Με συμπεριφορά και… χαρακτήρα που θυμίζουν τον Μίλτο Τεντόγλου, το ελληνικό Χρηματιστήριο έδωσε άμεσα απάντηση στο… δίλημμα που είχαμε θέσει στο χθεσινό σχόλιο: Αν δηλαδή απαιτείται πιο βαθιά διόρθωση ή αν οι μικροδιορθώσεις αρκούν. Όπως έκανε και ο Τεντόγλου όταν του ακύρωσαν το ένα άλμα για το χρώμα των παπουτσιών: Άλλαξε παπούτσια (δηλαδή έβαλε αυτά που φορούσε προηγουμένως) και έκανε νέο ρεκόρ!
- Ντεμαράζ αγοραστών με Eurobank, Autohellas, Πειραιώς και Alpha
- Ένατη διαδοχική ανοδική εβδομάδα, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ 18 ετών
- Κέρδη 3,24% το πενθήμερο για το Γενικό Δείκτη
- Στο +35% ο τραπεζικός δείκτης το 2023, καταλύτης της αλλαγής σκηνικού
Η αγορά λοιπόν, με επιβλητική επιβολή των αγοραστών, την Παρασκευή όχι μόνο έκλεισε πάνω από τις 1.100 μονάδες για πρώτη φορά από τις 24 Σεπτεμβρίου 2014, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά οκτώμισι ετών, αλλά έδειξε ότι έχει πολύ μεγάλη δυναμική και σε καμιά περίπτωση δεν ήταν τυχαίες οι άμυνες που έβγαζε στη ζώνη των 1.090 μονάδων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
Μάλιστα, το Χ.Α. πέτυχε κάτι εξαιρετικά σπάνιο, καθώς έκλεισε και αυτή την εβδομάδα ανοδικά, που σημαίνει ότι συμπλήρωσε εννέα διαδοχικές εβδομάδες ανόδου, κάτι που γίνεται – όπως θυμίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ Μάνος Χατζηδάκης – αυτό είχε να γίνει 18 χρόνια, από τις 19 Νοεμβρίου 2004 – 28 Ιανουαρίου 2005.
Παράλληλα, χθες αναφέραμε πως η δεύτερη σχολή σκέψης, η αισιόδοξη, «σημειώνει πως υπάρχουν δυνάμεις για άμεση αναρρίχηση (και) πάνω από το όριο των 1.100 μονάδων, επισημαίνοντας – και σωστά – πως ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται ακόμη σημαντικά από τα υψηλά του 2019 όταν είχε φτάσει στις 924 μονάδες, ενώ σήμερα βρίσκεται στις 837 μονάδες, ύστερα και από τη διόρθωση κοντά στο 3% του τελευταίου τριημέρου».
Η σκυτάλη στις τράπεζες
Σήμερα, ο τραπεζικός δείκτης ήταν αυτός που «τράβηξε» την αγορά, καθώς μολονότι ξεκίνησε με κατοχύρωση κερδών φτάνοντας να υποχωρεί έως και 1,41% όταν κατήλθε στις 825,24 μονάδες, περίπου είκοσι λεπτά μετά το άνοιγμα, όμως κατόπιν το ντεμαράζ των αγοραστών ήταν δυναμικό, οδηγώντας τον τραπεζικό δείκτη στις 865,14 μονάδες με άνοδο 3,36% που ήταν και το υψηλό ημέρας!
Πρόκειται για μια ακόμη επιβεβαίωση του «κουμάντου» που κάνουν οι τράπεζες (ξανά) στο Χ.Α., όμως, παρ’ όλα αυτά, ο τραπεζικός δείκτης απέχει από τις 924 μονάδες που ήταν το υψηλό του 2019, πολλώ δε μάλλον από τα επίπεδα που είχε ελάχιστα χρόνια πρωτύτερα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το περιθώριο ανόδου που έχει μια τραπεζοκεντρική αγορά, αν και εφόσον συνεχίσει να προεξοφλεί την «επιστροφή» της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα, και στην επενδυτική βαθμίδα…
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 1.102,76 μονάδες με άνοδο 1,02%, ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.674,22 μονάδες με άνοδο 1,28% και ο Mid Cap έκλεισε στις 1.633,31 μονάδες με άνοδο 0,14%, υστερώντας έναντι της υπόλοιπης αγοράς. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 110,2 εκατ. ευρώ.
Σε επίπεδο πενθημέρου, ο κεντρικός δείκτης του Χ.Α. κατέγραψε άνοδο 3,24%, ο FTSE 25 κέρδισε 2,47%, ο Mid Cap +2,06% και ο τραπεζικός δείκτης στο +3,09%.
Μικρές απώλειες και αντοχές στην Ευρώπη
Με μικρές απώλειες και εμφανή ανθεκτικότητα έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, δείχνοντας τάσεις νέας αυτονόμησης από τη Wall Street που χθες κατέγραψε πολύ μεγάλη πτώση, ενώ και σήμερα συνεχίζει να πιέζεται, με τον S&P 500 στο -0,85% και τον τεχνολογικό Nasdaq στο -1,37%.
Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,20% στις 464,30 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο παρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες επανήλθε στο τέλος πάνω από τις 8.000 μονάδες κλείνοντας στις 8.004,36 μονάδες με οριακή πτώση 0,10%. Ο DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε στις 15.482 μονάδες με πτώση 0,33%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,33% στις 7.347,72 μονάδες. Θυμίζουμε πως χθες Πέμπτη, FTSE 100 πέρασε πάνω από το προηγούμενο ιστορικό υψηλό των 8.020 μονάδων και ο CAC 40 πάνω από το προηγούμενο ρεκόρ των 7.387 μονάδων.
Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στις 27.751,14 μονάδες με πτώση 0,37%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 9.333 μονάδες με οριακή άνοδο 0,06%.
Το… παράδοξο των αγορών
Όπως γράψαμε και στο χθεσινό σχόλιο, το γεγονός ότι δύο πολύ σημαντικές αγορές της Ευρώπης φλερτάρουν με τα ιστορικά υψηλά τους, αψηφώντας όλες τις «φωνές» και τις αναλύσεις ότι η άνοδος των αγορών δεν συνάδει με την οικονομική πραγματικότητα, όπως σημειώνει το Oxford Economics, δείχνει τη νέα πραγματικότητα των αγορών.
Θυμίζουμε ότι κατ’ επανάληψη έχουμε αναφερθεί στο CrisisMonitor.gr στο γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν πλέον – σε σημαντικό βαθμό – αποκοπεί από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, λειτουργώντας αν πολλοίς ως μια «ανεξάρτητη» χρηματοπιστωτική βιομηχανία που αυτοτροφοδοτείται όλα τα τελευταία χρόνια από τη δική της, ανακυκλούμενη ρευστότητα. Η επενδυτική βιομηχανία έχει υπερ-γιγαντωθεί την τελευταία 15εία και μετά τη Lehman Brothers, αποτελώντας από μόνη της μια ξεχωριστή «οικονομία» που αυτοτροφοδοτείται και συντηρείται συχνά ερήμην της ευρύτερης οικονομικής πραγματικότητας.
Αυτός είναι και ο λόγος που εν μέσω της μεγαλύτερης πανδημίας των τελευταίων 100 ετών, εν μέσω κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα τα προηγούμενα χρόνια, της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, αλλά και εν μέσω πολέμου στο κατώφλι της Ευρώπης, τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα…