Αδιανόητες διαστάσεις προσλαμβάνει το δράμα από τον σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία με τους νεκρούς να έχουν ήδη ξεπεράσει τους 5000, ενώ υπάρχουν ακόμα αχτίδες ελπίδας για τη διάσωση παγιδευμένων στα συντρίμμια και γιατί η ένταση της αλληλεγγύης που ξεδιπλώνεται τόσο σε διακρατικό επίπεδο, όσο και μεταξύ των πολιτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική τόσο για τους πληγέντες όσο και για το μέλλον της ευρύτερης περιοχής. Την ίδια στιγμή εγκαταλελειμμένη παλεύει με τις συνέπειες και την ανέχεια η Συρία, με τη Ρωσία μόνο να στέλνει βοήθεια.
Καθώς η λίστα των νεκρών από τον Μεγα-σεισμό που χτύπησε Τουρκία και Συρία διευρύνεται διαρκώς ξεπερνώντας τους 5.000, ένα τεράστιο κύμα διεθνές αλληλεγγύης αγκαλιάζει τους πληγέντες και βοηθάει την Τουρκία να επουλώσει τις πληγές της.
Η Ελλάδα, ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που έστειλε βοήθεια στην Τουρκία, με μια ομάδα ΕΜΑΚ, μαζί με δύο ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους και ένα όχημα, εντός των πρώτων 18 ωρών, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη της, ενώ τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησαν με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δηλώσεις αλληλεγγύης και στήριξης έκαναν και μια σειρά ακόμα αξιωματούχοι της ΕΕ και πολιτικοί στην Ελλάδα. Στήριξη στην Τουρκία και βοήθεια πρόσφεραν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία.
Πλέον, στόχος είναι πάνω στα ερείπια και τις πληγές που αφήνει πίσω του ο σεισμός να οικοδομηθούν νέες αρχές τόσο για τους ανθρώπους όσο για τις χώρες στην περιοχή, στη βάση που δημιουργείται από την disaster diplomacy και την κοινωνική αλληλεγγύη.
Ο απολογισμός
Οι απολογισμοί των θυμάτων στη μια και στην άλλη πλευρά των συνόρων δεν έχουν σταματήσει να αυξάνονται, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί, με δεδομένη την έκταση των καταστροφών και το ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι ακόμα σε εξέλιξη.
Στην Τουρκία, οι αρχές κάνουν λόγο για πέντε χιλιάδες κτίρια που κατέρρευσαν.
Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εκθέτουν τους ανθρώπους που είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια σε άλλον έναν κίνδυνο, αυτόν της υποθερμίας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πως φοβάται ότι οι απολογισμοί των θυμάτων θα είναι πολλαπλάσιοι από τους αρχικούς.
Κατά τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό, που ανακοινώθηκε περίπου είκοσι ώρες μετά την πρώτη από τις τρεις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, η οποία ήταν ισχύος 7,8 βαθμών κι έγινε αισθητή μέχρι τον Λίβανο, την Κύπρο και το βόρειο Ιράκ, χάθηκαν πάνω από 4.890 άνθρωποι, 3.381 στην Τουρκία, σύμφωνα με την υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD, άλλοι 1.509 και πλέον στη Συρία. Οι αριθμοί αυτοί θεωρείται βέβαιο πως θα συνεχίζουν να γίνονται ολοένα βαρύτεροι όσο περνούν οι ώρες και οι ημέρες.
Ο Ορχάν Τατάρ, αξιωματούχος της AFAD, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματισθεί, ενώ 5.775 κτίρια έχουν καταστραφεί από το σεισμό, μετά τον οποίο σημειώθηκαν 285 μετασεισμοί.
Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης γίνονται μέσα στο κρύο, υπό βροχή ή με χιονόπτωση, ενίοτε με γυμνά χέρια, για να σωθεί όποια ζωή γίνεται: όπως αυτή του επτάχρονου παιδιού που ανασύρθηκε ζωντανό από τα χαλάσματα στη Χατάι (νότια), στα σύνορα με τη Συρία, μπροστά στα μάτια δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου, έπειτα από 20 ώρες τρόμου, με τα πυτζαμάκια του μέσα στη σκόνη.
Διεθνής βοήθεια
Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη διεθνής κινητοποίηση για την υποστήριξη της Τουρκίας σε όλα τα επίπεδα, πρώτα για την ανεύρεση επιζώντων και παράλληλα για την στέγαση και ανακούφιση διασωθέντων και εκτοπισμένων. H εικόνα, όμως, δεν ίδια για τη Συρία. Η έκκληση που απηύθυνε η Δαμασκός δεν εισακούστηκε παρά μόνο από τη Ρωσία, η οποία στέλνει σωστικά συνεργεία.
Σε αυτό το πλαίσιο, στην Τουρκία φτάνουν διαρκώς σωστικά συνεργεία από το εξωτερικό, ιδίως από τη Γαλλία και το Κατάρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «κάθε απαραίτητη βοήθεια».
Στην Τουρκία μετέβη, από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με αεροσκάφος C-130, ομάδα 21 πυροσβεστών της 1ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, με δυο ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ειδικό όχημα, 5 γιατροί και διασώστες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας, καθώς και ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας. Η ελληνική αποστολή αναμένεται να επιχειρήσει σε πόλη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Η γαλλική αποστολή που αναμένεται να φθάσει σήμερα θα αναπτυχθεί στην Καχρανμαρμαράς, επίκεντρο του αρχικού σεισμού, δυσπρόσιτη περιοχή, καλυμμένη από το χιόνι, που υπέστη βαρύ χτύπημα.
Δυο αμερικανικά κλιμάκια με 79 ειδικευμένους διασώστες ετοιμάζονταν χθες να μεταβούν επίσης στην Τουρκία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε πως 45 χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια.
Εγκαταλελειμμένη η Συρία
Αντίθετα στη Συρία, η έκκληση της Δαμασκού για διεθνή βοήθεια εισακούστηκε κυρίως από τη Ρωσία, που υποσχέθηκε πως θα αναπτύξει ομάδες έρευνας και διάσωσης «τις προσεχείς ώρες», ενώ, σύμφωνα με το ρωσικό επιτελείο, πάνω από 300 ρώσοι στρατιωτικοί που βρίσκονται επιτόπου ήδη συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Ο ΟΗΕ αντέδρασε επίσης, επιμένοντας όμως ότι η βοήθεια που θα προσφέρει προορίζεται για «όλους τους Σύρους σε όλη την επικράτεια», τμήμα της οποίας είναι εκτός του ελέγχου της Δαμασκού.
Στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, που γειτονεύουν με την Τουρκία, στη βορειοδυτική Συρία, καταμετρώνται τουλάχιστον 700 νεκροί.
Εκμεταλλευόμενοι το χάος που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) απέδρασαν από τη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, που ελέγχεται από φιλοτουρκική παράταξη ανταρτών.
Συνεχίζονται οι σεισμοί
Η μετασεισμική ακολουθία συνεχίζεται μετά τον αρχικό σεισμό, 7,8 βαθμών, που σημειώθηκε μέσα στη νύχτα, στις 04:17 (τοπική ώρα· 03:17 ώρα Ελλάδας), και άλλον έναν εξαιρετικά ισχυρό, 7,5 βαθμών, χθες το μεσημέρι.
Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως άνοιξαν γυμναστήρια, κολέγια, ακόμη και τζαμιά, για να φιλοξενηθούν σεισμοπαθείς στους κοιτώνες τους. Όμως, λόγω του φόβου πως θα γίνουν κι άλλοι ισχυροί σεισμοί, πολλοί κάτοικοι προτιμούν να περνούν τις νύχτες έξω, όπως στη Σανλιούρφα.
Ο σεισμός είναι ο πιο πολύνεκρος στην Τουρκία έπειτα από εκείνον της 17ης Αυγούστου 1999, ο οποίος είχε αφήσει πίσω τουλάχιστον 17.000 νεκρούς, ανάμεσά τους περίπου 1.000 στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε επταήμερο εθνικό πένθος και έκανε γνωστό πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά αυτή την εβδομάδα.