 2,6%, ενώ έκλεισαν την ημέρα με άνοδο 1,24%. Ο δείκτης Eurostoxx 50, με τα “βαριά χαρτιά” της ευρωζώνης, κατέγραψε άνοδο 2,12%, στις 4.120,45 μονάδες. Ο DAX της Φρανκφούρτης σημείωσε κέρδη 1,63%, στις 14.975,45 μονάδες, με τον γαλλικό CAC 40 να κερδίζει 2,03%, στις 7.025,72 και τον βρετανικό FTSE 100 να ενισχύεται κατά 0,90%, στις 7.410,20 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε κέρδη 1,37%, στις 25.917 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να κερδίζει 1,45%, στις 8.885,84 μονάδες. Η μετοχή της Credit Suisse έκλεισε με κέρδη 18,8%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε και υψηλότερα.