Το τραπεζικό τράνταγμα εκατέρωθεν του Ατλαντικού οδήγησε σε μικρό ράλι στις τιμές των κρατικών ομολόγων επειδή οι επενδυτές τα θεωρούν ως ‘καταφύγια κινδύνου’ (safe heaven). Ενδεικτικά, οι τιμές των 10ετών κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης (ειδικά των γερμανικών, γαλλικών, ολλανδικών, ιταλικών) κατέγραψαν άνοδο 4% από την Παρασκευή μέχρι και την Δευτέρα όπως αντίστοιχη άνοδο είχαν και τα 10ετή κρατικά ομόλογα σε ΗΠΑ και Βρετανία
Η σημερινή εικόνα δείχνει μία σταθεροποίηση και αυτό συμβαίνει ότι οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ανακοινωθεί ο αμερικανικος πληθωρισμός, νωρίς το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Από εκεί και πέρα, θα αναζητηθούν οι προθέσεις της FED σε ότι αφορά την συνέχιση της ανόδου των επιτοκίων, η οποία με την σειρά της οδήγησε στα πρόσφατα τραπεζικά προβλήματα στις ΗΠΑ. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ότι τα προβλήματα με τις τράπεζες θα συνεχιστούν γιατί οι μικρές περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ έχουν σημαντικά θέματα εποπτείας.
Πιθανή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές μέχρι τις αρχές Απριλίου
Τις αποφάσεις της ΕΚΤ αναμένει και η ελληνική κυβέρνηση η οποία θα ήθελε να εκδόσει άλλο ένα ομόλογο μεσοπρόθεσμου ορίζοντα (7ετίας για παράδειγμα) με στόχο να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση κατά την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο. Αν η εκλογική διαδικασία συνεχιστεί επί μακρόν μέσα στο 2023, σίγουρα η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα ακόμη ‘στρώμα κεφαλαιακής επάρκειας’ προκειμένου να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία. Οι εκτιμήσεις είναι ότι εάν οι συνθήκες στις διεθνείς αγορές ομαλοποιηθούν πιθανότατα μέχρι το τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου να έχουμε ακόμη μία έκδοση ομολόγου της τάξης των 2-2,5 δισ. Ευρώ.