Ανανεωμένες πιέσεις στην Ευρώπη για την αποκατάσταση της προτεραίας κατάστασης στην αγορά αιολικής ενέργειας ασκεί η Wind Europe, που αποτελεί τον θεσμικό βραχίονα lobbying της αγοράς αιολικών στην ΕΕ. Η Wind Europe επισημαίνει την υπονόμευση της εμπιστοσύνης μεταξύ επενδυτών και ΕΕ, που οδηγεί σε μείωση παραγγελιών ανεμογενητριών και αναπτύξεων αιολικών πάρκων, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την προοπτική επίτευξης των στόχων του 2030.
Μηνύματα που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της ΕΕ με την αγορά αιολικών ζητά η Wind Europe, σκιαγραφώντας μια σειρά από πρωτοβουλίες που ζητά ο κλάδος από την ΕΕ, με πρώτη την απόσυρση των μέτρων στήριξης και τη λήψη νέων για την ενίσχυση της ασφάλειας της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σύμφωνα με την έκθεση της Wind Europe η ΕΕ κατασκεύασε μόνο 16 GW νέα αιολική ενέργεια το 2022, ενώ αναφέρει ότι η Ένωση καλείται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να ενισχύσει την αλυσίδα εφοδιασμού.
Η Ευρώπη κατασκεύασε 19 GW νέας ισχύος αιολικής ενέργειας το 2022. Τα 16 GW από αυτά ήταν στην ΕΕ. Αυτό είναι 40% υψηλότερο σε σχέση με το 2021. Αλλά είναι πολύ λιγότερο από αυτό που χρειάζεται για τους στόχους της ΕΕ για το 2030.
Και οι επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα και νέες παραγγελίες ανεμογεννητριών μειώθηκαν το 2022: λόγω μη κρατικών παρεμβάσεων -τις οποίες η έρευνα χαρακτηρίζει “μη-χρήσιμες” στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και για τον πληθωρισμό. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Και πρέπει να συμμετάσχουν προληπτικά για να υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας και να της επιτρέψουν να αναπτυχθεί.
Η Ευρώπη κατασκεύασε 19 GW νέας ισχύος αιολικής ενέργειας το 2022. Η Γερμανία εγκατέστησε τις περισσότερες ανεμογεννήτριες και ακολουθούν η Σουηδία, η Φινλανδία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Ευρώπη έχει τώρα 255 GW αιολικής ενέργειας. Αυτά είναι μερικά από τα ευρήματα της ετήσιας στατιστικής έκθεσης WindEurope για το 2022 που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Το 87% της νέας αιολικής δυναμικότητας που κατασκεύασε η Ευρώπη πέρυσι ήταν στην ξηρά, ενώ μόλις 2,5 GW αντιστοιχούν σε νέων υπεράκτια αιολικά πάρκα.
Δεν αρκεί για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ
Η ΕΕ-27 κατασκεύασε 16 GW νέας αιολικής ενέργειας. Αυτό είναι 40% περισσότερο από ό,τι το 2021. Κατά την περίοδο 2023-27 αναμένουμε τώρα από την ΕΕ να κατασκευάζει 20 GW νέας αιολικής ενέργειας κάθε χρόνο κατά μέσο όρο. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό για να επιτύχει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της ΕΕ.
Η ΕΕ πρέπει να κατασκευάζει κατά μέσο όρο 31 GW κάθε χρόνο έως το 2030. Αυτό είναι εφικτό εάν η Ευρώπη:
(α) συνεχίσει να απλοποιεί τους κανόνες και τις διαδικασίες αδειοδότησης·
(β) αποκαταστήσει την αμφίδρομη εμπιστοσύνη με τους επενδυτές με σαφή μηνύματα· και
(γ) επενδύει ουσιαστικά στην αλυσίδα αξίας της αιολικής ενέργειας- εργοστάσια, δίκτυα, λιμάνια, πλοία και ειδικευμένους εργάτες.
Αλλαγή σελίδας στις εγκρίσεις
Η Ευρώπη επιτέλους σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την απλούστευση των κανόνων και των διαδικασιών αδειοδότησης. Η νέα ενεργειακή στρατηγική της ΕΕ, REPowerEU, βοήθησε πολύ. Τα έκτακτα μέτρα του περασμένου έτους για την αδειοδότηση κατοχύρωσαν για πρώτη φορά ότι η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι προς το «υπέρτατο δημόσιο συμφέρον».
Στη Γερμανία, το κυρίαρχο δημόσιο συμφέρον ξεκλειδώνει ήδη έργα αιολικής ενέργειας που είχαν κολλήσει σε δικαστικές υποθέσεις.
Η συνεχιζόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι καίριας σημασίας. Οι τριμερείς διάλογοι πρέπει πραγματικά να αποτυπώσουν τις βελτιώσεις στο τραπέζι: να κατοχυρώσουν το κυρίαρχο δημόσιο συμφέρον στην οδηγία. ο σαφέστερος ορισμός του 2-
έτος που επιτρέπει προθεσμία· η βασισμένη στον πληθυσμό προσέγγιση για την προστασία των ειδών· και τους νέους κανόνες για την ανανέωση ισχύος.
«Οι κυβερνήσεις αρχίζουν να απλοποιούν τους κανόνες και τις διαδικασίες αδειοδότησης για νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Γερμανία πρωτοπορεί. Έχουν διπλασιάσει το ποσοστό των νέων αδειών αιολικής ενέργειας στην ξηρά σε σύγκριση με πριν από τρία χρόνια.
Ο μέσος χρόνος αδειοδότησης τους μειώθηκε στα δύο χρόνια. Πρέπει να ακολουθήσουν και άλλοι. Η αδειοδότηση εξακολουθεί να είναι το νούμερο ένα εμπόδιο για την επέκταση της αιολικής ενέργειας στην Ευρώπη», λέει ο CEO της WindEurope, Giles Dickson.
Πληθωρισμός και παρεμβάσεις στην αγορά υπονομεύουν τις επενδύσεις
Το μερίδιο των αιολικών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξάνεται. Στην ΕΕ27+ΗΒ είναι τώρα 17%. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει η αιολική ενέργεια να είναι το 43% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ έως το 2030. Όμως αυτή τη στιγμή οι νέες επενδύσεις και οι παραγγελίες ανεμογεννητριών μειώνονται. Το 2022 ανακοινώθηκαν μόνο 13 GW νέων επενδύσεων αιολικών πάρκων. Ούτε ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο δεν πήρε την τελική επενδυτική έγκριση
Οι παραγγελίες ανεμογεννητριών μειώθηκαν κατά 47% το 2021 στα 11 GW.
Γιατί μειώνονται οι επενδύσεις στα αιολικά
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι επενδύσεις στην αιολική ενέργεια μειώνονται.
Πρώτον είναι ο υψηλός πληθωρισμός στις τιμές των εισροών που δεν αντανακλάται επαρκώς στα έσοδα των developers. Το υψηλότερο κόστος εμπορευμάτων και άλλων εισροών έχει προσθέσει 25-40% στην τιμή των στροβίλων, αλλά οι developers αιολικών πάρκων συχνά έχουν κολλήσει με μια βάση εσόδων που δεν είναι ευρετηριασμένη σύμφωνα με αυτό. Οι κυβερνήσεις πρέπει να αναπροσαρμόσουν πλήρως τις τιμές δημοπρασίας και τα τιμολόγιά τους.
Δεύτερον, μια σειρά μη βοηθητικών παρεμβάσεων στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας από διάφορες εθνικές κυβερνήσεις έχουν υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σύμφωνα με τη Wind Europe, η επικείμενη μεταρρύθμιση της ΕΕ στον σχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να αποκαταστήσει επειγόντως αυτήν την εμπιστοσύνη. Ειδικότερα, καλείται να καταστήσει σαφές ότι τα έκτακτα μέτρα είναι προσωρινά και πρέπει να ευθυγραμμίζονται μεταξύ των κρατών μελών. Τα συμβόλαια για τη διαφορά θα διαδραματίσουν βασικό ρόλο για νέες επενδύσεις.
Ωστόσο, πρέπει επίσης να επιτρέπεται στους επενδυτές να χρηματοδοτούν τα έργα τους με Συμφωνίες Αγοράς Ισχύος (PPA) και σε καθαρά εμπορική βάση, εάν αυτό είναι που τους λειτουργεί καλύτερα.
Ενίσχυση της εφοδιαστικής αλυσίδας αιολικής ενέργειας της Ευρώπης
Η αλυσίδα εφοδιασμού αιολικής ενέργειας της Ευρώπης συνεχίζει να αντιμετωπίζει χαμηλούς όγκους (λόγω ανεπίλυτων σημείων συμφόρησης αδειοδότησης) και πληθωρισμό στο κόστος των εισροών. Αλλά χρειάζεται πολύ να αναπτυχθεί: η Ευρώπη δεν έχει αρκετά εργοστάσια για να κατασκευάσει όλους τους νέους στρόβιλους που θέλει.
Το νόμος Net-Zero Industry Act, σύμφωνα με τη Wind Europe, θα πρέπει να καταστήσει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις πιο ευέλικτους και να διευκολύνει τις επιχορηγήσεις και τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε νέες εγκαταστάσεις και υποδομές. Οι εθνικές εκπτώσεις φόρου επενδύσεων διαδραματίζουν βασικό ρόλο. Και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί μεμονωμένες επενδύσεις σε εργοστάσια.
Η ιδέα ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα ωφεληθούν πολύ περισσότερο από αυτό από άλλες είναι εσφαλμένη. Νέες επενδύσεις στην υπεράκτια κατασκευή θεμελίων μόλις ανακοινώθηκαν στην Ισπανία και την Ολλανδία. Η Ελλάδα αναβαθμίζει εργοστάσιο καλωδίων. Και η Πολωνία προσελκύει επενδύσεις σε νέα εργοστάσια στροβίλων και λιμενικές εγκαταστάσεις.