Καθ’ οδόν για τον τέταρτο σερί μήνα απωλειών βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, καθώς η προοπτική περαιτέρω νομισματικής σύσφιξης σε ΕΕ και ΗΠΑ και η διατήρηση της αυξητικής τάσης στα αμερικανικά αποθέματα υπερισχύουν των όποιων ανησυχιών για την επάρκεια της προσφοράς.
Τα futures του WTI διαπραγματεύονταν περίπου 76 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη και του brent στα 82 δολάρια, κινούμενα ανοδικά σε ημερήσια βάση, αλλά παραμένοντας στο κόκκινο σε μηνιαία.
Η επιμονή του υψηλού πληθωρισμού και η ανθεκτικότητα που επιδεικνύουν οι οικονομίες σε ΗΠΑ και ΕΕ προσφέρουν έδαφος στα “γεράκια” των κεντρικών τραπεζών που τοποθετούνται ξεκάθαρα υπέρ της συνέχισης της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής και της διατήρησης υψηλών επιτοκίων για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Τα στοιχεία αυτά υπερκαλύπτουν τις όποιες ανησυχίες για τις επιπλοκές από τα πλαφόν στη Ρωσία και τις αντικυρώσεις της Μόσχας.
Τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και τα επιθετικά μηνύματα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα χρειαστεί να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Η τελευταία έκθεση EIA έδειξε επίσης ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,648 εκατομμύρια βαρέλια στα 850,6 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 17 Φεβρουαρίου, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο.
Προσφορά και ζήτηση
Διατηρώντας ένα κατώτατο όριο κάτω από τις τιμές, η Ρωσία ανακοίνωσε τα σχέδιά της να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της έως και 25% τον Μάρτιο, υπερβαίνοντας την εξαγγελθείσα μείωση παραγωγής των 500.000 βαρελιών την ημέρα. Επιπλέον, οι επενδυτές αναμένουν ότι οι εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας θα φτάσουν σε ιστορικό υψηλό το 2023 εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για καύσιμα μεταφοράς και καθώς νέα διυλιστήρια έρχονται στο διαδίκτυο.