Μετά από ένα πενθήμερο πτώσης – διόρθωσης όπου Γενικός Δείκτης και FTSE 25 είχαν απολέσει άνω του 5% της αξίας τους και ο τραπεζικός δείκτης είχε χάσει άνω του 10%, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε αντίδραση αυτοσυντήρησης, άμυνας και μερικής ανασύνταξης την Πέμπτη.
- Κίνηση αυτοσυντήρησης στο Χ.Α. αλλά με κλείσιμο μακριά από το υψηλό ημέρας
- Ξεχώρισαν Elval, Jumbo, ΔΕΗ και Πειραιώς στον FTSE 25
- Βγαίνουν άμυνες στις 1.070 μονάδες, όμως εγγυμονεί το πολιτικό ρίσκο
Δεν ήταν μια αντίδραση καταιγιστικού τύπου ή ισχυρής επικράτησης των αγοραστών, όμως ήταν μια αντίδραση που έβαλε φρένο στη διόρθωση, με το Γ.Δ. να επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της ευρύτερης περιοχής των 1.060 – 1.070 μονάδων, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.
Από τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις το Χ.Α. είχε δείξει ότι βάζει φρένο στις μεγάλες πωλήσεις, καθώς και τις δύο ημέρες έκλεισε αρκετά υψηλότερα από το χαμηλό αμφότερων. Έτσι, σήμερα, λαμβάνοντας ώθηση από κάποια ισχυρά blue chips της πραγματικής οικονομίας όπως ElvalHalcor, Jumbo, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, Coca Cola HBC, ΟΛΠ και Mytilineos, έχοντας και τη συνδρομή της Πειραιώς που ξεχώρισε στις τράπεζες με άνοδο 2,16%, κινήθηκε θετικά καθ’ όλη τη διάρκεια της εφτάωρης συνεδρίασης.
Από την άλλη πλευρά, όλοι οι δείκτες έκλεισαν μακριά από το υψηλό ημέρας, στοιχείο που μαρτυρά ότι οι επενδυτές παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, η ψυχολογία παραμένει ευάλωτη, ενώ η αγορά συνεχίζει να αποτιμά το πολιτικό ρίσκο, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσει τις εξελίξεις, κάτω από τα νέα δεδομένα αναφορικά με το χρόνο των εκλογών και όλα τα υπόλοιπα.
Η αγορά καλείται να επανεκτιμήσει την κατάσταση αναφορικά με το πολιτικό – κυβερνητικό ρίσκο, καθώς πλέον όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δύσκολα θα υπάρξει αυτοδυναμία, οπότε προκύπτουν σενάρια συνεργασιών και συγκυβέρνησης, που σε κάθε περίπτωση απέχουν από αυτό που «έβλεπε» η αγορά έως πρότινος, οδηγώντας και στο ράλι των πρώτων δύο μηνών του 2023.
Πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να διαχειριστεί η αγορά και η οικονομία, ενώ αναμένεται αύριο και η αντίδραση του καναδικού οίκου DBRS, που έχει τη χώρα μας ένα σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Από εκεί και πέρα, από την αγορά δε λείπει η επιμέρους κινητικότητα όπως είναι η οριστικοποίηση του deal της ΔΕΗ στη Ρουμανία, οι πολλαπλές εξελίξεις στον κλάδο των logistics, η μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ και ευρύτερα των ακινήτων και πολλά άλλα.
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης σήμερα έκλεισε στις 1.083,22 μονάδες με άνοδο 0,64%, μακριά από το υψηλό ημέρας των 1.094,16 μονάδων (+1,65%), ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.639,40 μονάδες με άνοδο 0,62%, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 2.639,40 μονάδες (+1,79%). Ο Mid Cap έκλεισε στις 1.570,09 μονάδες με άνοδο 0,19%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 840,46 μονάδες με άνοδο 0,33%, ενώ έφτασε να κερδίζει έως 2,04%.
Ο τζίρος ξεπέρασε ξανά τα 100 εκατ. ευρώ διαμορφούμενος στα 118,8 εκατ. ευρώ, με τον ΟΤΕ να διακινεί 17 εκατ. ευρώ, την Jumbo 15,7 εκατ. ευρώ, τη ΔΕΗ 15,5 εκατ., την Πειραιώς 12,5 εκατ. και την Εθνική 11 εκατ. ευρώ. Στον Large Cap κέρδη άνω του 3% είχε η ElvalHalcor, άνω του 2% ενισχύθηκαν οι Jumbo, ΔΕΗ και Πειραιώς, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Viohalco, Coca Cola HBC, ΟΛΠ, Mytilineos και Quest Συμμετοχών. Στο σύνολο της αγοράς 57 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 45 που υποχώρησαν.