Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κινδύνου 2022, η Τουρκία τοποθετείται στο μέσον της αξιολόγησης για την ανθεκτικότητα στις καταστροφές.
Η χώρα που πλήττεται από καταστροφικούς σεισμούς που κόστισαν χιλιάδες ζωές αυτή την εβδομάδα καταγράφεται ως «υψηλή» ευπάθεια στην πιο πρόσφατη έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο Διεθνούς Δικαίου Ειρήνης και Ένοπλες Συγκρούσεις στο Πανεπιστήμιο Ρουρ του Μπόχουμ, στη Γερμανία.
Η βαθμολογία ευπάθειας αναλύεται περαιτέρω σε τρεις κατηγορίες:
κοινωνική ανισότητα και έλλειψη ανάπτυξης, ανεπαρκής πολιτική σταθερότητα, υγειονομική περίθαλψη και υποδομές καθώς και έλλειψη προόδου. Ειδικά στη δεύτερη κατηγορία, η Τουρκία βαθμολογήθηκε ως με «πολύ υψηλή» ευπάθεια σε φυσικές καταστροφές.
Την Τετάρτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγνώρισε ότι υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στην αρχική αντίδραση της χώρας στον σεισμό. Ο ίδιος δέχεται έντονη κριτική για την ποιότητα των κατασκευών, για ενδεχόμενη διαπλοκή με τους εργολάβους που τα ανέλαβαν και για επιλλεκτικές επικοινωνίες μόνο με δημάρχους που πρόσκεινται στο κόμμα του, το AKP.
Χώρες όπως η Τουρκία, που βιώνουν πολλούς σεισμούς – για παράδειγμα η Κίνα, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ ή το Ιράν – αξιολογούνται όλες ως εξαιρετικά εκτεθειμένα σε φυσικές καταστροφές από τον Παγκόσμιο Δείκτη Κινδύνου.
Η Συρία χαρακτηρίζεται ότι έχει «υψηλό» κίνδυνο φυσικής καταστροφής. Ενώ οι ανεπτυγμένες χώρες, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, έχουν τη χαμηλότερη βαθμολογία όσον αφορά την ευπάθεια, η Κίνα θεωρείται επίσης σχετικά καλά προετοιμασμένη. Η συνολική ευπάθεια της Τουρκίας, ωστόσο, βρίσκεται στις 29,58 μονάδες, πιο σοβαρή από αυτή του Ιράν (27,34 μονάδες).
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται πολύ μπροστά από το Ιράν στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης. Άλλες χώρες με πολύ υψηλό κίνδυνο καταστροφών που είναι λιγότερο ανεπτυγμένες αλλά αξιολογούνται ως καλύτερα προετοιμασμένες μεταξύ των οποίων η Νικαράγουα, η Βολιβία, το Βιετνάμ, το Μεξικό και η Ονδούρα.
Ινδονησία, Ινδία και Φιλιππίνες αξιολογούνται χειρότερα από την Τουρκία. Η Συρία – που κατατάσσεται μεταξύ του 25% τοις εκατό των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών στον κόσμο – κατατάχθηκε ως «πολύ υψηλή» ευπάθεια σε όλη την έκταση.
You will find more infographics at Statista