Ως περιστατικό εσωτερικού ανταγωνισμού με προεκτάσεις που φτάνουν μέχρι και σε μάχη ηγεσίας, εξελίσσεται τελικά το περιστατικό με τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος επιδιώκει να καταγράψει την επιρροή που απολαμβάνει μέσα από τα social media και θεσμικά, μέσα από τις διαδικασίες που πυροδότησε ο ίδιος, ενώ ταυτόχρονα θέλει να αναχθεί σε μείζονα αντίπαλο του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς αμφότεροι θα είναι υποψήφιοι στα Χανιά.
Κινήσεις που καταδεικνύουν στρατηγική διμέτωπου αγώνα κάνει ο Παύλος Πολάκης, καθώς επιχειρεί ταυτόχρονα να αναδειχθεί σε μείζονα προσωπικότητα στη μάχη κατά της Δεξιάς και συγκεκριμένα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και να ανταγωνιστεί τον Αλέξη Τσίπρα, εσωκομματικά, αποδεικνύοντας ότι είναι too big to… fail για το κομματικό κατεστημένο.
Ο Παύλος Πολάκης που από καιρό μετράει την απήχησή του στην κομματική βάση και εκτός αυτής, φαίνεται ότι επιχειρεί τώρα -πριν τις εκλογές- να την κεφαλαιοποιήσει σε θεσμικό επίπεδο, επιλέγοντας να αναμετρηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα στα κομματικά όργανα, όπου όπως δήλωσε εκλέγεται με μεγάλη πλειοψηφία. Εκεί, ο Παύλος Πολάκης θα επιδιώξει να θέσει τη δική του πολιτική πλατφόρμα προς αξιολόγηση στα όργανα, καταγράφοντας τη δυναμική και επιρροή του.
Αν και ο Παύλος Πολάκης γνωρίζει ότι θα ηττηθεί και ενδεχομένως θα υποχρεωθεί σε επώδυνο συμβιβασμό, θα έχει θέσει τη βάση αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα και της πολιτικής πλατφόρμας της κρατούσας εσωκομματικής τάξης μετεκλογικά, σε περίπτωση ήττας το ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτό ο Παύλος Πολάκης θα διεκδικήσει νέο συνέδριο στο οποίο θα ηγηθεί φράξιας με στόχο να εξαναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να επανεξετάσει τις στρατηγικές ή ακόμα και να παραδώσει την ηγεσία του κόμματος, παραμένοντας υποψήφιος για την πρωθυπουργία.
Όπως φαίνεται ο κ. Πολάκης έχει προσεκτικά επιλέξει την ατζέντα και το timing της σύγκρουσης, εκτιμώντας ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή οι επικείμενες εκλογές δρουν ως πολλαπλασιαστής δύναμης στο εσωκομματικό σκηνικό, καθώς περιορίζουν τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και αναγκάζουν την κομματική νομενκλατούρα να προωθήσει συμβιβαστικές λογικές. Υπ’ αυτό πρίσμα δεν είναι τυχαία τα σενάρια που κυκλοφορούν ακόμα και ηρωική έξοδο και ίδρυση νέου κόμματος από τον ίδιο…
Από την άλλη πλευρά, η διαγραφή Πολάκη δεν φαίνεται ανεκτή, λόγω των ενδεχόμενων πολιτικών ισορροπιών, ενώ εσωκομματικά το σκηνικό είναι ιδιαιτέρως ρευστό. Ενδεχομένως, πάντως, ο Παύλος Πολάκης να επιλέξει την ηρωική έξοδο, εξωθούμενος από την απόσυρση της υποψηφιότητας του.
Τα σημεία των καιρών
Τόσο τα ζητήματα επί των οποίων ξέσπασε η σύγκρουση, όσο και η στρατηγική και επιμονή του Παύλου Πολάκη, καθώς και οι αντιδράσεις της ηγσίας του ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύουν ότι επρόκειτο για από καιρό εκολαπτώμενη αντιπαράθεση.
Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να υιοθετήσει τη θεσμική – συστημική γραμμή που πρότειναν οι τεχνοκράτες σύμβουλοί του, σε μια προσπάθεια α καθησυχάσει κορυφαίους παράγοντες και τον μεσαίο χώρο. Αποκορύφωμα ήταν η τρίωρη και διευρυμένη συνάντηση με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ ακολούθησαν και συνεντεύξεις σε συστημικά media, ακόμα και στο Πρώτο Θέμα.
Την ίδια στιγμή, ο Παύλος Πολάκης επέλεξε να επανέλθει με καταγγελτικό λόγο, στοχοποιώντας media, δικαστές και θεσμικούς παράγοντες, υπονομεύοντας τη προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας. Η λογική του Παύλου Πολάκη στοχεύει εκλογικά στους αναποφάσιστους και αδικημένους, που επιλέγουν αποχή και δεν έχουν ξεκάθαρη πολιτική συνείδηση, αλλά άγονται από τα προσωπικά τους βιώματα στις πολιτικές τους αποφάσεις.
Το κομματικό κατεστημένο
Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί μεταξύ των ηγετικών -και μετριοπαθών- στελεχών είναι οι τοποθετήσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου και του Δημήτρη Παπαδημούλη.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, χαρακτήρισε λανθασμένη τη στοχοποίηση προσώπων από τον βουλευτή Χανίων, σημειώνοντας επίσης πως κανείς δεν πρέπει να θέτει μια προσωπική ατζέντα πάνω από την κομματική γραμμή, αλλά τόνισε ότι δεν θεωρεί πως πρέπει να διαγραφεί ο Παύλος Πολάκης.
Σχετικά με τα μηνύματα μιας μερίδας της κοινωνίας που λειτουργεί υποστηρικτικά στην ανάρτηση και τα πιστεύω του Πάυλου Πολάκη, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως: «Ο λόγος είναι προφανής. Έχει αναδείξει πάρα πολλά σκάνδαλα διαφθοράς του κυβερνητικού συστήματος ο κύριος Πολάκης και επίσης – μολονότι το έχει κάνει με έναν τρόπο που προφανώς δεν είναι δικός μου, άλλο ύφος έχουμε – υπάρχουν πολλοί από τους συμπολίτες μας που μπροστά σε αυτή τη συσσώρευση σκανδάλων, θέλουν κάποιος να τα πει, όπως τα λέει ο Παύλος.
Σε ανάλογο κλίμα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης ο οποίος σημείωσε πως κανείς και καμία δεν περισσεύει ενόψει εκλογών.
«Για να νικήσει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και να διώξουμε την Κυβέρνηση Μητσοτακη χρειάζεται πανστρατιά! Το απαιτούν οι καιροί και ο κόσμος που υποφέρει από τη Δεξιά! Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, πρόγραμμα τετραετίας, σοβαρότητα, συσπείρωση κ συλλογικότητα. Δεν περισσεύει κανείς και καμμιά!».