Στρατηγική διεύρυνσης του προσωπικού και εταιρικού του αποτυπώματος ακολουθεί ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος, ο οποίος επιχειρεί να μπλοκάρει την υλοποίηση του σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς για την αναδιάρθρωση του ομίλου MIG και της μεγαλύτερης ελληνικής ακτοπλοϊκής εταιρίας, Attica Group.
- Ίδρυμα Τάκη Ηλιόπουλου
- Disaster Diplomacy
- Αιχμές για Πειραιώς και επενδυτές
- Οι στόχοι του Ηλιόπουλου
- Auditor’s note
Την ίδρυση ιδρύματος Τάκη Ηλιόπουλου, στη μνήμη του πατέρα του, προανήγγειλε συνέντευξη Τύπου ο εφοπλιστής Μάριος Ηλιόπουλος, την ώρα που χτίζει χρηματιστηριακά αναχώματα στη μετοχή της MIG για να υπονομεύσει την Δημόσια Πρόταση που έχει καταθέσει η Τράπεζα Πειραιώς και να εκτροχιάσει τον σχεδιασμό για την αναδιάρθρωση του ομίλου της Attica Group και την συγχώνευσή του με την ΑΝΕΚ.
Το κλίμα της συνέντευξης Τύπου ήταν συναισθηματικά φορτισμένο, με αναφορές του κ. Ηλιόπουλου στον πατέρα του και το όραμά του. Media από τα νησιά έδειξαν να αντιμετωπίζουν θετικά τις εξαγγελίες του, ενώ το ζήτημα MIG-Attica δεν ήταν ευρέως γνωστό σε πολλούς από τους προσκεκλημένους.
Ο εφοπλιστής αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους δεν απάντησε σε ερωτήσεις για τη MIG, αλλά αναφέρθηκε επιδερμικά, με υπονοούμενα και σε αποστροφές του λόγου του. Ωστόσο, προανήγγειλε ηχηρές παρεμβάσεις σε άλλο χρόνο, ο οποίος δεν θα είναι άλλος από τη Γενική Συνέλευση της εταιρίας που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο,
Το ίδρυμα και προίκα των 2 εκατ.
Η άρτι ληφθείσα -όπως ο ίδιος είπε- απόφαση για τη δημιουργία ιδρύματος Τάκη Ηλιόπουλου, είναι ακόμη οργανωτικά σε εμβρυακό στάδιο. Η πρώιμη, όμως, ανακοίνωσή του καταδεικνύει ότι αποτελεί μέρος ευρύτερου σχεδιασμού, καθώς οι δράσεις του ιδρύματος που προαναγγέλθηκαν, επικεντρώνονται στα νησιά του Αιγαίου και στοχεύουν στην ενίσχυση του κοινωνικού αποτυπώματος. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν θα έχουν έμφαση στην Υγεία, την Παιδεία και τον Αθλητισμό. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, τα κεφάλαια που θα διαθέσει ο ίδιος στο ίδρυμα ανέρχονται στα 2 εκατ., ενώ το πρόγραμμα θα είναι εμπροσθοβαρές με στόχο το μεγαλύτερο μέρος του αρχικού προγραμματισμού -που ακόμα είναι ανοιχτός- να ολοκληρωθεί εντός του 2023.
Disaster Diplomacy
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι προηγουμένως ο Μάριος Ηλιόπουλος ανακοίνωσε δωρεά ύψους 1 εκατ. στους πληγέντες από τους σεισμούς στην Τουρκία, επιτυγχάνοντας παράλληλα συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου τον πρώην πρωθυπουργό και νυν πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος, AKP, καθώς και τετ-α-τετ με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η κίνηση αυτή αν και -όπως είπε ο Μάριος Ηλιόπουλος- είναι ανιδιοτελής, εν τούτοις επιτυγχάνει να δημιουργήσει ένα εξαιρετικά σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα, καθώς αποτελεί έμπρακτη εφαρμογή του disaster diplomacy και ενισχύει εμφατικά τη θετική ατζέντα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και την οποία υποδέχεται ένθερμα η τουρκική.
Αιχμές για τράπεζες, Πειραιώς και… επενδυτές
Εν τέλει, στη συνέντευξη Τύπου, ο ιδιοκτήτης της SeaJets άφησε υπονοούμενα για αμφισβητούμενες λογιστικές πρακτικές και θολές επιχειρηματικές επιχειρηματικές επιδιώξεις, πίσω από το προωθούμενο σχέδιο για τη MIG.
Επίσης, ο εφοπλιστής επιχείρησε να θίξει και το ζήτημα της διανομής των πόρων κρατικής στήριξης για τον κορονοϊό από τις τράπεζες, κεφάλαια από τα οποία υποστηρίζει ότι δεν χρηματοδοτήθηκε η εταιρία του αν και… όφειλε. Επ αυτού, άφησε πολλές αιχμές για τον ρόλο των τραπεζιτών και ασάφειες, ενώ κατά τη διάρκεια ερωταπαντήσεων υπέπεσε και σε αντιφάσεις.
Συνολικά, για το θέμα, ο ίδιος επέλεξε τη δημιουργική ασάφεια, δυσχεραίνοντας την άντληση ασφαλών συμπερασμάτων και τείνοντας προς την δημιουργία εντυπώσεων.
Οι στόχοι του Ηλιόπουλου
Συνδυαστικά, ο Μάριος Ηλιόπουλος φαίνεται ότι επιχειρεί την πολυεπίπεδη ενίσχυση του δημόσιου προφίλ του και της επιρροής του. Διευρύνοντας το κοινωνικόπολιτικό του αποτύπωμα και παράλληλα την θετική παρουσία του στα media ο Μάριος Ηλιόπουλος δείχνει βούληση να “τραβήξει” σε μάκρος τη σύγκρουση.
Η στρατηγική αυτή στέλνει πρώιμα μηνύματα στην πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς ότι διαθέτει “πολεμοφόδια” και διάθεση να κάνει πικρή την όποια απόφαση δεν περιλαμβάνει και τα δικά του συμφέροντα. Σε έτος πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων, τέτοιες συγκρούσεις ανεβάζουν το πολιτικό ρίσκο. Αντιλαμβανόμενος τη δυναμική αυτή, ο Μάριος Ηλιόπουλος φαίνεται να εμφορείται από την πεποίθηση ότι θα μπορέσει:
α. να κωλυσυεργήσει την διαδικασία αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης για MIG και ενδεχομένως για Attica Group και να μπλοκάρει αποφάσεις στη ΓΣ για τον συμψηφισμό δανείων, τόσο όσο απαιτείται για να μπορέσει να εγείρει πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα
β. να προκαλέσει πολιτικές παρεμβάσεις που θα πιέσουν τους τραπεζίτες να κάψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί του, αποδεχόμενοι λύσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντά του, στο τελικό πακέτο της λύσης για MIG – Attica Group.
Auditor’s note: Το κομμάτι που λείπει
Το Crisis Monitor έχει εξ αρχής και κατ επανάληψη σκιαγραφήσει την ατζέντα του εφοπλιστή, εγείροντας ερωτηματικά για τις πρακτικές και τις επισημαίνοντας πιθανές επιπτώσεις. ΄Στο πλαίσιο που δημιουργείται είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι πολιτικές δίοδοι. Ο επικεφαλής της SeaJets επιχειρεί να κινηθεί ταυτόχρονα στην κεντρική πολιτική σκηνή, εργαλιοποιώντας την disaster diplomacy και σε τοπικό επίπεδο μέσα από το ίδρυμα “Τάκης Ηλιόπουλος”. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού, βέβαια, απαιτεί να κερδίσει χώρο στα media, μια μάχη που δεν φαίνεται διατεθειμένος -για την ώρα- να δώσει με τους υφιστάμενους όρους, τουλάχιστον όχι σε κεντρικό επίπεδο, που οι ισορροπίες είναι προφανώς εις βάρος του και δύσκολα -αν όχι εντελώς- αναστρέψιμες.