Μπροστά σε μια πολεμικών διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Τουρκία, καθώς ο σεισμός εκτός από τις εκατόμβες νεκρών δημιούργησε ένα νέο κύμα εκτοπισμένων, νεο-άστεγων, οι οποίοι έχουν πραγματικά επιβιώσει από μια σφαγή και πλέον, χωρίς υπάρχοντα και στέγη αναζητούν καταφύγιο στον παγωμένο χειμώνα.
Η Τουρκία αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις λόγω των αστέγων στον πλανήτη, μετά τους φονικούς σεισμούς που κατέστρεψαν ολόκληρες περιοχές και σκότωσαν τουλάχιστον 41.200 ανθρώπους σε Τουρκία και Συρία.
Η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία, καθώς δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, η διάρρηξη του οποίου απαιτεί μαζικές, μεγάλης κλίμακας και εύρους πρωτοβουλίες που απαιτούν τη συνεργασία παραγόντων σε εκ διαμέτρου αντίθετες βάσεις, τόσο εντός της Τουρκίας όσο και διεθνώς, εν μέσω προεκλογικής περιόδου και παράλληλα με τις εν εξελίξει γεωπολιτικές ανακατατάξεις.
Οι εκτοπισμένοι του σεισμού, που αποτιμώνται αρχικά σε δύο εκατομμύρια άνθρωποι, σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωπη με νέο κύμα θανάτων από το κρύο, ενώ η επισιτιστική κρίση είναι ήδη υπαρκτή και με τον πληθωρισμό να καλπάζει, τις υποδομές να έχουν αποσυντεθεί και το κρύο να επελαύνει, μπορεί μόνο να επιδεινωθεί.
Κι’ αν αυτά είναι τα δεδομένα για την Τουρκία, δεν μπορεί κανείς να φανταστεί ποιά είναι η κατάσταση στη Συρία, όπου δεν είναι δυνατή καν η καταγραφή.
Η κατάσταση στο έδαφος
Η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει στέγη σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους πολίτες, την ώρα που ειδικοί εκτιμούν πως τουλάχιστον δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τα σπίτια τους στην χώρα των 85 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η κρίση που προκάλεσε ο σεισμός στην Τουρκία έχει εξισώσει προς τα κάτω μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας στις πληγείσες περιοχές, με τις εξελίξεις να αναμένεται να τροφοδοτήσουν και νέο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης, όχι μόνο από τους εκτοπισμένους αλλά και οικογενειών της ανώτερης τάξης αποψιλώνοντας τις περιοχές από ανθρώπινο και οικονομικό κεφάλαιο.
Οι δράσεις της κυβέρνησης Ερντογάν
«Για να στεγάσει τους εκτοπισμένους, η κυβέρνηση έχει καταφύγει σε ένα μείγμα προσωρινών λύσεων, μεταξύ των οποίων είναι το στήσιμο καταυλισμών με σκηνές και κοντέινερ στα περίχωρα των κατεστραμμένων πόλεων. Εχει επίσης απομακρύνει φοιτητές πανεπιστημίων από τους κοιτώνες τους σε όλη τη χώρα, εν μέσω των χειμερινών διακοπών, για να στεγάσει εκτοπισμένους, προκαλώντας επικρίσεις από τους φοιτητές και τις οικογένειές τους», σημειώνει η Wall Street Journal.
Ταυτόχρονα, η τουρκική κυβέρνηση δέχεται πυρά από τους σεισμόπληκτους και την αντιπολίτευση που καταγγέλλουν ελλιπή οργάνωση και ανεπαρκή αντίδραση μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.
Εν μέσω του τεταμένου κλίματος λαϊκής οργής, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε, την Τρίτη, για σειρά μέτρων, τα οποία προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την κατασκευή «ασφαλών κτιρίων υψηλής ποιότητας», σε βάθος ενός έτους, για την κάλυψη των αναγκών στέγασης στις σεισμόπληκτες περιοχές.
Κλιμάκια ειδικών από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Κλιματικής Αλλαγής έχουν αποσπαστεί στις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν το μέγεθος των ζημιών σε κτίρια που ακόμα στέκονται όρθια. Ενα κτίριο χαρακτηρίζεται μη κατοικήσιμο εάν, για παράδειγμα, έχει μια ρωγμή πλάτους άνω των τριών χιλιοστών, ή τρεις μικρότερες ρωγμές, ή έναν θρυμματισμένο πυρήνα σε κολόνες οπλισμένου σκυροδέματος. Τα κτίρια που θεωρούνται άκρως επικίνδυνα ταξινομούνται στη λίστα για «άμεση κατεδάφιση».
Ο Ερντογάν δήλωσε, την Τρίτη, ότι πάνω από 175.000 σκηνές έχουν στηθεί στη σεισμόπληκτη ζώνη για να στεγαστούν εκτοπισμένοι. Η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει 5.400 κοντέινερ για στέγαση, ενώ επιπλέον 10.000 κοντέινερ μεταφέρονται από το Κατάρ και αναμένεται να φτάσουν σύντομα στο λιμάνι του Ισκεντερούν.
Το υπουργείο Εμπορίου απαγόρευσε την εξαγωγή κοντέινερ και προκατασκευασμένων κτιρίων για τρεις μήνες, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες για στέγαση στο εσωτερικό της χώρας.