Στοιχεία που καταδεικνύουν τη μείωση των μεταναστευτικών ροών στη δυτική και εκρηκτική αύξηση στην κεντρική Μεσόγειο, δημοσίευσε η Frontex, ενώ την ίδια στιγμή η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων συνέχισε να αντιπροσωπεύει τον μεγαλύτερο αριθμό όλων των διελεύσεων μεταναστών (43% του συνόλου τον Ιανουάριο).
Η κατάσταση στη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων, σε σύγκριση με πέρυσι παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη (μείωση 5% από έτος σε έτος), αναφέρει η μηνιαία έκθεση της Frontex. Παράλληλα, οι οδεύσεις από τη Δυτική Αφρική και τη Δυτική Μεσόγειο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στους εντοπισμούς τον πρώτο μήνα του έτους, 82% και 49% αντίστοιχα, κυρίως λόγω των σκληρών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τις αναχωρήσεις.
Ένας άλλος λόγος αυτής της μείωσης είναι οι αυξημένες περιπολίες και προληπτικές δραστηριότητες που εφαρμόζουν οι χώρες εκτός ΕΕ, κυρίως το Μαρόκο. Τους επόμενους μήνες, η επιδείνωση των εποχικών καιρικών συνθηκών στη Μεσόγειο θα συνεχίσει να επηρεάζει τις παράνομες απόπειρες διέλευσης των συνόρων, οδηγώντας σε μείωση του αριθμού των αφίξεων.
Εν τω μεταξύ, η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των ανιχνευθέντων παράτυπων μεταναστών σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ο συνολικός αριθμός αυξήθηκε κατά το ήμισυ σε 4.500. Οι μετανάστες σε αυτή τη διαδρομή συνεχίζουν να αναχωρούν από την Τυνησία, τη Λιβύη και την Τουρκία.
Συνοπτικά
- Τον Ιανουάριο εντοπίστηκαν 13 200 παράτυπες διελεύσεις συνόρων
- Το 43% όλων των παράτυπων εισόδων πραγματοποιήθηκαν μέσω των Δυτικών Βαλκανίων
- Αύξηση 49% στην Κεντρική Μεσόγειο τον Ιανουάριο
- Υπήκοοι του Αφγανιστάν, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Γουινέας και της Συρίας αναφέρθηκαν συχνότερα