Θολό πολιτικό σκηνικό και περισσότερους αστάθμητους παράγοντες καταγράφει η νέα δημοσκόπηση της MARC για τον ANT1, η πρώτη που διεξάγεται μετά το δυστύχημα των Τεμπών. Σύμφωνα με τα στοιχεία μεγάλη είναι η φθορά της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, αλλά η αντιπολίτευση έχει αποτύχει να το κεφαλαιοποιήσει.
Εικόνα που εντείνει την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των εκλογών καταγράφει η δημοσκόπηση της MARC για τον ANT1, καθώς η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων έχει περιοριστεί αισθητά, με τη Νέα Δημοκρατία να υποχωρεί χαμηλότερα από το κρίσιμο όριο του 30%. Με κεντρικό ζήτημα το δυστύχημα στα Τέμπη και εδραιωμένη πεποίθηση των πολιτών ότι οι ευθύνες είναι ευρύτερες από τον σταθμάρχη, η φθορά της κυβέρνησης ήταν αναμενόμενη.
Υπ΄ αυτό το πρίσμα αιτιολογείται απόλυτα και η επικοινωνιακή διαχείριση από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη που επαναλαμβάνει την ανάληψη ευθύνης, ζητά επιτάχυνση ερευνών από τη Δικαιοσύνη και επιχειρεί να αποτάξει τον Κώστα Αχ. Καραμανλή από τα ψηφοδέλτια αφού τον καρατόμησε από την κυβέρνηση,
Όπως προκύπτει οι πολίτες -σε αυτή τη φάση- απάντησαν κυρίως συναισθητικά, εξαρτώντας τις θέσεις και προθέσεις τους από δυστύχημα στα Τέμπη. Αυτό προκύπτει από την μεγάλη φθορά της κυβέρνησης, της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και την παράλληλη αδυναμία της αντιπολίτευσης να καρπωθεί αυτή την αλλαγή στάσης των πολιτών. Η ΝΔ συνεχίζει να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, αλλά με διαφορά πολύ μικρότερη, η οποία θα μπορούσε να διευρυνθεί αν δεν ανακοπεί η αποσυσπειρωτική της τάση. Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ αν και παραμένει εγκλωβισμένος στο 25%, εν τούτοις θα μπορούσε να ενισχυθεί από την επανενεργοποίηση των νέων και των κινημάτων καθώς και να επωφεληθεί από την ψήφο διαμαρτυρίας και τους αναποφάσιστους.
Διαβάζοντας αυτά τα δεδομένα, στο Μαξίμου, φαίνεται ότι υπερισχύει η άποψη για μετάθεση της ημερομηνίας εκλογών από την 9η Απριλίου που είχζε αρχικά επιλεγεί, στην 21 Μαΐου. Ακολούθως οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. To Crisis Monitor έχει επισημάνει ότι η προώθηση των εκλογών εν μέσω τουριστικής περιόδου αναμένεται να περιορίσει την ψήφο των νέων, η οποία καταγράφεται τιμωρητική, σε αυτή τη φάση. παράλληλα, η απομάκρυνση από το σημελίο μηδέν εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκτόνωση της κοινωνικής έντασης και θα επολώσει πληγές, ενώ στο μεταξύ η κυβέρνηση θα έχει την ευκαιρία να τρέξει διαδικασίες και να παρουσιάσει έργο επί του συγκεκριμένου ζητήματος, αποδεικνύοντας την εγρήγορση και την αποτελεσματικότητά της.
Τα βασικά στοιχεία
- Απώλειες 2,9% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της MARC καταγράφει η ΝΔ στην τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας, η οποία παρουσιάστηκε στο Κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η πρώτη που παρουσιάζεται μετά την τραγωδία των Τεμπών.
- Η μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων η τραγωδία των Τεμπών
Το 34,5% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Ειδικότερα,
- το 29,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι προτίθενται να ψηφίσουν τη ΝΔ,
- το 25% τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ενώ ακολουθούν
- με 9,7% το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,
- 5,6% το ΚΚΕ,
- 3,9% η Ελληνική Λύση και
- με 3,5% το ΜΕΡΑ25.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η Βουλή θα διατηρήσει την ίδια σύνθεση. Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα αφορούν την πρώτη κάλπη και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν ικανές, αν όχι ανατρεπτικές στη δεύτερη κάλπη, εφόσον υπάρξει. Από τα στοιχεία δεν προκύπτει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή, παρά μόνο αν υπήρχε συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, σενάριο που θεωρείται απίθανο, αν και έχει έχει γραφεί εσχάτως.
Η μεγαλύτερη ανησυχία των ερωτηθέντων η τραγωδία των Τεμπών
Το δυστύχημα των Τεμπών επηρέασε καθοριστικά τους ερωτηθέντες, με το 86% αυτών να δηλώνει ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία τους, ενώ το 87% απάντησε ότι οφείλεται ότι οφείλεται σε άλλες ευθύνες που πρέπει να αναζητηθούν.
Το 34,5% των ερωτηθέντων εμπιστεύονται περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη εμπιστεύεται ως πολιτικό αρχηγό των 34,5% των ερωτηθέντων, ενώ ακολουθούν με 22,1% ο Αλέξης Τσίπρας και 6,6% ο Νίκος Ανδρουλάκης.
- Θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει το 38,9% των ερωτηθέντων και αρνητική το 60,3%.
- Θετική γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα έχει το 28,5% και αρνητική το 70,9%.
- Όσον αφορά το Νίκο Ανδρουλάκη, το 27,9% απάντησε ότι έχει θετική γνώμη, ενώ το 63,5% αρνητική.
Το δυστύχημα των Τεμπών ωστόσο, επηρέασε τη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης.
Παράλληλα, διχασμένοι εμφανίζονται οι ερωτηθέντες για την ημερομηνία των εκλογών, με το 45,2% να απαντά στις 9 Απριλίου, 40 ημέρες μετά το δυστύχημα, ενώ το 46,4% απαντά αργότερα τον Μάιο. Επιπλέον, το 8,4% των ερωτηθέντων δεν απάντησε στο ερώτημα.