Αωνησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο των internet shutdowns, όταν δηλαδή κυβερνήσεις αποφασίζουν να περιορίσουν ή να αναστείλουν την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο.
Σε παγκόσμια κλίμακα, το 2022 αυξήθηκε για δεύτερη φορά ο συνολικός αριθμός περιστάσεων που χώρες μπλόκαραν την πρόσβαση πολιτών στο internet.
Ειδικότερα, ο παγκόσμιος αριθμός των internet shutdowns αυξήθηκε ξανά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Μια άρτι δημοσιευθείσα έκθεση της Access Now αναφέρει ότι το 2022 καταγράφηκαν 187 περιστατικά που κυβερνήσεις μπλόκαραν την πρόσβαση πολιτών στο διαδίκτυο. Κάτι λιγότερο από το ήμισυ – 84 – εντοπίζονται στην Ινδία.
Το εργαλείο αυτό το χρησιμοποιεί αυξανόμενος αριθμός κυβερνήσεων στην Αφρική και την Ασία, ενώ επ αφορμής του πολέμου στην Ουκρανία η Ρωσία το έχει χρησιμοποιήσει ως επιθετικό όπλο, αλλά και εσωτερικά για να ελέγξει κινητοποιήσεις. Στην Ινδία, η κυβέρνηση Μόντι χρησιμοποιεί το kill switch στο internet ακόμα και για να αντιμετωπίσει φαινόμενα αντιγραφής σε εθνικές εξετάσεις. Χώρες όπως το Ιράν, η Τουρκία και η Αρμενία έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ιδιαίτερα σε περιόδους έντονων κοινωνικών αναταραχών, για να περιορίσουν τη διάδοση τους και την πολιτική αποσταθεροποίηση.
Τα στοιχεία
Το έτος 2020, ο αριθμός των τερματισμών διαδικτύου μειώθηκε. Πολλές κυβερνήσεις χρησιμοποιούν τα internet shutdowns για να ελέγξουν την ορμή των κοινωνικών αναταραχών. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι μαζικές μορφές διαδηλώσεων είχαν αρχικά περιοριστεί διεθνώς, για λόγους Υγείας.
Διαχρονικά, τα περισσότερα internet shutdowns, με βάση τις καταγραφές της συγκεκριμένης έρευνας, που ξεκινούν το 2016, σημειώθηκαν το 2019 με 213. Το ίδιο έτος σημειώθηκε επίσης ο υψηλότερος αριθμός internet shutdowns στην Ινδία – 121. Παρά το γεγονός ότι η χώρα καταγράφει σταθερά τα περισσόρα internet shudowns από την έναρξη της έρευνας, το 2022 το μερίδιο της Ινδίας διεθνώς, μειώθηκε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών.
Ταυτόχρονα, ο συνολικός αριθμός των χωρών που χρησιμοποιούν τα internet shutdowns έχει αυξηθεί, ξεπερνώντας τον αριθμό του 2019 και πάλι από το 2021.
Τα internet shutdowns στην Ινδία επικεντρώθηκαν στο διαφιλονικούμενο με το Πακιστάν, Κασμίρ το 2022, αλλά και στο Ρατζαστάν, όπου χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια διαμαρτυριών (και προληπτικά όταν αναμένονταν διαμαρτυρίες), αλλά και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων τους τελευταίους μήνες.
Σε αμφότερες τις περιοχές η συνδέεται συχνά με την ένταση μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων, στο Κασμίρ. Επίσης, υπάρχει πάντα το κίνημα ανεξαρτησίας υπό την ηγεσία των μουσουλμάνων, το οποίο καταπιέζεται αγρίως από την κυβέρνηση του Ναρέντα Μόντι.
You will find more infographics at Statista