Παρεμβάσεις που επισημαίνουν την συντελεσθείσα γεωπολιτική και την εν εξελίξει γεωοικονομική αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν ο Γερουσιαστής Μενέντεζ και ο Κωστής Σιφναίος CEO της Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν το αποτύπωμα στην περιοχή.
Τον κρίσιμο ρόλο της Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί «ως σημαντικός αμυντικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μετατρέπεται, επίσης, σε ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου», επισήμανε ο Ρόμπερτ (Μπομπ) Μενέντεζ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1st East Macedonia & Thrace Forum), που διεξάγεται στην Αλεξανδρούπολη.
Στα ναυπηγεία Keppel στη Σιγκαπούρη βρίσκεται πλέον, για τη μετατροπή του, το πρώτο FSRU της Αλεξανδρούπολης (Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου), το οποίο αναμένεται να αφιχθεί στο Θρακικό Πέλαγος στις 25 Νοεμβρίου, ενώ ξεκίνησαν ήδη και οι εργασίες για τον αγωγό στα ανατολικά της πόλης, όπως γνωστοποίησε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gastrade AE του Ομίλου Κοπελούζου Κωστής Σιφναίος. Πρόσθεσε ότι και το δεύτερο FSRU βρίσκεται ήδη υπό ανάπτυξη, αφού έχει λάβει τη σχετική αδειοδότηση (από τη ΡΑΕ) και οι περιβαλλοντικοί όροι υποβλήθηκαν.
Συνδυαστικά, οι παρεμβάσεις αυτές σκιαγραφούν την διπλή αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης, ως διαμετακομιστικού κέντρου για στρατιωτικό υλικό στην ανατολική Ευρώπη και ως ενεργειακού κόμβου για τα Βαλκάνια, μέσα από τα FSRU και την προαναγγελθείσα δημιουργία μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Πουθενά όμως δεν αναφέρονται τα οφέλη και οι επιπτώσεις για την περιοχή, σε οικονομικούς και κοινωνικούς όρους.
Το Crisis Monitor έχει εγκαίρως επισημάνει την ελλειμματικότητα των πολιτικών στην κατεύθυνση της διάχυσης της ανάπτυξης αυτής στην τοπική κοινωνία, ενώ στην ανάγκη για παροχή αντισταθμιστικών ωφελημάτων έχει αναφερθεί σε παρεμβάσεις του και ο Δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. Επίσης, η ανάδειξη της περιοχής ως διαμετακομιστικού κέντρου στρατιωτικού υλικού και ενεργειακού hub, θα μπορούσε να πλήξει άλλους τομείς ανάπτυξης, ανεβάζοντας το risk profile.
Μενέντεζ: Δικλείδα ασφαλείας η Αλεξανδρούπολη
«Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια ως τους επικίνδυνους ηγέτες στη γειτονική Τουρκία ή τη Ρωσία. Αλλά η Ανατολική Μεσόγειος είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Μενέντεζ, εξετάζοντας τον ρόλο της περιοχής στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας.
Ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων ακαδημαϊκών, στοχαστών και επιχειρηματικών ηγετών στο φόρουμ
«Στην αιχμή της καινοτομίας η Ελλάδα στην πράσινη ενέργεια»
«Η προθυμία της Ελλάδας να δώσει το παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ενέργεια δεν αποτελεί απλώς τον ορισμό της ηθικής ηγεσίας. Είναι απολύτως λογική οικονομικά», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόσθεσε: «Οι ελληνικές καινοτομίες στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια εδραιώνουν την ηγεσία σας σ’ αυτόν τον χώρο, χαρίζοντας μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες στους ανθρώπους σας σε μακρύ χρονικό ορίζοντα στο μέλλον. Η χώρα σας δείχνει στον κόσμο πώς η υιοθέτηση της καθαρής ενέργειας σας βάζει στην αιχμή της καινοτομίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν».
Ενεργειακή… απεξάρτηση
Μεταξύ άλλων Ο Αμερικανός γερουσιαστής ανέφερε ακόμα πως έχει μιλήσει με την υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Τζένιφερ Γκράνχολμ (Jennifer Granholm) για συγκεκριμένα σχέδια που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει ν’ ασκεί πίεση ώστε να διασφαλίσει πως υπάρχουν σχέδια σε εφαρμογή, «προσπάθειες που θα ωφελήσουν την ασφάλεια καθιστώντας την περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα».
«Ας συνεχίσουμε λοιπόν να χτίζουμε πάνω σε όσα έχουμε ήδη μαζί πετύχει», υπογράμμισε, χαιρετίζοντας τις κοινές προσπάθειες «να φέρουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Σιφναίος (Copelouzos Group): Ανταγωνισμός με την Τουρκία
«Τα terminals της Αλεξανδρούπολης έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν. Θα δείξουν πώς η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο αλληλεγγύης και συνεργασίας» τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι με το πρώτο FSRU -και με συνδετικό κρίκο τη Βουλγαρία- θα μπορούν να τροφοδοτηθούν μεταξύ άλλων η Σερβία και η Ρουμανία, ενώ με το δεύτερο FSRU ανοίγει και ο δρόμος προς τη Μολδαβία και την Ουκρανία. «Για την ευρύτερη περιοχή, η Αλεξανδρούπολη δεν είναι πλέον απλά ένα ενεργειακό hub αλλά και κέντρο ασφάλειας και σταθερότητας» είπε.
Προειδοποίησε ωστόσο ότι όλα χρειάζεται να κινηθούν γρήγορα, επισημαίνοντας ότι το τρίτο τουρκικό FSRU έχει ήδη αφιχθεί στη γειτονική χώρα και θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέσα τους επόμενους λίγους μήνες.