Ένας από τους καλύτερους και πιο «γεμάτους» μήνες των τελευταίων πολλών ετών ήταν φετινός Φεβρουάριος για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ήταν ο μήνες που έφερε νέα ρεκόρ στο Γ.Δ., ο οποίος πλέον δείχνει να κατοχυρώνει και τις 1.100 μονάδες, ενώ οι μέσες συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 133,6 εκατ. ευρώ, καθιστώντας το πιο «πλούσιο» των τελευταίων πολλών ετών.
- Ο… Άγιος Φεβρουάριος για το Χρηματιστήριο
- Με κέρδη άνω του 10% στο Γ.Δ. και άνω του 20% στις τράπεζες έφυγε ο Φεβρουάριος
- Ξεπέρασαν τα 133 εκατ. ευρώ οι μέσες συναλλαγές το μήνα που έφυγε
- Νέα υψηλά 8,5 ετών, με ισχυρή προσδοκία αναβάθμισης
Μόνο σε μία συνεδρίαση οι συναλλαγές έπεσαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της φρενίτιδας που επικράτησε, ενώ συνολικά, το πρώτο δίμηνο του 2023, οι μέσες συναλλαγές διαμορφώνονται στα 110,9 εκατ. ευρώ, που είναι η καλύτερη επίδοση από το 2014 όταν οι μέσες συναλλαγές στο σύνολο του έτους είχαν διαμορφωθεί στα 127 εκατ. ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης έβγαλε το μήνα με άνοδο 10,41% ανεβάζοντας τη συνολική απόδοση του 2023 στο +21,45%, που φέρνει το Χ.Α. στις πρώτες θέσεις των χρηματιστηριακών αγορών παγκοσμίως. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε το Φεβρουάριο κατά 11,11% ενώ το δίμηνο κερδίζει 21,17%, ο Mid Cap έδειξε σημάδια κόπωσης το μήνα που φεύγει καθώς υστέρησε με άνοδο μόλις 4,27%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε νέο ράλι +20,25% το Φεβρουάριο, ανεβάζοντας την απόδοση το 2023 στο +45,18%!
Είναι κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι αγοραστές ποντάρουν σε άμεση αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, είτε την άλλη Παρασκευή 10 Μαρτίου από τον καναδικό οίκο DBRS, είτε την Παρασκευή 21 Απριλίου από τον αμερικανικό οίκο Standard & Poor’s. Όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι αυτό προεξοφλεί η… βιασύνη των ξένων να χτίσουν καίριες θέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, οπότε κατόπιν να μπορούν να πουλήσουν όποτε το κρίνουν στα παθητικά χαρτοφυλάκια που λόγω καταστατικού, δεν μπορούν τώρα να επενδύσουν στο Χ.Α. αλλά θα το κάνουν όταν πάρει την επενδυτική βαθμίδα η χώρα.
Ισχυρό rebalancing και εκτόξευση τζίρου στα 377,6 εκατ. ευρώ
Κατά τα λοιπά, το Χ.Α. στη συνεδρίαση της Τρίτης κινήθηκε μόνιμα σε θετική τροχιά και ερήμην μάλιστα των μεικτών προσήμων των ξένων αγορών, καθώς θυμίζουμε η ελληνική αγορά έχασε λόγω της αργίας τη συνεδρίαση της Δευτέρας όπου οι ευρωπαϊκές αγορές έκαναν ράλι.
Ο Γ.Δ. έκλεισε στο υψηλό ημέρας με άνοδο 1,43% στις 1.129,25 μονάδες που είναι νέα υψηλά οκτώμισι ετών, καθώς παραπέμπουν στα επίπεδα που είχε το Σεπτέμβριο του 2014. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.750,76 μονάδες με άνοδο 1,61% που επίσης ήταν υψηλό ημέρας ενώ είναι και υψηλό 8ετίας, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.623,15 μονάδες με άνοδο 0,52%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με νέο ράλι +3,13% στις 929,94 μονάδες.
Πρόκειται για νέο υψηλό πενταετίας για τον τραπεζικό δείκτη καθώς έσπασε το «φράγμα» των 924,17 μονάδων του Νοεμβρίου του 2019, ενώ στα επίπεδα που έκλεισε σήμερα είχε να βρεθεί από τα μέσα Μαΐου 2018.
Η εικόνα της αγοράς
Η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από το πολύ ισχυρό rebalancing που έλαβε χώρα με αφορμή την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, ενώ υπήρξε και σημαντικό ελληνικό ενδιαφέρον καθώς η Motor Oil από αύριο γίνεται η 10η ελληνική μετοχή του δείκτη MSCI Standard Index, ενώ παράλληλα αυξήθηκε και η στάθμιση της Ελλάδας στο δείκτη αναδυόμενων αγορών του οίκου κατά 0,22%.
Ο συνολικός τζίρος του Χ.Α. από τα 123 εκατ. ευρώ που ήταν έως τις 17:00 μ.μ., εκτοξεύτηκε στα 377,6 εκατ. ευρώ στις δημοπρασίες λόγω των πολύ μεγάλων κινήσεων για τον MSCI, με αιχμή τον τίτλο της Motor Oil που διακίνησε τζίρο 158 εκατ. ευρώ!
Παράλληλα, σημαντικές κινήσεις έγιναν και στις υπόλοιπες εννέα μετοχές του δείκτη MSCI Standard Index με πρώτη την Τέρνα Ενεργειακή που διακίνησε τζίρο 35 εκατ. ευρώ, η Εθνική διακίνησε 27 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ διακίνησε 20,3 εκατ., η Alpha Bank 19,5 εκατ., η Jumbo 16,8 εκατ., ο ΟΠΑΠ 16,1 εκατ. κ.ο.κ.
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 5% οι Motor Oil και Ελλάκτωρ, ενώ σημαντικά κέρδη είχαν και οι Σαράντης, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική, Quest Συμμετοχών, Μυτιληναίος κ.λπ.
Στον Mid Cap δεν υπήρξε κάτι ιδιαίτερο ενώ και στην ευρύτερη αγορά, δηλαδή σχεδόν σε όλη τη μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, το κλίμα ήταν εντελώς αδιάφορο. Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει από αύριο η αγορά, που μπαίνει στον τρίτο μήνα του έτους, έχοντας «κάβα» πολύ σημαντικά κέρδη που δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν από τους επενδυτές.