Μια ιδιαίτερα βαριά σε μακροοικονομικά δεδομένα και σε αποφάσεις πολιτικής εβδομάδα ξεκινάει, ενώ παράλληλα οι αγορές θα επιχειρήσουν να αποτιμήσουν την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και τον κίνδυνο για άμεσα domino στις ΗΠΑ και διεθνώς, όσο και για έμμεσα, εξαιτίας των αυξήσεων στα επιτόκια.
Θα είναι μια πολυάσχολη εβδομάδα στις ΗΠΑ με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και των λιανικών πωλήσεων να παίρνουν έρχονται στο επίκεντρο. Οι επενδυτές αναζητούν επίσης οποιεσδήποτε ενδείξεις μετάδοσης της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ και στην Ασία η Τράπεζα της Ινδονησίας θα αποφασίσουν για την πορεία της νομισματικής πολιτικής και η Κίνα θα ανακοινώσει στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις. Τέλος, το Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία και Νότια Κορέα δημοσιεύουν στοιχζεία για την ανεργία.
ΗΠΑ: Damage assessment
Σε διαδικασία συνολικής αποτίμησης επιπτώσεων βρίσκονται οι επενδυτές στις ΗΠΑ, καθώς αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις, τα οποία θα διαμορφώσουν -σε μεγάλο βαθμό- το έδαφος ενόψει της επόμενης συνεδρίασης της Fed. Παράλληλα, όμως, το ωστικό κύμα από την παταγώδη κατάρρευση της SVB συνεχίζει να κλυδωνίζει τις αγορές, καθώς τροφοδοτεί -εν νέου- κρίση εμπιστοσύνη. Όπερ σημαίνει ότι αν οι οικονομία φανεί περισσότερο ανθεκτική από το αναμενόμενο, προσφέροντας χώρο για σκλήρυνση της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, τότε οι επενδυτές θα εκτιμήσουν ότι η πιθανότητα και για άλλες παράπλευρες απώλειες -αντίστοιχες της SVB είναι αυξημένες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση αναμένεται να υποχωρεί στο 6%, ενώ σε μηνιαία προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 0,4%. Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός πιθανότατα έτρεξε κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός να υποχωρήσει στο 5,5% από 5,6%. Στο μέτωπο του πληθωρισμού, ενδιαφέρον θα έχει και ο δείκτης τιμών παραγωγού, οι τιμές εξαγωγών και εισαγωγών και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για τον Μάρτιο. Οι επενδυτές θα δώσουν επίσης μεγάλη προσοχή στις λιανικές πωλήσεις, με τις προβλέψεις να τοποθετούν τον πήχη σε μια μετριοπαθή αύξηση 0,2% για τον Φεβρουάριο, υποδηλώνοντας ότι οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες παρέσυραν τις καταναλωτικές δαπάνες. Μεταξύ άλλων, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τα στοιχεία για το καταναλωτικό κλίμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, τη βιομηχανική παραγωγή και για την αγορά Real Estate, συμπεριλαμβανομένων των οικοδομικών αδειών, των ενάρξεων νέων οικοδομών και του δείκτη NAHB Housing Market Index.
Τέλος, δεν μπορεί να αγνοηθούν και τα αποτελέσματα εταιριών τα οποία θα συμβάλλουν καθοριστικά στην αποτίμηση της κατάστασης και της δυναμικής της οικονομίας. Αυτή την εβδομάδα οι πιο σημαντικές ανακοινώσεις θα έρθουν από την Adobe Systems, τη Pinduoduo, τη Dollar General και τη FedEx.
Όλα τα μάτια στην ΕΚΤ
Στην Ευρώπη, η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης, όπως έχει προαναγγείλει μετά την προηγούμενη αύξησή της, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποθέρμανση της οικονομίας. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός του μπλοκ επιβραδύνθηκε περαιτέρω στο 8,5% τον Φεβρουάριο, παραμένοντας όμως υψηλότερα από το 8,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Οι traders θα παρακολουθούν επίσης προσεκτικά τη συνέντευξη Τύπου της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, αναζητώντας ενδείξεις για το μέγεθος της επόμενης αύξησης των επιτοκίων, αφού αρκετοί φορείς χάραξης πολιτικής υποστήριξαν την ιδέα για πιο επιθετική σύσφιξη.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλα τα βλέμματα στρέφονται στη δήλωση για τον εαρινό προϋπολογισμό του Τζέρεμι Χαντ στις 15 Μαρτίου, καθώς τα νοικοκυριά ελπίζουν για περισσότερη βοήθεια με τους λογαριασμούς ενέργειας. Σε μάκρο επίπεδο, αναμένονται στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης, τις τιμές χονδρικής στη Γερμανία, τα στοιχεία για την αγορά εργασίας στο ΗΒ. και τη βιομηχανική δραστηριότητα στην Ιταλία
Ασία: Ινδία, Κίνα και… Ινδονησία δίνουν ρυθμό
Στην Ασία, άπαντες περιμένουν τα στοιχεία για την βιομηχανική παραγωγή, τις λιανικές πωλήσεις, την αγορά εργασίας και τις πάγιες επενδύσεις τόσο για τον Ιανουάριο όσο και για τον Φεβρουάριο στην Κίνα. Τα δεδομένα αναμένεται να αντανακλούν την ανάκαμψη της δραστηριότητας μετά την επαναλειτουργία της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο από τα lockdown Covid νωρίτερα μέσα στο έτος. Στην Ιαπωνία,
Οι επενδυτές περιμένουν λίγα λεπτά από την απόφαση νομισματικής πολιτικής της τράπεζας και τα εμπορικά στοιχεία Φεβρουαρίου. Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός λιανικής στην Ινδία πρόκειται να παραμείνει πάνω από το ανώτατο όριο στόχο του RBI στο 6% για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, αυξάνοντας την πιθανότητα νέας αύξησης των επιτοκίων τον Απρίλιο. Η Ινδία θα δημοσιοποιήσει επίσης το εμπορικό ισοζύγιο για τον Φεβρουάριο.
Η Νότια Κορέα ανακοινώνει στοιχεία για την ανεργία για τον Φεβρουάριο και η Τράπεζα της Ινδονησίας συνεδριάζει για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής. Στην Αυστραλία, θα δημοσιευθούν στοιχεία για καταναλωτική εμπιστοσύνη για τον Μάρτιο και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη της NAB για τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, οι traders θα παρακολουθούν στενά τα στοιχεία για την ανεργία,
το οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αποκρυστάλλωση της πολιτικής της RBA, αν δηλαδή τα επιτόκια έχουν πιάσει ταβάνι.
Τέλος, η Νέα Ζηλανδία θα ανακοινώσει στοιχεία για την ανάπτυξη στο Q4.