Συνεδρίαση που εκτυλίχθηκε στον απόηχο του χειρότερου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στην ιστορία της χώρας ήταν αυτή της 1ης Μαρτίου 2023 στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να δείχνει μεγάλη μεταβλητότητα εν μέσω πολιτικών τριγμών που έφεραν ήδη την παραίτηση του υπουργού υποδομών Κώστα Καραμανλή, αλλά και φήμες περί καθυστέρησης διεξαγωγής των εκλογών.
- Γερές μάχες αγοραστών – πωλητών στο Χ.Α. πάνω από τις 1130 μονάδες
- Μεικτή εικόνα στον FTSE 25, πτωτικά το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό
- Πολιτικοί τριγμοί λόγω του δυστυχήματος
- ΟΠΑΠ, Motor Oil, OTE και Εθνική στήριξαν το Γενικό Δείκτη
Η παραίτηση του υπουργού θεωρείται εύλογη από την αγορά και ίσως εκτονώσει το κλίμα για την κυβέρνηση, όμως έφερε – συνεπικουρία διαφόρων φημών το απόγευμα – μεγάλες μεταβολές στο χρηματιστήριο, καθώς διακινήθηκαν φήμες που «πήγαιναν» τις εκλογές πιο πίσω. Δεν είναι ότι η αγορά «διψάει» για άμεση διεξαγωγή των εκλογών, αλλά σημειολογικά οποιαδήποτε εξέλιξη αλλάζει τα (όποια) πλάνα, ασφαλώς διαβάζεται αρνητικά από την αγορά.
Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε πως θα επηρεαστεί η αγορά τις επόμενες ημέρες από αυτή την τραγική υπόθεση, πάντα σε συνδυασμό με το αν θα δεχτεί περαιτέρω κλυδωνισμούς η κυβέρνηση, σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη. Άλλωστε, το υπουργείο υποδομών είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα και εμπροσθοβαρή υπουργεία, εδικά στα χρόνια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ ο Κ. Καραμανλής ήταν από τους πλέον βασικούς υπουργούς, που είχε από την ευθύνη του τα σημαντικότερα projects που «τρέχουν» στη χώρα, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η γενική εικόνα της αγοράς και σήμερα πάντως έδειξε αυξημένα αντανακλαστικά, με δυνατές μάχες αγοραστών – πωλητών, που έφεραν μεγάλο volatility, αλλά και νέους «παίκτες» στο προσκήνιο. Παράλληλα, παρά το θετικό κλείσιμο του Γ.Δ., οι μετοχές που υποχώρησαν ήταν συντριπτικά περισσότερες όσων ενισχύθηκαν, με το ισοζύγιο στις 71 και 40 αντίστοιχα, κάτι που δείχνει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό έκλεισε στο κόκκινο.
Στο ταμπλό
Ο Γ.Δ. που προέρχεται από το ράλι άνω του 10% το Φεβρουάριο και άνω του 21% το πρώτο δίμηνο, έκλεισε στις 1.133,11 μονάδες με άνοδο 0,34%, έχοντας φτάσει να υποχωρεί έως 0,58% αρχικά, ενώ στη μέση της συνεδρίασης έφτασε να κερδίζει έως 1,04%. Κατόπιν, ήρθαν οι φήμες παραιτήσεων και πιθανών πολιτικών τριγμών, για να «κουρέψουν» τα κέρδη από δείκτες και μετοχές.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.769,38 μονάδες με άνοδο 0,68%, ο Mid Cap έκλεισε αρνητικά στο -0,09% και στις 1.621,65 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 933,07 μονάδες με άνοδο 0,34%, έχοντας φτάσει να κερδίζει έως 2,60% και να χάνει 1,35%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα καθώς έφτασε στα 130 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 60,1 εκατ. ευρώ, τον FTSE 25 να διακινεί 122 εκατ. ευρώ και τον Mid Cap 5,34 εκατ. ευρώ. Στην κορυφή των συναλλαγών η Εθνική με 21,3 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η Πειραιώς με 17 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank με 14 εκατ. και η Motor Oil με 11,6 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap στήριξη σήμερα στο Γ.Δ. έδωσαν μετοχές όπως ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΟΤΕ και Εθνική που κέρδισαν άνω του 2%, ενώ πιέσεις δέχτηκαν οι Ελλάκτωρ, Τιτάν, Μυτιληναίος και Πειραιώς. Στο μεσαίο χώρο, κέρδη 2,83% είχε η Ideal και +2,42% η Cenergy Holdings ενώ πιέστηκαν οι Αλουμύλ, ΕΥΑΘ, ΕΧΑΕ κ.λπ.
Οι διεθνείς αγορές
Διεθνώς, οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινήθηκαν ελεγχόμενα πτωτικά, ενώ ήπιες απώλειες σημειώνουν και οι δείκτες της Wall Street. Σημειώνεται πως το μήνα Φεβρουάριο, ο S&P 500 έκλεισε με συνολικές απώλειες 2,6%, ο βιομηχανικός Dow Jones είχε πτώση σε ποσοστό 4,2%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq εμφάνισε καλύτερη άμυνα, χάνοντας 1,1%.