Ελπίδες για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τη Fed πριν το τέλος του έτους πυροδότησε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank, τροφοδοτώντας φυγή κεφαλαίων από το δολάριο και εισροή στα ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων υποχωρούν. Παράλληλα, ανοδικό άνοιγμα δείχνουν τα futures στις ευρωαγορές και τη Wall Street.
Πτωτικά κινούνται οι αποδώσεις των κρατικών ομολόγων σε όλο τον κόσμο τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αντιστάθμισαν τα στοιχήματα για υψηλότερα επιτόκια και πολλοί αναμένουν τώρα ότι η Fed θα μειώσει το κόστος δανεισμού το δεύτερο εξάμηνο του έτους μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.
Η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη, καθώς στις ΗΠΑ ανακοινώνονται στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία, ενώ στην Ευρωζώνη συνεδριάζει η ΕΚΤ, που αναμένεται να υλοποιήσει την εξαγγελθείσα αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη Τύπου, όπου θα φανεί αν εμπεδώθηκε στο συμβούλιο η τάση διατήρησης του βηματισμού των αυξήσεων, που θα οδηγήσει σε υψηλότερο ταβάνι… Ταυτόχρονα, οι αγορές εξετάζουν προσεκτικά άμεσους και έμμεσους κινδύνους από την κατάρρευση της SVB.
Οι προσπάθειες των αρχών των ΗΠΑ να προστατεύσουν τις καταθέσεις των πελατών και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα προκάλεσαν ράλι στις μετοχές. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ παρενέβη και ανακοίνωσε ότι θα προστατεύσει όλες τις καταθέσεις από την SVB και την Signature Bank, ενώ άλλα μέτρα για την αποφυγή της μετάδοσης περιλαμβάνουν ένα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη διαφύλαξη των καταθέσεων. Εν τω μεταξύ, η HSBC θα αγοράσει την SVB UK.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς έπεσε κάτω από το 3,7% και η απόδοση του 2ετούς έχασε σχεδόν 18 μονάδες βάσης στο 4,41%, τη μεγαλύτερη πτώση τριών ημερών από το 1987.
Στην Ευρώπη, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού μειώθηκε σχεδόν 5 μονάδες βάσης στο 2,44% , το UK Gilt υποχώρησε στο 3,6% και στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στην Αυστραλία και την Ιαπωνία οι αποδώσεις μειώθηκαν σχεδόν κατά 10 μονάδες βάσης σε 3,51% και 0,3% αντίστοιχα.