Νέα δυναμική δημιουργείται στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μέσα από τη disaster diplomacy, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να μετρά τους νεκρούς από τον χειρότερο σεισμό στην ιστορία της, ενώ η Ελλάδα ήταν από τους πρώτους που έστειλαν βοήθεια, συμβάλλοντας ενεργά στην αντιμετώπιση της κρίσης, πολυεπίπεδα.
Τη σκυτάλη πήραν οι υπουργοί Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Τουρκία και συνοδευόμενος από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκέπτεται -πριν από τον Ταγίπ Ερντογάν- τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές,
Δυναμική επαναπροσέγγισης στη βάση που δημιουργεί η disaster diplomacy στα ερείπια των σεισμών που έπληξαν Τουρκία και Συρία. Η αποστολή δύο ΕΜΑΚ καθώς και ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα, τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό, αναθερμαίνοντας μια φλόγα που φαινόταν να είχε χαθεί.
Πάνω στη αυτό το πλαίσιο επιχειρείται να οικοδομηθεί νέα σχέση εμπιστοσύνης, μέσα από επαφές στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, υπερβαίνοντας -προς ώρας τουλάχιστον- τις διπλωματικές αντεγκλήσεις και επιχειρησιακές εντάσεις σε μια σειρά από πεδία, η έξαρση των οποίων είχε θέσει αμφότερες χώρες σε εκ διαμέτρου αντίθετες και συχνά συγκρουσιακή τροχιά.
Έτσι, μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες σε επίπεδο ηγετών, τη σκυτάλη πήραν οι υπουργοί Εξωτερικών, με τον Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Τουρκία και συνοδευόμενος από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκέπτεται -πριν από τον Ταγίπ Ερντογάν- τις πληγείσες από τον σεισμό περιοχές, όπου επιχειρούν οι ελληνικές μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση θυμάτων.
Οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών σηματοδοτούν μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις, με την Ελλάδα να διαβεβαιώνει για στήριξη της Τουρκίας τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και τον Μεβούτ Τσαβούσογλου να μιλά για νέα πολιτική που θα κινείται σταθερά σε τροχιά προσέγγισης ανεξαρτήτως των φυσικών καταστροφών.
Σημαντικό, στη σημειολογία της συνάντησης είναι η επισήμανση του Νίκου Δένδια για εντολή στήριξης της Τουρκίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να διαβιβάσω προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον φίλο μου Mevlüt Çavuşoğlu, προς την τουρκική Κυβέρνηση και προς τον τουρκικό λαό, τα πιο ειλικρινά συλλυπητήρια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και του συνόλου του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας μετά τους δύο καταστροφικούς σεισμούς.
Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω τον Mevlüt Çavuşoğlu για τα πολύ θερμά λόγια που επιφύλαξε για τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών και για τη θερμή αναφορά του στην παρουσία μας εδω.
Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τις ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τους Έλληνες διασώστες που επιχείρησαν εδώ στην Τουρκία, όπως επίσης, και για τις πάρα πολλές ζωές που σώθηκαν και από τους Ευρωπαίους διασώστες, διότι είχαμε την ευκαιρία μαζί με τον κύριο Çavuşoğlu να επισκεφθούμε τους Αυστριακούς, τους Ολλανδούς και τους Ισλανδούς διασώστες. Απ’ ό,τι μας είπαν, 205 ζωές σώθηκαν από αυτούς, συμπεριλαμβανομένων και των Ελλήνων.
Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω ότι η προσπάθεια της Ελλάδας να βοηθήσει τον τουρκικό λαό και την τουρκική κοινωνία να ξεπεράσει αυτό το μεγάλο πλήγμα δεν σταματάει εδώ. Έχω εντολή από τον Πρωθυπουργό μου, κ. Μητσοτάκη, να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει την Τουρκία σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή, είτε διμερώς είτε στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ΕΕ.
Πέρα από αυτό, θα ήθελα να προσυπογράψω απολύτως αυτό το οποίο ο Mevlüt είπε προηγουμένως: Ότι δεν χρειάζεται να περιμένουμε φυσικές καταστροφές για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να δηλώσω την υπερηφάνεια που νιώθω γιατί οι συμπατριώτες μου διασώστες βοήθησαν την τουρκική κοινωνία και τον τουρκικό λαό σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή. Και ευχαριστώ θερμά και τον Mevlüt και την τουρκική Κυβέρνηση για τη θερμότητα της υποδοχής μου σε αυτή την πολύ δύσκολη ώρα γι’ αυτούς.