Θέση που διευρύνει δυνητικά το παράθυρο προσέγγισης με την Τουρκία έλαβε η βουλευτής της ΝΔ αι πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ανοίγοντας το ζήτημα συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων με την Τουρκία, στην ανατολική Μεσόγειο.
Διευρύνει το παράθυρο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ υιοθετώντας θετική ατζέντα επιχειρεί να σύρει την Τουρκία σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις με προκαθορισμένο πλαίσιο.
Αποδεκτή θεωρεί τη συνεκμετάλλευση με την Τουρκία των πόρων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο η Ντόρα Μπακογιάννη, εκτιμώντας παράλληλα ότι είναι άκαιρη η οριοθέτηση της ΑΟΖ ή την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια.
Η προσέγγιση της Ντόρας Μπακογιάννη εστιάζει στην εμπέδωση του θετικού κλόματος και την αναζήτηση συγκλίσεων πριν από την ενασχόληση με τα πάγια προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, θέσει που απέχει παρασάγγας από το αφήγημα που προωθείται από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, διαχρονικά, αλλά με λιγότερη ένταση πλέον.
Η ευθεία ανάδειξη του θέματος -που όπως λέει η ίδια δεν υφίσταται σε αυτή τη φάση, αποτελεί κίνηση που πετάει το μπαλάκι στο γήπεδο της Τουρκίας, προκειμένου να κινηθεί στην κατεύθυνση επαναπροσέγγισης μέσω της ένταξης σε υφιστάμενα σχήματα. Πρόκειται για στρατηγική οριοθέτησης εντός ευρύτερου και ήδη ρυθμισμένου περιφερειακού πλαισίου, το οποίο περιορίζει τη συγκριτική ισχύ της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και την αναγκάζει σε ταυτόχρονες πολυμερείς διαπραγματεύσεις.
Οι δηλώσεις Μπακογιάννη
«Δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση, εγώ δεν έχω κανένα ταμπού, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο θέμα, υπάρχει η συμφωνία Αιγύπτου – Ισραήλ – Ελλάδας στην οποία εκλήθη και η Τουρκία. Δεν ήθελε να μπει, λόγω Κύπρου. Δεν υπάρχει θέμα αυτή τη στιγμή που να δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Αντίθετα, πάρα πολλά από τα προβλήματα θα μπορούσαν να έχουν βρει λύση, λύση συνεργασίας. Είναι παράδειγμα ο τρόπος που συνεργάστηκε ο Λίβανος με το Ισραήλ. Φανταστείτε, είναι δύο χώρες που είναι σε “πόλεμο” και από την άλλη πλευρά συνεργάζονται», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο KritiTV.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι είναι θέμα χρόνου η ευρύτερη συνεργασία ολόκληρης της περιοχής. «Κάποια στιγμή θα γίνει διεθνής διάσκεψη για τα ενεργειακά στη Μεσόγειο, θα υπάρξει ευρύτερη συμφωνία. Η Μεσόγειος είναι μικρή θάλασσα με πολλά κράτη», είπε, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι κάθε περίπτωση είναι τελείως διαφορετική.
Αναφερόμενη στην επέκταση χωρικών υδάτων και οριοθέτηση ζωνών με την Κύπρο, η κα Μπακογιάννη ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να πάμε σε επέκταση των 12 ναυτικά μιλίων περιμετρικά της Κρήτης και να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Κύπρο. «Αν κάτι μας δίδαξε ο Ελ. Βενιζέλος είναι ότι το πρώτο πράγμα στην εξωτερική πολιτική είναι η αναγνώριση της πραγματικότητας. Οι συσχετισμοί, τα συμφέροντα. Να δημιουργήσεις συμμαχίες, οι οποίες θα σε βοηθήσουν στη δύσκολη στιγμή», είπε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.