H επιχειρηματική κίνηση της εβδομάδας ήταν η μεγάλη εξαγορά της ENEL Ρουμανίας από την ΔΕΗ. Μία κίνηση που έγινε κατόπιν παρακολούθησης της ρουμανικής εταιρίας για πάνω από 6 μήνες και πολυάριθμα ταξίδια στελεχών της ΔΕΗ στη Ρουμανία αλλά και αντίστροφα.
Ο κ. Στάσσης χαρακτήρισε την εξαγορά της Enel Ρουμανίας “συναλλαγή που μεταμορφώνει τη ΔΕΗ”
Με βάση τις εκτιμήσεις της ΔEΗ, η συναλλαγή θα προσθέσει ένα EBITDA της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ στο συνολικό EBITDA του ομίλου, ενώ οι συνέργειες που θα δημιουργηθούν είναι της τάξεως των 200-250 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα 4ετίας.
Η εξαγορά της ENEL γίνεται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι η μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου πηγών ενέργειας και ο δεύτερος είναι η διαφοροποίηση του μείγματος παραγωγής ενέργειας.
Οι λόγοι που έγινε η εξαγορά
Όπως ανέφερε ο κ. Στάσσης στην παρουσίαση , η Enel Ρουμανίας ταιριάζει απόλυτα στη στρατηγική της ΔEΗ, τόσο από γεωγραφική άποψη, όσο και επιχειρηματικά. Ήταν μοναδική ευκαιρία απόκτησης μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας κοινής ωφέλειας σε ελκυστική αποτίμηση.
Οδηγεί τη ΔEΗ στην ανάδειξη της σε κορυφαία εταιρία κοινής ωφέλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, παρέχει τη δυνατότητα βελτιωμένου επιχειρηματικού μείγματος, με υψηλή προβλεψιμότητα ταμειακών ροών και δημιουργία αξίας ενώ δίνει πρόσθετη υπεραξία από τις σημαντικές συνέργειες με τις υφιστάμενες δραστηριότητες της ΔEΗ.
Πως θα χρηματοδοτηθεί η εξαγορά
Η ΔΕΗ προτίθεται να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της ENEL Ρουμανίας μέσω συνδυασμού δανείων και ιδίων κεφαλαίων, εκ των οποίων 800 εκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από ήδη εξασφαλισμένη δανειακή χρηματοδότηση διαθέσιμη με τη μορφή δανείου ύψους €485 εκατ. και διάρκειας πέντε ετών από ελληνικές τράπεζες, καθώς και δανείου-γέφυρας (bridge facility) ύψους 315 εκατ. από διεθνείς τράπεζες. Τα υπόλοιπα είναι ίδια κεφάλαια. Άρα ουσιαστικά πρόκειται για μία χαρακτηριστική ‘μοχλευμένη εξαγορά’ (leverage buyout).
Απαντώντας στις ερωτήσεις των αναλυτών χθες το βράδυ ο κ. Στάσσης υποστήριξε ότι η εξαγορά γίνεται σε δίκαιη αποτίμηση τονίζοντας ότι «δεν βρίσκεις εύκολα δίκτυα προς πώληση στην Ευρώπη». Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι το ρίσκο είναι ελεγχόμενο, καθώς οι δύο αγορές, Ελλάδας-Ρουμανίας, είναι παρόμοιες. Άλλωστε, συμπλήρωσε, το αναγνωρίζουν και διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, που εκτιμούν ότι η συναλλαγή είναι credit neutral για τη ΔΕΗ.