Ράλι στις τιμές του πετρελαίου διεθνώς και άνοδο στο φυσικό αέριο προκαλεί η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει την παραγωγή της ως απάντηση στο πλαφόν τιμής που έθεσαν ΗΠΑ, ΕΕ και άλλοι σύμμαχοι.
Την απόφασή της να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ανακοίνωσε η Ρωσία, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία «απάντηση» στις κυρώσεις της Δύσης και ειδικά στην απόφαση για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αργού.
Η ανακοίνωση της Ρωσίας προκαλεί ράλι στις τιμές του πετρελάιου, με το Crude να ενισχύεται σχεδόν κατά 3%, υπερβαίνοντας τα 80 δολάρια, ενώ αντίστοιχα κέρδη καταγράφει και το Brent κινούμενο πάνω από τα 86 δολάρια.
«Η Ρωσία πιστεύει ότι ο μηχανισμός των πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή είναι μία παρέμβαση στις σχέσεις της αγοράς και μία επέκταση των καταστροφικών ενεργειακών πολιτικών της συλλογικής Δύσης» αναφέρει ο Αλεξάντερ Νόβακ σε ανακοίνωσή του.
Άνοδος των τιμών… έλλειμμα προσφοράς
Οι περικοπές του Μαρτίου θα «διασφαλίσουν την ανάκαμψη της αγοράς» έσπευσε να προσθέσει, εννοώντας βεβαίως πως είναι μία κίνηση που θα οδηγήσει σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης η τιμή του μπρεντ, που νωρίτερα κατέγραφε πτώση, όχι μόνο επέστρεψε σε θετικό έδαφος, αλλά σημείωσε άνοδο 1,8% στα 86 δολάρια το βαρέλι, στην αγορά του Λονδίνου.
Η μείωση της παραγωγής της Μόσχας, ισοδυναμεί με περίπου 5% της παραγωγής του Ιανουαρίου, αποτελεί ένα από τα βασικά σενάρια αντικυρώσεων που έχουν εξεταστεί στη Δύση. Παρ΄όλα αυτά, η κλιμάκωση του ενεργειακού μετώπου στον οικονομικό πόλεμο εγκυμονεί κινδύνους για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι τρεις λόγοι για το ράλι
Ο διεθνής δείκτης αναφοράς πετρελαίου είναι πλέον σημειώνει κέρδη της τάξης του 8% αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για την περιορισμένη προσφορά έρχονται σε μια στιγμή που η ζήτηση είναι πιθανό να ανακάμψει. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένας κρίσιμος τερματικός σταθμός πετρελαίου στην Τουρκία ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω του πρόσφατου σεισμού, ενώ ένα βασικό κοίτασμα πετρελαίου στη Νορβηγία έκλεισε απροσδόκητα.
Στο μεταξύ, η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας στον κόσμο, αύξησε τις τιμές του αργού για τις ασιατικές αγορές για πρώτη φορά μετά από έξι μήνες, στο τελευταίο μήνυμα ότι η ζήτηση θα μπορούσε να ανακάμψει λόγω της πιθανότητας υψηλότερων εισαγωγών από την Κίνα.
Δεν θα αλλάξει αγορές…
Η Ρωσία είναι σε θέση να πουλάει τις προμήθειες πετρελαίου της σε ξένες αγορές, αλλά δεν θέλει να τηρήσει τους περιορισμούς τιμών που επιβάλλονται από τη Δύση, είπε ο Νόβακ.
«Όταν λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις, θα ενεργήσουμε με βάση το πώς εξελίσσεται η κατάσταση στην αγορά», είπε.