Προσδοκίες για σκλήρυνση της στάσης της Fed έχουν τροφοδοτήσει sell off στο ευρώ που υποχωρεί με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Οκτώβριο, όχι μόνο απέναντι στο δολάριο αλλά και έναντι άλλων νομισμάτων από τους G-10, παρά την προαναγγελία της ΕΚΤ για τουλάχιστον άλλη μια 50άρα αύξηση και τις δηλώσεις του προέδρου της Bundesbank για περισσότερες μεγάλες αυξήσεις.
Το ευρώ υποχώρησε την Τρίτη για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στην ταχύτερη διολίσθησή του από τον Οκτώβριο, καθώς οι επενδυτές χτίζουν προσδοκίες για πιο επιθετική στάση από τη Federal Reserve, ωθώντας το δολάριο υψηλότερα. Η δυναμική αυτή του δολαρίου έχει πιέσει και τον χρυσό στα χαμηλά μήνα,
Το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,5% στο 1,0669 έναντι του δολαρίου, το χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου. Εξασθένησε ακόμη περισσότερο έναντι άλλων νομισμάτων χωρών της G-10, συμπεριλαμβανομένων νομισμάτων χρηματοδότησης όπως το γιεν Ιαπωνίας και το ελβετικό φράγκο.
Το ευρώ ήταν το μεγαλύτερο long στο G10 FX και η υποαπόδοση έναντι του δολαρίου, του ελβετικού φράγκου καθώς και της στερλίνας και του γιεν, με την πτώση να αντικατοπτρίζει την κατοχύρωση κερδών και πρώιμες ενδείξεις αλλαγής στάσης των long.
Οι επενδυτές αναθεώρησαν γρήγορα υψηλότερα την αναμενόμενη πορεία για το επιτόκιο αναφοράς της Fed από την Παρασκευή, μετά από μια ισχυρότερη από τις προσδοκίες μηνιαία έκθεση θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επίσης αυξήσει τα επιτόκια – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά μισή μονάδα την περασμένη εβδομάδα και έχει προαναγγείλει τουλάχιστον άλλη μια ισομεγέθη αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης- η επαναξιολόγηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ επιδρά καταλυτικά στις αγορές συναλλάγματος.
Το ευρώ αναμένεται να σταθεροποιηθεί τον επόμενο μήνα γύρω στο 1,05 έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Αυτό είναι το επίπεδο στο οποίο τα επιθετικά χαρτοφυλάκια, τα οποία έχουν περικόψει τις θέσεις long σε ευρώ, φαίνεται ότι έχουν στήσει εντολές αγοράς.
Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι «Θα χρειαζόταν μια πιο επίμονη αδυναμία των δεδομένων της Ευρωζώνης, μια επιπόλαιη Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ευρύτερα διεύρυνση των spreads για να δικαιολογηθεί μια ανανεωμένη πτωτική τάση στο ευρώ».