Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές αναμένεται να ανακοινώσει οσονούπω ο Κώστας Καραμανλής, μετά από αρκετό καιρό πολιτικής σπέκουλας. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” ο πρώην πρωθυπουργός στην ανακοίνωσή του θα στέλνει μήνυμα ενότητας, εν τούτοις η απόφασή του αποτελεί σαφές μήνυμα αποστασιοποίησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρώην πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει πως δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αποχωρώντας από την ενεργό πολιτική. Η απόφασή του, όμως, εμφορείται από πολιτικούς συμβολισμούς, καθώς το καλοκαίρι είχε διαχωρίσει τη θέση του από την κυβέρνηση στο ζήτημα των υποκλοπών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 1989, ενώ κυβέρνησε την Ελλάδα από το 2004 έως το 2009.
Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή, όπως έγραφε και σήμερα η «Κ» δεν θα περιέχει αιχμές για το κόμμα, αλλά αντίθετα θα στέλνει μήνυμα στήριξης της Νέας Δημοκρατίας.
Η “Καθημερινή” επικαλείται πρόσωπα από τον στενό κύκλο του Κώστα Καραμανλή, τα οποία αναφέρουν ότι:
«Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ο μακροβιότερος αρχηγός της ΝΔ και φύσει και θέσει δεν υπάρχει περίπτωση να πληγώσει το κόμμα του λίγο πριν την εκλογική μάχη» λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί.
Το χρονικό της απόφασης
Ο πρώην πρωθυπουργός κρατούσε έως τώρα «ερμητικά» κλειστά τα χαρτιά του, χωρίς την παραμικρή διαρροή που θα φωτογραφίζει τις προθέσεις του. Το κλίμα ωστόσο που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα έδειχνε πως η αποχώρηση του πρώην πρωθυπουργού από τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια ήταν πλέον ένα πιθανό σενάριο.
Ταυτόχρονα οι (μη) κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού, δηλαδή το γεγονός πως δεν έχει μπει σε κάποια προεκλογική διαδικασία, όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς φωτογράφιζε πως η πιθανότητα ο πρώην πρωθυπουργός να μην είναι στην επόμενη Βουλή είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Επιπλέον δεν είναι μυστικό πως η σχέση Μητσοτάκη και Καραμανλή μετά την περίφημη ομιλία στα Ανώγεια του πρώην πρωθυπουργού περνά περίοδο παγετού.
Οι τόνοι έκτοτε έπεσαν ωστόσο το χάσμα παρέμεινε μέχρι και σήμερα, χωρίς πάντως να είναι αυτός ο βασικός λόγος της αποχώρησης, καθώς ο κ. Καραμανλής βρίσκεται στα βουλευτικά έδρανα 14 χρόνια αφότου αποχώρησε από την προεδρία και οι λόγοι μπορεί να είναι και προσωπικής φύσεως.