Η μόνη καλή ημέρα ήταν… χθες! Αυτό ισχύει κυριολεκτικά στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς η κατάρρευση των SVB και Signature στις ΗΠΑ προκαλεί κρίση αξιοπιστίας στο τραπεζικό σύστημα και πλήττει τις ευάλωτες τράπεζες στην Ευρώπη, με την Credit Suisse να απαξιώνεται και να την ακολουθούν συλλήβδην οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Παρά την παρέμβαση της Fed στις ΗΠΑ για την αποσόβηση των χειροτέρων και την γενικά υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, το panic selling που ανακόπηκε την Τρίτη εντάθηκε και κατέστη καταιγιστικό την Τετάρτη.
Αφορμή αυτή τη φορά για το sell-off ήταν οι δηλώσεις της Saudi Arabia National Bank, βασικού μετόχου της Credit Suisse, ότι δεν δύναται να αυξήσει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο, η οποία εκλήφθηκε ως απώλεια εμπιστοσύνης. Η διοίκηση της τράπεζας ζήτησε δήλωση στήριξης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας και την Εποπτική Αρχή, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει.
Την ίδια στιγμή το Reuters μετέδιδε ότι οι εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα δεν θα μπλοκάρουν την προγραμματισμένη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,5%, ενώ οι αγορές έδιναν πιθναότητες 25% για μια τέτοια κίνηση.
Στο ελληνικό μικροκλίμα, όμως, επιδρά και το αυξημένο και κλιμακούμενο πολιτικό ρίσκο, καθώς την Τρίτη δημοσιεύθηκαν δημοσκοπήσεις που καταγράφουν μεγάλη κάμψη της κυβερνώσας παράταξης και παρότι δεν ενισχύεται ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ, η ψαλίδα κλείνει σε επίπεδο στατιστικού σφάλματος.
Συνδυαστικά τα παραπάνω ήταν παραπάνω από αρκετά για να υπονομεύσουν την αντίδραση που εκδηλώθηκε την Τρίτη, μετά τη βίαιη πτώση της Δευτέρας. Η συμπεριφορά των αγορών, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς καταδεικνύουν σημαντική αύξηση της αβεβαιότητας, που συνεπάγεται εκτίναξη της μεταβλητότητας.
Με την Credit Suisse να υποχωρεί έως και 30% και μια σειρά από άλλες τράπεζες στην Ευρώπη να τίθενται ακόμα και σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης λόγω των αθρόων ρευστοποιήσεων, ο τραπεζικός δείκτης στην Ελλάδα έκλεισε στο -8,44%, παρασύροντας τον τραπεζοκεντρική Γενικό Δείκτη στο -4,55% και στις 125,22 μονάδες.
Στο ταμπλό
Μπορεί στο μάτι του κυκλώνα να βρέθηκαν ειδησεογραφικά οι τράπεζες, αλλά από τη μανία των πωλητών δεν γλίτωσε καμία μετοχή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Αρνητικό παραμένει ότι παρά τη μεγάλη πτώση ο τζίρος ήταν δραματικά αυξημένος φτάνοντας στα 177 εκατ. ευρώ. Στο ταμπλό ανοδικά κινήθηκαν μόνο 8 μετοχές, ενώ υποχώρησαν 107.
Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών, όπως προαναφέρθηκε είχε απώλειες που ξεπέρασαν το 8% καθώς η Τρ. Πειραιώς έχασε 10,98%, η Alpha Bank υποχώρησε κατά 10,39%, και η Eurobank κατά 9,19%. Συγκριτικά πιο ανθεκτική ήταν η μετοχή της Εθνικής, η οποία υποχώρησε κατά 4,17%.
Πάνω από το 50% του τζίρου της αγοράς, ήτοι περί τα τα 90 εκατ., επικεντρώθηκε στις τράπεζες, ένδειξη της πίεσης που δέχθηκαν.
Η πρόσφατη άνοδος της αγοράς είχε δημιουργήσει υπερκέρδη, ενώ η βιαιότητα της πτώσης χτυπάει τα margins και καθώς τα τμήματα ρίσκου των ΑΧΕ αλλάζουν το risk profile των παιχτών, τα περιθώρια πιέζονται και πολλές φορές θέσεις ρευστοποιούνται επιθετικά. Η αλληλουχία αυτή εντείνει τη δυναμική της πτώσης και καίει τους long παίχτες.
Αν και τεχνικά η αγορά φαίνεται να έχει “τσακίσει”, οι ειδικές συνθήκες και η βιαιότητα της πτώσης θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν την κίνηση ως “θόρυβο” εξαιρώντας την από την ευρύτερη εικόνα. Για την ώρα πάντως οι μεγάλες διακυμάνσεις θα είναι η νέα… κανονικότητα.
Από τις μετοχές με τους μεγαλύτερους τζίρους στη συνεδρίαση, σημειώνεται η πτώση της ΔΕΗ κατά 5,46%, της Motor Oil κατά 5,36%, και της Mytilineos κατά 4,69%. Σχετικά καλύτερη συμπεριφορά είχαν οι τίτλοι του ΟΠΑΠ (-1,92%) και της Jumbo (-1,53%).
Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 1.025,22 μονάδες με απώλειες 4,55% πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 1.023,69 μονάδες (-4,69%), ο FTSE 25 έχασε 4,81% πέφτοντας στις 2.490,08 μονάδες με πτώση 4,81%.
Στον Large Cap μόνο η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε σε θετικό έδαφος, ενώ σημαντικές ήταν οι πιέσεις και σε blue chips της πραγματικής οικονομίας. ElvalHalcor, Σαράντης και Helleniq Energy υποχώρησαν άνω του 6%, άνω του 5% έχασαν οι Quest Συμμετοχών, Ελλάκτωρ, Lamda Development, ΔΕΗ και Motor Oil, ενώ σημαντική πτώση είχαν οι Mytilineos, Autohellas, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.
Στον Mid Cap απώλειες άνω του 6% είχαν οι ΕΧΑΕ, Cenergy Holdings και AVAX, άνω του 5% έχασαν οι Αλουμύλ και ΑΔΜΗΕ και άνω του 4% οι Intrakat, Premia Properties, Profile, Intracom Holdings και Fourlis.