Επικυρώνει την αλλαγή σελίδας στα ελληνοτουρκικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με δηλώσεις του λίγο πριν το τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και μετά την επίσκεψη του Νίκου Δένδια και την αποχώρηση της ΕΜΑΚ.
Για «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με αφορμή τον φονικό σεισμό στη γείτονα χώρα και το κλίμα αλληλεγγύης των τελευταίων ημερών, μίλησε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Η τοποθέτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πραγματοποιήθηκε ενώπιον του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, γεγονός που ενισχύει έτι περαιτέρω τη σημειολογική της αξία και την πολιτική της απήχηση.
Οι δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ ακολουθούν την επίσκεψη και τις δηλώσεις του Έλληνα ομολόγου του, Νίκου Δένδια, ο οποίος μετέφερε μήνυμα πολυεπίπεδης στήριξης της Τουρκίας, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στην Ευρώπη. Υπ αυτό το πρίσμα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επικυρώνει την αλληλεγγύη που επιδεικνύει η Ελλάδα, αλλάζοντας σελίδα και υποβαθμίζοντας τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.
Η άρδην αλλαγή ύφους και περιεχομένου από τον Μ. Τσαβούσογλου ήταν μεν αιτιολογημένη από την περίσταση, ωστόσο κάθε έμπειρος παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι για την Αγκυρα τώρα το σύνολο των προτεραιοτήτων είναι στενά οριοθετημένο στα σύνορα της Τουρκίας.
Ο σεισμός, πέρα από την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενεργοποίησε σειρά από διαύλους, ενώ πριν από τις 6 Φεβρουαρίου οι ελληνοτουρκικές συναντήσεις ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο, περιορισμένο στα πολύ βασικά. Μετά τον σεισμό άνοιξαν δίαυλοι σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα (προεδρικό, πρωθυπουργικό, διπλωματικό, πολιτικής προστασίας) και, όπως φαίνεται, θα παραμείνουν έτσι για το προσεχές διάστημα.
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου
Σε συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε, μεταξύ άλλων:
«Θέλουμε σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή μας. Τα βήματα που έχουμε κάνει για την εξομάλυνση των σχέσεών μας με τις χώρες της περιοχής, ιδίως με το Ισραήλ, είναι προφανή».
Αναφερόμενος στη χώρα μας, πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι η αλληλεγγύη μας κατά τη διάρκεια αυτού του σεισμού θα είναι επίσης καθοριστική για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας με την Ελλάδα».
«Ως εκ τούτου, όπως όλες οι χώρες της περιοχής, πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθερότητα, την οικονομική ανάπτυξη και την ειρήνη της περιοχής μας», σημείωσε.
Αλλάζει η ατζέντα για Ερντογάν
Η αναπόδραστη επικέντρωση στο εσωτερικό μέτωπο από τη μία και η πρωτοφανής επίδειξη αλληλεγγύης από την Ελλάδα και την Ευρώπη διαφοροποιούν κατ ανάγκη την ατζέντα ενόψει των εκλογών στην Τουρκία. Οι τόνοι τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εκτιμάται ότι θα πέσουν αισθητά, τουλάχιστον για το προσεχές -και κρίσιμο- τρίμηνο.
Η στάση αυτή φάνηκε και κατά τη συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου στα ερείπια της κατεστραμμένης Αντιόχειας.
Αναφορικά με τις τουρκικές εκλογές, ο αντίκτυπος του σεισμού δεν έχει ακόμη καταγραφεί και συνεπώς αποτελεί πηγή αβεβαιότητας για ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Ζήτημα παραμένει ότι η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη ορίσει ενιαίο υποψήφιο και συνεπώς δεν μπορεί να καρπωθεί κανείς την δυσαρέσκεια…
Η στάση της Ελλάδας
Στην Αθήνα, η κυβέρνηση παραμένει επιφυλακτική, όχι γιατί φοβάται απότομες μεταστροφές της Τουρκίας, αλλά κυρίως γιατί υπάρχει τμήμα της εκλογικής της βάσης που καλοβλέπει την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.
Πάντως, σε πολιτικό επίπεδο η δυναμική είναι θετική, καθώς ακόμα και η ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης Ακάρ – Παναγιωτόπουλου στις Βρυξέλλες, δεν βαραίνει αρνητικά. Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας θα μετέβαινε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των ΥΠΑΜ του NATO, όπως και Έλληνας ομόλογός του. Τελικά, η έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου από τον Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε τα δεδομένα.