if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Άγρια σπέκουλα στην Attica Bank- Θα πετάξουν εκτός ταμπλό τη μετοχή

Καταγγελίες, φημολογία και ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, καθώς και σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο προκαλεί η εκτίναξη της μετοχής της Attica Bank, καθώς ο υπερτριπλασιασμός της τιμής της μετοχής μοιάζει με front runnng gone... rogue

Καταγγελίες, φημολογία και ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, καθώς και σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο προκαλεί η εκτίναξη της μετοχής της Attica Bank, καθώς ο υπερτριπλασιασμός της τιμής της μετοχής μοιάζει με front runnng gone… rogue, ήτοι με κινήσεις που δεν δικαιολογούνται από οποιαδήποτε προσδοκία για deal, αλλά ενδεχομένως από προσπάθεια εκτροχιασμού της όποιας εκκολαπτόμενης συναλλαγής.

Αν και με καθυστέρηση, καθώς το ράλι της μετοχής της Attica Bank, φτάνει το 81% σε ετήσια βάση, ακολουθώντας την πορεία και των άλλων τραπεζών, αλλά κυρίως εμφορούμενο από την προοπτική της αμκ και της εισόδου της Thrivest (των Μπάκου – Καϋμενάκη και Εξάρχου). οι αρχές της Κεφαλαιαγοράς και τα media φαίνεται ότι θέτουν το ζήτημα προστασίας του επενδυτικού κοινού στην κορυφή της ατζέντας,

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Το ράλι  της τιμής αν και δεν φαίνεται παράλογο, εν μέσω φημών και του γενικότερου κλίματος, εν τούτοις θα μπορούσε να απειλήσει -δυνητικά- τη βιωσιμότητα μιας συμφωνίας, καθώς με την αποτίμηση τς Attica Bank να πλησιάζει τα 500 εκατ., οι εν δυνάμει επενδυτές μάλλον βγαίνουν εκτός… προϋπολογισμού. Το effect αυτό, πάντως, εμφανίζεται διατεθειμένη να απομειώσει η Τράπεζα της Ελλάδας, διαμηνύοντας ότι δεν σκοπεύει να συζητήσει για είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε τρέχουσες τιμές. Ακόμα κι έτσι, όμως, το συνακόλουθο πολιτικό ρίσκο εισόδου επενδυτή σε τιμή σημαντικά κατώτερη, είναι μεγάλο, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο. Συνεπώς, ενδεχόμενη λύση θα πρέπει να διαμορφώνει πολυεπίπεδο τοίχος προστασίας.

Η πορεία της μετοχής της Attica Bank

Καταγγελίες, φημολογία και ανησυχία στην επενδυτική κοινότητα, καθώς και σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο προκαλεί η εκτίναξη της μετοχής της Attica Bank, καθώς ο υπερτριπλασιασμός της τιμής της μετοχής μοιάζει με front runnng gone… rogue

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ζήτημα είναι σύνθετο. Ο τρόπος να ελεγχθεί το ράλι και ενδεχόμενες στρατηγικές παρεμπόδισης εξελίξεων, δεν είναι άλλος από την αναστολή διαπραγμάτευσης. Γι’ αυτό άλλωστε τόσο η διοίκηση της Attica Bank, όσο και οι εν δυνάμει επενδυτές αναζητώντας τρόπο που δεν θα βλάπτει τα συμφέροντα των -ταλαιπωρημένων- μετόχων, επιχειρούν να προστατεύσουν τη βιωσιμότητα του κυοφορούμενου deal. Ακόμα κι έτσι όμως, το νομικό πλαίσιο είναι αρκετά περιοριστικό. Από τη στιγμή που η διαδικασία της αμκ βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως και το άτυπο due dilligence, ενώ η Thrivest αναγκάστηκε να επισημοποιήσει τις συζητήσεις με τη διοίκηση της Attica για να εκπαραθυρωθεί το Ellington, πλέον, οι επενδυτές ποντάρουν πάνω σε δεδομένα. Ωστόσο, σύμφωνα με ερμηνείες του δικαίου της Κεφαλαιαγοράς υπάρχουν ακόμα μερικές πτυχές που εξετάζονται, στη βάση των οποίων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί η προσωρινή αναστολή της διαπραγμάτευσης.

Το μείζον ζήτημα όμως, το οποίο καλείται να ελέγξουν Τράπεζα της Ελλάδος και ΤΧΣ, είναι η δυσαρμονία -και ενδεχομένως- οι διαφορετικές ατζέντες στη διοίκηση της Attica Bank, ακόμα και το ενδεχόμενο -πληθωρισμένων- ή τεχνητά διογκωμένων NPE’s. Συνδυαστικά, καθώς η αμκ και οι παράλληλες διαπραγφματεύσεις με Thrivest βρίσκονται σε εξέλιξη και το αποτελέσμά τους θεωρείται κρίσιμο για την επιβίωση της Attica Bank, φαίνεται ότι μπορεί να πληρωθεί -έστω τύποις- το κριτήριο των κρίσιμων εξελίξεων.  Στο μεταξύ, οι επόπτες θα πρέπει να βρουν λύσεις για τη διαμόρφωση λειτουργικής -αν όχι αρμονικής- διοικητικής συνύπαρξης στην Attica Bank, μεταξύ των διαφόρων παικτών… Για την ώρα πάντως, ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Μακέδος φαίνεται απομονωμένος, ενώ η CEO, Ελένη Βρεττού έχει μόλις κερδίσει τη μάχη με το Ellington, ενώ νωρίτερα είχε περάσει το οργανόγραμμά της, αποψιλώνοντας την Μαραγκουδάκη από τις αρμοδιότητές της, πριν παραιτηθεί.

Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι πλέον βρίσκεται στο γήπεδο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με τα media να ζητούν άμεση δράση. Τούτων δοθέντων, η προοπτική παράτασης της αμκ μετά τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν φαίνεται πλέον ιδανικό σενάριο, τόσο χρηματιστηριακά, όσο και πολιτικά. Εφόσον, τελικά, η μετοχή τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης, οι διαπραγματεύσεις για την είσοδο της Thrivest και την ολοκλήρωση της αμκ θα επιταχυνθούν εκθετικά.

Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει τη διοικητική δυσαρμονία στην Attica Bank, ενώ προσφάτως ανέδειξε και ενδεχόμενα προβλήματα στις τιτλοποιήσεις. Προηγουμένως, όμως, είχε επισημάνει ότι η ανακοίνωση απόσυρσης ενδιαφέροντος από τη Thrivest αποτελούσε κίνηση τακτικής και ότι ο Αλέξανδρος Εξάρχου ήταν αναμενόμενο να επανακάμψει.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version