Ενώ οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο και ο Ταγίπ Ερντογάν αναζητά υπευθύνους για τις κατασκευές, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, τεράστιο είναι και το οικονομικό κόστος του Εγκέλαδου, το οποίο υπολογίζεται μεταξύ 80 και 100 δισ. δολαρίων.
Ο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε πριν από μία εβδομάδα τις περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της βόρειας Συρίας, αφήνοντας πάνω από 34.000 νεκρούς στις δύο χώρες, αναμένεται να αφήσει το στίγμα του και στην οικονομία της Τουρκίας.
Ο σεισμός έχει πλήξει σοβαρά 10 επαρχίες και 13,5 εκατ. ανθρώπους στα νοτιοανατολικά της χώρας, καθώς και στη γειτονική Συρία.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Τουρκικής Συνομοσπονδίας Επιχειρήσεων (Turkonfed), η ζημιά για την οικονομία υπολογίζεται σε 84 δισ. δολάρια, ή περίπου το 10% του ΑΕΠ της τουρκικής οικονομίας. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν όμως ένα μέρος της καταστροφής, σε επίπεδο τοπικής οικονομίας. Όμως, η διάλυση υποδομών αναμένεται να επηρεάσει και άλλους τομείς της οικονομίας, έμμεσα.
Η ανάλυση των ζημιών
Ο σεισμός και η μετασεισμική δραστηριότητα εκτιμάται ότι έχουν προκαλέσει ζημιές ύψους περίπου 70,8 δισ. δολαρίων σε κτίρια κατοικιών και επιπλέον απώλειες ύψους 10,4 δισ. δολαρίων σε εθνικό εισόδημα. Σύμφωνα με την Turkonfed, οι απώλειες στο εργατικό δυναμικό θα κοστίσουν στην οικονομία της Τουρκίας 2,9 δισ. δολάρια.
Οι υπολογισμοί της Turkonfed βασίστηκαν στην εμπειρία των σεισμών του 1999 κοντά στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσαν περίπου 18.000 ανθρώπους. Οι νεκροί από το τελευταίο χτύπημα του σεισμού έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις απώλειες του σεισμού του 1999, ενώ παράλληλα χιλιάδες εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η εκτίμηση της Turkonfed ανεβάζει επίσης πιο ψηλά τις οικονομικές απώλειες συγκριτικά με τις εκτιμήσεις άλλων οικονομολόγων που έχουν τονίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος.
Η ζημιά στις υποδομές της Τουρκίας (δρόμοι, δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, νοσοκομεία και σχολεία) μπορεί να οδηγήσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας σε πάνω από το 5,4% του ΑΕΠ φέτος, έναντι της επίσημης πρόβλεψης για 3,5%, σημειώνει η Turkonfed.
Επίσης, προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Bloomberg Economics έδειξαν ότι το κόστος που σχετίζεται με καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών ανοικοδόμησης, μπορεί να αποτελεί περίπου το 5,5% του ΑΕΠ.