Η αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου στα επίπεδα προ του πολέμου στην Ουκρανία αφ’ ενός δημιουργεί νέα κέρδη για τα διυλιστήρια στην Ελλάδα και στις πετρελαιακές εταιρείες αφ’ ετέρου θα πρέπει να αναγκάσει το ελληνικό Δημόσιο να μειώσει τους φόρους του προκειμένου να υποχωρήσει και η τιμή τους προς τους καταναλωτές.
Το θέμα της αισχροκέρδειας πάνω σε θέματα ενέργειας και οι πληθωριστικές επιπτώσεις τους έχει εξεταστεί στο υπουργείο Οικονομικών ενδελεχώς το τελευταίο διάστημα. Οι πολίτες στην ελληνική επικράτεια πληρώνουν πολλαπλάσια την βενζίνη (περίπου 1,85 ευρώ / lt ) έναντι (1,3 ευρώ/lt) στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω των φόρων του ελληνικού δημοσίου. Τα διυλιστήρια διαμορφώνουν ταυτόχρονα υψηλό περιθώριο κέρδους εκμεταλλευόμενα την διαφορά των τιμών αποθεματοποίησης από τις τιμές διάθεσης και έχοντας έξτρα χρεώσεις στην επεξεργασία. Έτσι αιτιολογείται η ιστορικά υψηλή κερδοφορία των δύο μεγαλύτερων διυλιστηρίων αλλά και όλων των εταιρειών ενέργειας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Οι εταιρίες παροχής φυσικού αερίου, αισχροκερδούν διατηρώντας τις τιμές του φυσικού αερίου στα ίδια επίπεδα που είχε τον Δεκέμβριο 2022 ενώ οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων έχουν υποχωρήσει. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο έπεσαν κάτω από τα 50 ευρώ για πρώτη φορά εδώ και 17 μήνες, καθώς υποχωρεί η χειρότερη ενεργειακή κρίση της περιοχής εδώ και δεκαετίες.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του μήνα αναφοράς υποχώρησαν έως και 4,8% στα 49,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρωί στο Άμστερνταμ. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο κλεισίματος από τα τέλη Αυγούστου 2021. Το συμβόλαιο έχει χάσει περίπου 35% μέχρι στιγμής φέτος. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 80% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο, όταν οι περικοπές φυσικού αερίου της Ρωσίας έπληξαν την Ευρώπη με επιπλέον κόστος περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, πλήττοντας την οικονομία της περιοχής και ωθώντας τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Τώρα, η ήπειρος βλέπει απότομη ανάκαμψη καθώς ο σχετικά ήπιος καιρός, οι προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ στο Κατάρ δίνουν ανάσες.