Ένα ερώτημα που πλανάται πάνω από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, είναι για πόσο μπορεί να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών, αν και εφόσον ισχυροποιηθεί η τάση πτώσης – διόρθωσης, αν δικαιωθούν περαιτέρω οι «φωνές» αναλυτών και… προφητών ότι το πάρτι λαμβάνει τέλος.
- «Τύμπανα» υποχώρησης και διόρθωσης διεθνώς
- Μεγάλη πτώση στη Wall Street, ελεγχόμενες απώλειες στην Ευρώπη
- Ενδοσυνεδριακή διόρθωση αλλά και ισχυρές άμυνες στο Χ.Α.
- Αρχική διόρθωση έως 2,02% στις τράπεζες, όμως γύρισαν στο +0,90% στο τέλος
Η ελληνική κρατάει κέρδη 20,64% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη από την αρχή του χρόνου, ο FTSE 25 ενισχύεται σε ποσοστό 21,44%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει ράλι +43,55%! Αποδόσεις που για τις πρώτες πενήντα ημέρες ενός έτους, είναι άκρως κολακευτικές για μια αγορά και άκρως ελκυστικές για τους επενδυτές.
Παράλληλα, η ελληνική αγορά και η ελληνική οικονομία είναι σε διαφορετικό… κύκλο συγκριτικά με την Ευρώπη, η οποία προέρχεται από 12ετές ράλι, ενώ η Ελλάδα ήταν στο… γύψο των μνημονίων, της δημοσιονομικής επιτήρησης, των ανακεφαλαιοποιήσεων των τραπεζών και όλα όσα συνόδευσαν αυτή τη δραματική δεκαετία.
Συνάμα, η Ελλάδα είναι σε πολύ βάσιμη προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που όπως δείχνουν όλα τα συμφραζόμενα, θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων. Αυτό δείχνει να προεξοφλεί η αγορά. Γιατί αν ήταν να γίνει η η αναβάθμιση στο δεύτερο μισό του 2023, τότε δεν θα υπήρχε αυτή η αγοραστική φρενίτιδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, η οποία σχεδόν ακυρώνει κάθε προσπάθεια διόρθωσης.
Το ερώτημα λοιπόν παραμένει. Κατά πόσο μπορεί το Χ.Α. να κινηθεί κόντρα στο ρεύμα σε μια ενδεχόμενη ουσιαστική αλλαγή σκηνικού διεθνώς. Γιατί, για να λέμε την αλήθεια, από τις αρχές Οκτωβρίου που το Χ.Α. ξεκίνησε την αντίδραση έχοντας έκτοτε κέρδη 41,5% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +80% σε επίπεδο τραπεζικού, ανοδικά κινήθηκαν και οι ξένες αγορές.
Υπεραπιδίδει το Χρηματιστήριο της Αθήνας
Ασφαλώς το Χ.Α. υπεραποδίδει, έχοντας μεγαλύτερη άνοδο, όμως όλες οι αγορές, Ευρώπης και Αμερικής έχουν ισχυρή άνοδο από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου έως σήμερα. «Κλειδί» τότε ήταν η προεξόφληση ότι το κρεσέντο της αύξησης των επιτοκίων κάποια στιγμή (μέσα στο 2023) θα λάβει τέλος, καθώς επίσης και η υποχώρηση της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι εκτιμήσεις για το χειμώνα έκαναν λόγο για ήπιο καιρό, κάτι που «βγήκε» απόλυτα.
Η εικόνα των αγορών
Και το 2023 που το Χ.Α. κάνει ράλι, οι διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δείκτες όπως FTSE 100 στο Λονδίνο και CAC 40 στο Παρίσι, ασχέτως με την πτώση σήμερα, βρίσκονται πολύ κοντά στα ιστορικά υψηλά τους.
Πλέον όμως, ολοένα και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι διεθνώς κάπου εδώ σταματάει και προβλέπουν πτώση και διόρθωση. Μάλιστα, οι αναλυτές των Bank of America και JP Morgan είναι πεπεισμένοι ότι το ράλι για τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες από την αρχή του 2023 υπεραποδίδουν έναντι των αμερικανικών, θα λήξει το επόμενο διάστημα.
Μετά τα κέρδη άνω του 9%, μέχρι την Παρασκευή 17/2 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εκτιμάται ότι θα ολοκληρώσει το 2023 στο επίπεδο των 455 μονάδων, δηλαδή περίπου 2% σε σύγκριση με το κλείσιμο της Παρασκευής, σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση 16 αναλυτών που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.
Παρά την απότομη ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα που επέδειξαν οι αγορές μετοχών, οι στρατηγικοί αναλυτές δεν πείστηκαν να προβούν σε μεγάλες αλλαγές για το επίπεδο που εκτιμούν που θα κλείσει ο πανευρωπαϊκός δείκτης για το 2023.
Συνάμα, την Τρίτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επιβεβαίωσε τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα, τονίζοντας ότι οι αξιωματούχοι παραμένουν αποφασισμένοι να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.
Ευκαιρία κάθε διόρθωση στο Χ.Α
Μέχρι στιγμής πάντως το Χ.Α. δείχνει να εκλαμβάνει κάθε διορθωτική κίνηση ως ευκαιρία νέων τοποθετήσεων. Το αυτό έδειξε ξεκάθαρα και την Τρίτη 21/2 που ο Γ.Δ. έφτασε να υποχωρεί έως 1,16% όμως έκλεισε με οριακή πτώση 0,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης από διόρθωση έως 2,02%, έκλεισε με άνοδο 0,90%.
Το Χ.Α. λοιπόν έχει λόγους μικρής ή μεγαλύτερης αυτονόμησης, ακόμη και αν γυρίσουν οι αγορές διεθνώς. Όμως, αν παγιωθεί μια διορθωτική κίνηση, αν αρχίσουν οι αγορές και χάνουν 4-5% ή 7% της αξίας τους, τότε το Χ.Α. σε καμιά περίπτωση δε θα μείνει ανεπηρέαστο. Το ερώτημα είναι τι αντοχές θα δείξει η αγορά και τις άμυνες θα βγάλει.
Πάντως, η ανθεκτικότητα του 2022 μας δείχνει πολλά. Ο Γ.Δ. έκλεισε με άνοδο 4,08% όταν οι διεθνείς αγορές υποχώρησαν από 8% έως 30%, ενώ το Χ.Α. έκλεισε θετικά παρ’ ότι έφτασε να υποχωρεί περί το 12% σε επίπεδο Γ.Δ. και 23% σε επίπεδο τραπεζών. Άρα, υπάρχουν λόγοι καλύτερης συμπεριφοράς για την ελληνική αγορά, η οποία άλλωστε, όλη την προηγούμενη 12ετία, έβλεπε τα… ρεκόρ των ξένων αγορών να… περνούν, ενώ το ίδιο βούλιαζε στην απαξίωση.