if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Η διαρκής ρεβάνς των long ακυρώνει κάθε «φωνή» διόρθωσης 

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βαλθεί να «τρελάνει» αναλυτές, χρηματιστές αλλά και traders, δείχνοντας δυναμική που πολλά χρόνια είχε να δείξει. 

Με τις διεθνείς αγορές να κινούνται εκ νέου ανοδικά έχοντας προσεγγίσει πλέον τα υψηλά έτους, κλείνοντας την ψαλίδα της πτώσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου 2022, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βαλθεί να «τρελάνει» αναλυτές, χρηματιστές αλλά και traders, δείχνοντας δυναμική που πολλά χρόνια είχε να δείξει. 

Μια δυναμική που εμφορείται από τις θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και το 2023, την προσμονή ανάκτησης επενδυτικής βαθμίδας, την επιστροφή του Χ.Α. στις ώριμες, ανεπτυγμένες αγορές, αλλά και από τα κυοφορούμενα deals. Συνάμα, μολονότι η χώρα είναι σε προεκλογική περίοδο, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που δεν… μοιάζει με τέτοια. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Είναι σαφές ότι η αγορά όχι μόνο δεν ανησυχεί για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά όλα τα συμφραζόμενα δείχνουν ότι προεξοφλεί συνέχιση των πολιτικών που έχουν δρομολογηθεί, οι εκλογές θα βγάλουν ισχυρή κυβέρνηση που ως φαίνεται θα συνεχίσει τη φιλοεπενδυτική κουλτούρα που έχει «χτίσει» εδώ και τριάμισι χρόνια. 

Διαγωνισμοί «τρέχουν» και κλειδώνουν, έργα ανατίθενται, συμφωνίες υπογράφονται, οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ξεκινήσει λειτουργώντας ως επιταχυντής, ενώ οι σχέσεις της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους είναι στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων πολλών ετών. 

Διαβάστε το παρασκήνιο των πολιτικών και επιχειρηματικών εξελίξεων στη στήλη The Underdog, εδώ

Επιταχύνονται οι εξελίξεις

Αναλυτές σημειώνουν πως είναι η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλές εκλογικές αναμετρήσεις στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, όπου, μολονότι η χώρα ευρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, εντούτοις όχι μόνο δεν έχουν σταματήσει οι επιχειρηματικές, οικονομικές και διαρθρωτικές εξελίξεις, αλλά επιταχύνονται. Ο λόγος είναι, όπως ισχυρίζονται, οι ξεκάθαροι πολιτικοί συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί – όπως μαρτυρούν όλες οι δημοσκοπήσεις –  που για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες δίνουν τέτοιο «αέρα» συνέχισης των ήδη δρομολογημένων πολιτικών σε οικονομία, επενδύσεις, επιχειρήσεις και χρηματιστήριο σε κυβέρνηση που έρχεται από τη «φθορά» 4ετίας. 

Με την αγορά να έχει ακυρώσει εντελώς λοιπόν το όποιο πολιτικό ρίσκο, έχουν «φουλάρει» οι μηχανές σε όλα τα άλλα επίπεδα και μάλιστα με επίσπευση projects και συμφωνιών που είχαν πάει πίσω. Οι ίδιοι θυμίζουν ότι η οικονομία και οι αλλαγές που ήταν να «τρέξουν» έπεσαν πάνω στον Covid-19 που οσονούπω κλείνει τρία χρόνια από τον ερχομό στην Ελλάδα, ενώ πριν από ένα χρόνο ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία να φρενάρει το νέο ηχηρό ξεκίνημα της οικονομίας και του χρηματιστηρίου το 2022.  

Πλέον, το τοπίο δείχνει ανοικτό και αυτός είναι ο λόγος που ακόμα και ειδήσεις που έως πρότινος περνούσαν στο… ντούκου, ή ζυγίζονταν με διαφορετικούς όρους, πλέον έχουν πολλαπλά θετική ανάγνωση. 

Στόχος η επενδυτική βαθμίδα

Το timing λοιπόν δείχνει ανοικτό, η χώρα βαδίζει – αργά ή γρήγορα – στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για όλα τα επενδυτικά assets, εγχώριοι αλλά και διεθνείς όμιλοι φέρνουν την παραγωγή τους (ξανά) στην Ελλάδα (Pepsico -ΗΒΗ, Carlsberg κ.α.) ενώ έχει διαμορφωθεί ένα ευνοϊκό «μωσαϊκό» για εξαγορές, δημόσιες προτάσεις και συγχωνεύσεις. 

Ολόκληροι κλάδοι επαναδιαμορφώνουν την παρουσία τους στη χώρα μας, όπως γίνεται με έμφαση στον τομέα των ακινήτων, οι κατασκευές βρίσκονται σε ολιστική ανασύνταξη για να διεκπεραιώσουν τα τεράστια έργα ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ, δρομολογούνται ενεργειακά deals και πολλά άλλα. 

To X.A. αλλάζει ταχέως επίπεδο

Το ελληνικό χρηματιστήριο αλλάζει ταχέως επίπεδο εν μέσω ισχυρών εισροών από χαρτοφυλάκια που βλέπουν ότι μετά από χρόνια, το Χ.Α. αρχίζει και αντανακλά την πορεία της οικονομίας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό οικονομικό κύκλο έναντι άλλων οικονομιών, καθώς επιστρέφει μετά από δέκα και πλέον έτη ταλαιπωρίας, οπότε έχει λόγους καλύτερες επενδυτικής απεικόνισης και το Χ.Α. κάνει ακριβώς αυτό. 

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά καθοδηγείται από την εξαιρετική ψυχολογία που οδηγεί ακόμη και τους έχοντες θέσεις short να τις αλλάζουν άρδην σε long, ανατροφοδοτώντας τη δυναμική. 

Η εικόνα της αγοράς

Τη Δευτέρα ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.092,91 μονάδες με άνοδο 2,32% που είναι η μεγαλύτερη άνοδος για το 2023, ενώ στα επίπεδα αυτά το Χ.Α. είχε να βρεθεί από το Σεπτέμβριο του 2014, επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά. Τότε βεβαίως η αγορά ήταν προς την… κάθοδο, προεξοφλώντας αρνητικές εξελίξεις – οι οποίες επιβεβαιώθηκαν τα επόμενα χρόνια – ενώ τώρα είναι σε άνοδο και σε διαδικασία επιστροφής. 

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βαλθεί να «τρελάνει» αναλυτές, χρηματιστές αλλά και traders, δείχνοντας δυναμική που πολλά χρόνια είχε να δείξει.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.664,19 μονάδες με άνοδο 2,09%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.635,52 μονάδες με άνοδο 2,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 863,06 μονάδες με άνοδο 2,84%. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 141,8 εκατ. ευρώ, με το Φεβρουάριο να συνεχίζει να έχει μέσες ημερήσιες συναλλαγές άνω των 130 εκατ. ευρώ. 

Ασφαλώς, μετά από ράλι +17,54% μέσα σε μόλις 30 συνεδριάσεις στο νέο έτος, ασφαλώς η αγορά είναι σε υπεραγορασμένα επίπεδα και ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει γενναία διόρθωση. Αρκεί να δοθεί η αφορμή… 

Movers & Shakers

Η διαρκής ρεβάνς των long ακυρώνει κάθε «φωνή» διόρθωσης
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version