Μπροστά σε ένα διαρκώς εντεινόμενο κύμα κινητοποιήσεων βρίσκεται η Γαλλία, καθώς ο Εμάνουελ Μακρόν προωθεί μια ακόμη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η οποία είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τις γυναίκες.
Από τον Ιανουάριο, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της κυβέρνησης. Οι γυναίκες ήταν απαράδεκτες και ουσιαστικές στις διαδηλώσεις.
Πράγματι, η συνταξιοδότηση αντανακλά την καριέρα κάποιου, αλλά αποκαλύπτει επίσης μια ζωή ανισότητας: στη Γαλλία, οι συντάξεις των γυναικών είναι 40 τοις εκατό χαμηλότερες από αυτές των ανδρών.
«Nα γονατίσει η γαλλική οικονομία» ήταν η φράση ενός βουλευτή των «Ανυπότακτων», με την οποία καλούσε τους εργαζόμενους σε απεργία. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν απάντησε, λέγοντας ότι «τελικά αυτοί που θα υποφέρουν θα είναι οι πιο ευάλωτοι». Τα συνδικάτα όμως και το 68% των πολιτών μοιάζουν να κωφεύουν στις υποδείξεις της κυβέρνησης.
Η σημερινή μέρα θεωρείται κομβική και θα καθορίσει τη μελλοντική διάρκεια των κινητοποιήσεων. Ήδη οι σιδηροδρομικοί προειδοποίησαν ότι θα συνεχίσουν και την Τετάρτη. Σήμερα νωρίς ξεκίνησαν οι απεργοί στα διυλιστήρια, «ούτε σταγόνα δεν θα φύγει για διανομή» δήλωσαν. Τα χαράματα η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να διαλύσει τα μπλόκα στα αμαξοστάσια των λεωφορείων.
Κλειστά σχολεία και ορισμένα πανεπιστήμια
Τα συνδικάτα ευελπιστούν ότι θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια οι συμμετέχοντες στις πορείες. Γύρω στα 320 υπολογίζονται τα σημεία ραντεβού για τις πορείες στη χώρα. Στο Παρίσι η πορεία ξεκίνησε στις τρεις ώρα Ελλάδας και ορίστηκε στις νότιες συνοικίες της πόλης, από το Πάνθεον έως την Place d’Italie. Το στοίχημα είναι η διάρκεια. Γι αυτό, για να αντέξουν οικονομικά, οι εργαζόμενοι δημιουργούν ειδικά ταμεία για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων απεργών.
Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των συζητήσεων για τη μεταρρύθμιση των συντάξεων στη Γερουσία. Οι Γερουσιαστές φάνηκαν πιο γρήγοροι από τους βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Χθες το βράδυ είχαν απομείνει 3.000 τροπολογίες για εξέταση. Σήμερα καλλιεργείται η ελπίδα ότι θα κατορθώσουν να φθάσουν στο άρθρο 7, που καθορίζει το όριο συνταξιοδότησης στα 64 έτη. Η δε απώτερη ελπίδα, κυρίως για την κυβέρνηση, είναι να περάσει η νομοθεσία σε ψηφοφορία στη Γερουσία μέχρι το βράδυ της Κυριακής.