Γιατί η κατάρρευση της Silicon Valley Bank πυροδότησε τόσο μεγάλο χρηματιστηριακό πανικό, ακόμα και bank panic διεθνώς; Εύκολες απαντήσεις δεν υπάρχουν, τα στοιχεία όμως για τις χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ σκιαγραφούν μια μάλλον ανησυχητική εικόνα…
Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και οι αγορές βρίσκονται σε βάση επαναπροσδιορισμού του ρίσκου εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των επιτοκίων. Η ενεργός πολιτική περιορισμού της ζήτησης που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες για να ελέγξουν τον πληθωρισμό εκτροχιάζει νεοφυείς και τεχνολογικές επιχειρήσεις.
Το πογκρόμ απολύσεων στα μεγαθύρια του κλάδου τεχνολογίας και τις fintech είναι ενδεικτικό των επιπτώσεων που έχει η περιοριστική νομισματική και δημοσιονομική πολιτική. Καθώς τα έσοδα μειώνονται και προβλέπεται να συνεχίσουν να υποχωρούν για αρκετό ακόμη καιρό, πολλές τεχνολογικές εταιρίες που βρίσκονταν σε αναπτυξιακή φάση δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι τα ομόλογα τους καταρρέουν.
Συνεπώς οι αποτιμήσεις των ομολόγων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών απομειώνονται και αυτό δημιουργεί στις τράπεζες πρόβλημα ρίσκου αρχικά, ακολούθως οι ίδιες χάνουν την πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, λόγω του προβληματικού ενεργητικού τους. Αυτό που λίγο, πολύ συνέβη και το 2008.
Η κλίμακα των τραπεζικών χρεοκοπιών
Η κλίμακα των χρεοκοπιών τραπεζών που έπληξαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι, όταν εξετάζουμε το σύνολο των σχετικών περιουσιακών στοιχείων, σε ανησυχητικά παρόμοια κλίμακα με εκείνα που καταγράφηκαν το 2008 – αν και προκλήθηκαν μόνο από δύο τράπεζες: τη Silicon Valley Bank και την Signature Bank. Αυτό συγκρίνεται με τις 25 αποτυχημένες εμπορικές τράπεζες του 2008,
όπως δείχνει το infographic χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) και από το υπουργείο Οικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Παρά τις ομοιότητες όσον αφορά την αξία του ενεργητικού, οι απόψεις διίστανται σχετικά με τις πιθανότητες αυτές οι χρεοκοπίες να πυροδοτήσουν μια κρίση παρόμοια με το 2008. Ο αναλυτής της Bank of America, Ebrahim Poonawala, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι η τρέχουσα κατάσταση οφείλεται σε “ιδιότυπα ζητήματα σε μεμονωμένες τράπεζες”. Η Erika Najarian, τραπεζική αναλύτρια της UBS Securities είχε παρόμοια αντίδραση στα νέα της SVB, σχολιάζοντας: «Η αντίδραση του κλάδου είναι κατανοητή, αλλά πιθανότατα υπερβολική».
Από την άλλη πλευρά, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Piper Sandler, δήλωσε την Παρασκευή: “Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας αύξησαν τους φόβους μας ότι θα είναι δύσκολο για αυτόν τον χώρο να βρει σταθερό υψηλότερο έδαφος μέχρι να αποκρυσταλλωθούν μερικές από τις μυριάδες αβεβαιότητες. Και ενώ η κατάσταση στα Χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα έχει σοκάρει πολλούς, η πραγματικότητα είναι ότι ορισμένα από τα σχετικά ζητήματα θα μπορούσαν σίγουρα να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επιλυθούν».
Σημειώνεται, ότι η Lehman Brothers ήταν επενδυτική τράπεζα και δεν περιλαμβάνεται στα στοιχεία που εμφανίζονται εδώ.
You will find more infographics at Statista