Η πολυπόθητη και αργοπορημένη διόρθωση που εδώ και καιρό αναμένονταν στο ελληνικό χρηματιστήριο ήρθε την Τετάρτη, με κύρια εστίαση στις τράπεζες που είχαν και τα (μακράν) περισσότερα κέρδη, ενώ ελεγχόμενης μορφής και εντός πλαισίου ήταν οι πιέσεις στην υπόλοιπη αγορά.
- Μεγάλη διόρθωση στο Χ.Α. που όμως κράτησε οριακά τις 1.100 μονάδες
- «Πιστολίδι» ρευστοποιήσεων στις τράπεζες μετά το ράλι
- Ανάχωμα στην πτώση από Coca Cola HBC, Quest, ΟΤΟΕΛ, ΟΤΕ και ΟΛΠ
- Πτώση – διόρθωση άνω του 4% για Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς
Μετά τις απώλειες άνω του 2% που είχαν και οι τρεις δείκτες της Wall Street την Τρίτη, οι ασιατικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι ευρωπαϊκοί δείκτες, ασχέτως αν περιορίστηκαν οι απώλειες το απόγευμα σε κάποιους δείκτες, μετά το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Το ζητούμενο μεταξύ των αναλυτών και των επενδυτών πλέον για το Χ.Α. είναι να ολοκληρώθηκε η διόρθωση μετά το 1,82% που έκανε ο Γ.Δ. την Τετάρτη κλείνοντας στις 1.101,30 μονάδες, ή αν έχει ακόμη δρόμο η κατοχύρωση κερδών. Αυτό είναι κάτι που μόνο η αγορά μπορεί να απαντήσει.
Και τούτο διότι από πλευράς τεχνικών δεδομένων και ταλαντωτών, υπάρχουν περιθώρια πολύ μεγαλύτερης διόρθωσης, τουλάχιστον έως την περιοχή των 1.050 ή 1.030 μονάδων για το Γενικό Δείκτη, χωρίς να αλλοιωθεί το momentum. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αγορά πήγε ταχύτατα στα υψηλά 8ετίας και στις 1.123 μονάδες, χωρίς να έχει δημιουργήσει σωστά «σκαλιά» σε αυτή τη διαδρομή, καθώς ξεπέρασε τις 1.000, τις 1.050 και 1.100 μονάδες εξαιρετικά γρήγορα.
Από την άλλη πλευρά, η αγορά βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη συγκυρία όπου όσοι ισχυροί ξένοι δραστηριοποιούνται, «τρέχουν» να τοποθετηθούν για να προλάβουν την αναβάθμιση, που θα αλλάξει όλη τη φυσιογνωμία των επενδυτών assets της χώρας, τις δυνατότητες δανεισμού, αλλά και την ελκυστικότητα των μετοχών.
Αυτή ή… βιασύνη και η επανεπένδυση της κερδισμένης ρευστότητας ήταν και ο λόγος που η αγορά δεν διόρθωνε όλες τις προηγούμενες ημέρες, ή έκανε αμιγώς ενδοσυνεδριακές αποφορτίσεις με το κλείσιμο να είναι πολύ μακριά από το χαμηλό ημέρας. Αυτό που μένει να απαντηθεί αύριο και προσεχώς λοιπόν είναι αν θα πάει το Χ.Α. σε μεγαλύτερη διόρθωση που θα δώσει την ευκαιρία για να μπουν στο «άρμα» και καινούριοι κωδικοί, ή αν θα τραβήξει εκ νέου υψηλότερα.
Η εικόνα της αγοράς
Πάντως το κλείσιμο την Τετάρτη έγινε στα χαμηλά ημέρας, τόσο για τον Γ.Δ. που κράτησε οριακά το όριο των 1.100 μονάδων, όσο και για τους δείκτες FTSE 25 και τράπεζες. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.678,80 μονάδες με πτώση 2,03%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.618,02 μονάδες με απώλειες 1,59%.
Ο τραπεζικός δείκτης όχι μόνο έχασε το κομβικό όριο των 900 μονάδων, αλλά κατηφόρισε στις 881,01 μονάδες με πτώση 4,19%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούλιο του 2022, ήτοι εφτά μήνες πίσω. Βεβαίως, θυμίζουμε ότι ο Γ.Δ. προέρχονταν από ράλι +20,64% το 2023 έως τη σημερινή συνεδρίαση οπότε είχε – και έχει – τεράστια περιθώρια αποφόρτισης.
Ο FTSE 25 κέρδιζε έως σήμερα σε ποσοστό 21,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πριν το σημερινό -4,19%, είχε καταγράψει ράλι +43,55%! Αποδόσεις που για τις πρώτες πενήντα ημέρες ενός έτους, είναι άκρως κολακευτικές για μια αγορά και άκρως ελκυστικές για τους επενδυτές.
Ο τζίρος στη συνεδρίαση της Τετάρτης διαμορφώθηκε στα 115,6 εκατ. ευρώ, με τον Φεβρουάριο να συνεχίζει δυναμικά, καθώς μόνο σε μία συνεδρίαση από τις 16 που έχουν γίνει έως τώρα οι συναλλαγές έπεσαν κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ.