Δύο «σχολές» σκέψης διαμορφώνονται πλέον στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο συνεχίζει να κρατάει κέρδη άνω του 17% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και +30,67% σε επίπεδο τραπεζών, όμως τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζει κάποια σημάδια εύλογης κόπωσης, χωρίς όμως να χάνονται τα τεχνικά κεκτημένα.
- Συνεχίζεται η… αθόρυβη διόρθωση στο Χρηματιστήριο
- Μεικτή εικόνα στον FTSE 25 και στον Mid Cap, αλλά ο Γ.Δ. κράτησε τις 1.090 μονάδες
- Υπάρχουν «φωνές» για μεγαλύτερη διόρθωση, και άλλες για νέα ανοδική κίνηση
- Ακουμπούν τα ιστορικά υψηλά τους Λονδίνο και Παρίσι
- Με Τιτάν, Viohalco, Μυτιληναίο, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα έβγαλε άμυνες το Χ.Α.
Η αγορά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση κράτησε το όριο των 1.090 μονάδων παρ’ ότι ενδοσυνεδριακά κύλησε (σχεδόν σε όλες) αρκετά χαμηλότερα, βρίσκοντας στηρίξεις σε… εφεδρείες και μετοχές που είχαν μείνει πίσω.
Κάποιοι λοιπόν σημειώνουν πως η αγορά για να επαναφορτίσει με ουσιαστικότερο τρόπο και να συγκεντρώσει δυνάμεις θα πρέπει να πάει σε μεγαλύτερη (πιο… κανονική) διόρθωση, με το Γ.Δ. δηλαδή να κυλάει έως τις 1.050 ή και 1.030 μονάδες. Δε κάθε περίπτωση, κατά τη γνώμη μας, όσο ο Γ.Δ. δεν χάνει τις 1.000 μονάδες, κάθε διόρθωση είναι θεμιτή και πιθανότατα απαραίτητη.
Από την άλλη πλευρά, η έτερη σχολή σκέψης σημειώνει πως με τις… αθόρυβες διορθωτικές κινήσεις που λαμβάνουν χώρα σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση, έχουν αποφορτιστεί οι ταλαντωτές, ενώ σε πάρα πολλές περιπτώσεις η διόρθωση είναι πρωτίστως ενδοσυνεδριακή, με το φινάλε να είναι ανοδικό! Αυτή η σχολή σκέψης σημειώνει πως υπάρχουν δυνάμεις για άμεση αναρρίχηση (και) πάνω από το όριο των 1.100 μονάδων, επισημαίνοντας – και σωστά – πως ο τραπεζικός δείκτης υπολείπεται ακόμη σημαντικά από τα υψηλά του 2019 όταν είχε φτάσει στις 924 μονάδες, ενώ σήμερα βρίσκεται στις 837 μονάδες, ύστερα και από τη διόρθωση κοντά στο 3% του τελευταίου τριημέρου.
Οι επόμενες συνεδριάσεις θα μας δείξουν ποιο σχολή σκέψης θα επικρατήσει, κάτι που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε κάθε περίπτωση. Από την άλλη πλευρά μας κάνει εντύπωση η ανθεκτικότητα που παρουσιάζει η περιοχή των 1.090 μονάδων, κάτι που δείχνει ότι αρκετοί θέλουν την αγορά υψηλότερα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Πάντως, ο τζίρος της αγοράς μειώθηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης διαμορφούμενος στα 81,5 εκατ. ευρώ, πέφτοντας για πρώτη φορά το Φεβρουάριο κάτω από το… κατοστάρικο.
Τα ταμπλό και τα περίεργα
Ο Γ.Δ. έκλεισε την Πέμπτη στις 1.091,62 μονάδες με οριακή πτώση 0,14%, ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 2.640,49 μονάδες με υποχώρηση 0,21%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.630,95 μονάδες (-0,05%), ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 837,01 μονάδες με πτώση 0,28%. Στήριξη στο Γ.Δ. έδωσαν μετοχές όπως Τιτάν, Viohalco, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ElvalHalcor και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ η Coca Cola HBC μετά από τριήμερο ανόδου, υποχώρησε κατά 2,63%.
Η MIG έφτασε να κερδίζει έως 13,14% ενώ έκλεισε στο +4,68%, ενώ η Attica Bank έφτασε να κερδίζει 12,88% ενώ έκλεισε στο +2,09%. Οι επιχειρηματικές και επενδυτικές μάχες σε αμφότερους τους τίτλους είναι προφανείς και ξεκάθαρες, το αποτέλεσμα προβλέψιμο, αλλά η πορεία έχει ενδιαφέρον και.. τζόγο.
Νέα άνοδος στην Ευρώπη
Με τα ιστορικά υψηλά τους φλερτάρουν δύο πολύ σημαντικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (FTSE 100 και CAC 40), ενώ οι ευρωαγορές έκλεισαν για τέταρτη σερί συνεδρίαση ανοδικά, αψηφώντας όλες τις «φωνές» και τις αναλύσεις ότι η άνοδος των αγορών δεν συνάδει με την οικονομική πραγματικότητα, όπως σημειώνει το Oxford Economics.
Σημειώνεται πως πολλάκις στο CrisisMonitor.gr έχουμε αναφερθεί στο γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν πλέον – σε σημαντικό βαθμό – αποκοπεί από τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία, λειτουργώντας αν πολλοίς ως μια «ανεξάρτητη» χρηματοπιστωτική βιομηχανία που αυτοτροφοδοτείται όλα τα τελευταία χρόνια από τη δική της, ανακυκλούμενη ρευστότητα. Η επενδυτική βιομηχανία έχει υπερ-γιγαντωθεί την τελευταία 15εία και μετά τη Lehman Brothers, αποτελώντας από μόνη της μια ξεχωριστή «οικονομία» που αυτοτροφοδοτείται και συντηρείται συχνά ερήμην της ευρύτερης οικονομικής πραγματικότητας.
Αυτός είναι και ο λόγος που εν μέσω της μεγαλύτερη πανδημίας των τελευταίων 100 ετών, εν μέσω κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα τα προηγούμενα χρόνια, εν μέσω πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης, εν μέσω πολέμου στο κατώφλι της Ευρώπης, τα χρηματιστήρια παρουσιάζουν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Σήμερα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,19%, στις 465,24 μονάδες, ενώ ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 έκλεισε με άνοδο 0,40%, στις 4.297,24 μονάδες. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,18%, στις 15.533,64 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι φλερτάρει με τα ιστορικά υψηλά του καθώς έκλεισε στις 7.366,16 μονάδες με άνοδο 0,89%, ενώ το αυτό συμβαίνει και για τον βρετανικό FTSE 100 που έκλεισε πάνω από τις 8.000 μονάδες και συγκεκριμένα στις 8.012,53 μονάδες με κέρδη 0,18%.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε ισχυρότερα, στο +1,16%, στις 27.853,74 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 0,35%, στις 9.327,30 μονάδες.