Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για αμοιβαία κεφάλαια και τις εναλλακτικές επενδύσεις, οι οποίοι υπέστησαν καθαρές εκροές ύψους 278 δισ. ευρώ, τόσο υψηλές εκροές δεν έχουν παρατηρηθεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.
Το θετικό είναι ότι τα ETF και τα ESG αμοιβαία κεφάλαια του άρθρου 9 του SFDR συνέχισαν να προσελκύουν νέα κεφάλαια, παρά τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς. Αυτό το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει ότι η δυναμική της ζήτησης των επενδυτών είναι σαφώς με τα ETF χάρη στο χαμηλό κόστος και την ευελιξία συναλλαγών τους, και με τα ESG αμοιβαία κεφάλαια λόγω των αναμενόμενων μακροπρόθεσμων οφελών μιας βιώσιμης επενδυτικής προσέγγισης όσον αφορά τον χαμηλότερο κίνδυνο και τον αντίκτυπο ESG.
Τα ομολογιακά α/κ είχαν την χειρότερη χρονιά από το 2008 με εκροές ύψους 137 δις. Ευρώ. Ο λόγος βέβαια για τις μεγάλες εκροές ήταν οι πληθωριστικές πιέσεις και η άνοδος των επιτοκίων που ‘πλήγωσε’ τα ομόλογα.
Τα μετοχικά α/κ είχαν εκροές 72 δις. Ευρώ που προκλήθηκαν από τις προληπτικές ρευστοποιήσεις προκειμένου να ‘κλειδώσουν’ τα κέρδη ενόψει ενός αβέβαιου 2023. Πολλά από τα κεφάλαια που έφυγαν από τις αγορές, επέστρεψαν με την άνοδο του α’ διμήνου 2023.
Τα μεικτά α/κ παραμένουν τα πλέον δημοφιλή αμοιβαία κεφάλαια στην Ευρώπη (όχι τόσο στην Ελλάδα) και κατέγραψαν εισροές 14 δις. Ευρώ. Πολύ καλή χρονιά είχαν τα ETF ‘s (διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια) με εισροές 85 δις. Ευρώ ενώ οι εναλλακτικές επενδύσεις (σύνθετα επενδυτικά προιόντα) είχαν σημαντικές εκροές 101 δις. Ευρώ. Οι εκροές αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι πολλά συνταξιοδοτικά ταμεία σε Ολλανδία και Δανία είχαν πρόβλημα με την εφαρμογή του νέου εποπτικού κανονισμού και έτσι ρευστοποιούσαν αυτά τα προιόντα.