Σε φάση sell-off -για δεύτερη φορά- και υπό διεθνή καθοδήγηση μπαίνει το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η διορθωτική κίνηση που ξεκίνησε πριν από το δυστύχημα στα Τέμπη και επιδεινώθηκε μετά από αυτό, επιταχύνεται τώρα -μετά από μια σύντομη αντίδραση- στη σκιά διεθνών αναταράξεων ελέω τραπεζών και της φυγής κεφαλαίων από μετοχές καθώς οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζονται να σκληρύνουν -εκ νέου- την νομισματική τους πολιτική.
Βαριές απώλειες σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να υπερθεματίζει, όντας πιο ευαίσθητο λόγω πολιτικού ρίσκου και Τεμπών αλλά και καθώς είχε εισχωρήσει βαθιά σε υπεραγορασμένες ζώνες.
Καθώς ο ΓΔ είχε αφήσει σημαντικά “συστημικά” gaps ανεβαίνοντας πάνω από τις 1100 μονάδες, η διορθωτική κίνηση θεωρείτο αναμενόμενη. Πλέον όμως, η τεχνικής φύσεως διορθωτική κίνηση αποκτά και θεμελιώδες υπόβαθρο, στην Ελλάδα: Η τραγωδία των καιρών οδηγεί σε αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, η οποία εξελίσσεται σε πραγματικό χρόνο, ήταν αδύνατο να προβλεφθεί και να αποτιμηθεί απριόρι. Η αγορά, εκτός από τα νέα δεδομένα, αποτιμά τον περιορισμένο ορίζοντα, την αύξηση της αβεβαιότητας και ανατιμολογεί συνολικά το ρίσκο, αποτιμώντας και τα στοιχεία από την τελευταία δημοσκόπηση της MARC για τον ΑΝΤ1.
Ξεπούλημα ελέω τραπεζών
Διεθνώς η πτώση είναι μεν βίαιη, όχι όμως αντίστοιχη αυτής που καταγράφεται στην Αθήνα, ενώ είναι άμεσο αποτέλεσμα του ξαφνικού φόβου για κατάρρευση της SVB Bank, υπό τη σκιά συστάσεων για απόσυρση καταθέσεων από funds. Συνεπώς, οι αγορές στο εξωτερικό αντιμετωπίζουν μια ακόμη κατάσταση τύπου Crypto-winter στο πιο σύγχρονο τραπεζικό σύστημα. Οι αγορές έχουν επίσης αγχωθεί με την προοπτική διατήρησης της στρατηγικής επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από Fed και ΕΚΤ.
Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι διεθνώς τέτοιες εξελίξεις δεν επηρεάζουν το πολιτικό σκηνικό σε κάθε χώρα. Επίσης, το αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα φαίνεται ότι αποτελεί παράγοντα αναβολής της δρομολογημένης -κατά γενική ομολογία- αναβάθμισης του αξιόχρεου, που σημάνει την επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας
Σε βαθύ κόκκινο κλείνει την εβδομάδα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τις τράπεζες να οδηγούν την πτώση και την εικόνα στο ταμπλό να δείχνει γενικευμένες εκροές κεφαλαίων, καθώς 85 μετοχές υποχωρούσαν, ενώ μόλις 14 ενισχύονταν και 11 ήταν αμετάβλητες λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Προβληματισμό για την μεσοπρόθεσμη πορεία της αγοράς προκαλεί ο αυξημένος τζίρος, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. μέχρι το τέλος της συνεδρίασης. Αυτό καταδεικνύει ότι παρά την μεγάλη πτώση και τη σημαντική απορρόφηση υπάρχει ακόμη σημαντική προσφορά τίτλων στα τρέχοντα επίπεδα, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Οι πιέσεις τον τελευταίο καιρό και σήμερα επικεντρώνονται στις τράπεζας με τον ΔΤΡ να χάνει πάνω από 5% σε ημερήσια βάση, ενώ σωρευτικά οι απώλειες φτάνουν στο 13% από την αρχή της εβδομάδας.
Οι τράπεζες πιέζονται καθώς η διανομή μερίσματος που είχε προεξοφληθεί, εν τέλει, μάλλον διαψεύδεται, με τη Eurobank να υιοθετεί στρατηγική επαναγοράς των μετοχών από το ΤΧΣ, με προοπτική να τις ακυρώσει να ενισχύει την εσωτερική αξία για τους μετόχους. Η προοπτική αυτή όμως δεν ενθουσίασε τους επενδυτές που περίμεναν απτά οφέλη, ενώ προβληματίζοντας για τους λόγους του απαγορευτικού στη διανομή μερισμάτων από τον Αντρέα Ενρία.
Στήριξη στον Γενικό Δείκτη που κατακρημνίζεται πρόσφεραν μόνο ΟΠΑΠ και Cenergy, τα χαρτιά που είχαν μείνει έξω από όλες -σχεδόν- τις φάσεις του πρόσφατου ράλι και παρέχουν ικανές μερισματικές αποδόσεις και ισχυρές προοπτικές.
Triple Witching Day
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι τεχνικά ο Γενικός Δείκτης δεν έχει μπει ακόμα σε υπερπουλημένες ζώνες, που σημαίνει ότι η πτώση θα μπορούσε να έχει συνέχεια, ιδιαίτερα αν δεν αλλάξει άρδην το κλίμα εσωτερικά και διεθνώς. Η τάση πάντως παραμένει ανοδική και η αγορά έχει σενάρια που τρέχουν και τα οποία μπορεί να επιλέξει να δει ξανά. Για την ώρα όμως υπερέχει η ροή αρνητικών ειδήσεων περιορίζοντας δραματικά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι την ερχόμενη εβδομάδα λήγουν συμβόλαια σε δείκτες και μετοχές και τα options στα Παράγωγα, δημιουργώντας ιδιαίτερη δυναμική και αυξημένη μεταβλητότητα.