Συνεχίζει να κινείται αυτόνομα έναντι των διεθνών αγορών το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά την υπεραπόδοση που είχε το 2022 όπου έκλεισε με άνοδο +4,08% όταν σύσσωμες οι ξένες αγορές υποχώρησαν από 8% έως 30% περίπου, φέτος καταγράφει νέα άνοδο άνω του 12% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, έχοντας μακράν την καλύτερη απόδοση.
- Πάνω από τις 1.040 μονάδες ο Γ.Δ. με OTE, Jumbo, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΜΥΤΙΛ και ΟΠΑΠ
- Το 1/3 των συναλλαγών έκαναν ΟΤΕ και Πειραιώς
- Νέα άνοδος στο Χρηματιστήριο κόντρα στα μεικτά πρόσημα διεθνώς
- Τα deals ανατροφοδοτούν το momentum της αγοράς
- Σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων από τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε διαφορετικό timing έναντι των διεθνών οικονομιών και αυτό είναι που αντανακλά το χρηματιστήριο, το οποίο μετά από χρόνια καθήλωσης και υποαπόδοσης, πλέον δείχνει σαφή σημάδια αναβάθμισης, εν μέσω αυξημένων τζίρων, κινητικότητας αλλά και επιχειρηματικών συμφωνιών.
Διεθνώς τα μηνύματα διίστανται για την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών, καθώς κάποιοι αναλυτές αλλά και οίκοι σημειώνουν πως τα «καύσιμα» ανόδου εκλείπουν πλέον και θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον διόρθωση. Πάντως, μέχρι στιγμής οι αγορές έχουν διαψεύσει όλους τους αναλυτές κορυφαίων οίκων που έχασαν εντελώς την άνοδο των χρηματιστηρίων από τον περασμένο Οκτώβριο και εντεύθεν.
Χθες, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ, σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον έδωσε νέο σήμα για νέες αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας πως αν τα στοιχεία για την οικονομία συνεχίσουν να είναι καλύτερα από ότι αναμένουμε τότε είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουμε τα επιτόκια παραπάνω. Το μήνυμα από τα στοιχεία της Παρασκευής για την απασχόληση είναι ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού έχει ξεκινήσει αλλά έχει πολύ δρόμο ακόμα τόνισε ο επικεφαλής της Fed.
Βεβαίως, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει σχεδόν όλο το «κακό» από την αύξηση των επιτοκίων, όπως δείχνει η εικόνα των τελευταίων μηνών, ενώ όλο το focus εστιάζεται στην πορεία της παγκόσμιας οικονομίας αλλά και στα αποτελέσματα των εταιρειών. Οι δύο αυτοί καταλύτες, δεν συνηγορούν σε μεγάλη πτώση προσεχώς, αν και οι αγορές έχουν τους δικούς τους νόμους.
Η εικόνα των αγορών
Ολοένα και περισσότεροι κορυφαίοι αναλυτές «διαβάζουν» πιο θετικά τις εξελίξεις για την παγκόσμια οικονομία σημειώνοντας ότι η εικόνα είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι εκτιμιούνταν πριν από έξι μήνες, ενώ και τα αποτελέσματα των εταιρειών είναι – γενικά – καλά.
Την Τρίτη οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μεικτά πρόσημα και χωρίς μεγάλα ρίσκα, ενώ ήπια αρνητικά κινούνταν έως τις 21:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος οι δείκτες της Wall Street. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο κέρδισε 0,36% κλείνοντας στις 7.864,71 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 0,16% με κλείσιμο στις 15.320,88 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι υποχώρησε οριακά κατά 0,07% στις 7.132,35 μονάδες.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κέρδισε 0,36% στις 27.118,74 μονάδες ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε κατά 0,14% στις 9.172,40 μονάδες. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,23% στις 458,19 μονάδες.
Σε υψηλό 100 μηνών το Χ.Α. με «καύσιμα» από τα deals
Έχοντας αυτονομηθεί εκ νέου από τις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε την Τρίτη σε νέα υψηλά 100 μηνών ή πλέον των οκτώ μηνών, κλείνοντας στις 1.041,51 μονάδες με άνοδο 0,82%, επίπεδα που είχε να δει από τις αρχές Οκτωβρίου 2014, επί διακυβέρνησης Αντ. Σαμαρά. Δηλαδή η αγορά διέσπασε το όριο των 1.035,08 μονάδων που ήταν το κλείσιμο της 8ης Δεκεμβρίου 2014 και πλέον έβαλε πλώρη για τις 1.050 ή τις 1.100 μονάδες.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.531,37 μονάδες με άνοδο 0,81%, ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.577,12 μονάδες με άνοδο 0,22%, ενώ μικρή διόρθωση σε ποσοστό 0,19% με κλείσιμο στις 800,54 μονάδες έκανε το τραπεζικός δείκτης. Η αξία συναλλαγών ήταν ξανά μεγάλη καθώς έφτασε στα 126 εκατ. ευρώ, κάτι που μαρτυρά τους πολύ ισχυρούς παίκτες που δραστηριοποιούνται στο Χ.Α.
Δέσποσαν οι ΟΤΕ και Πειραιώς που διακίνησαν 24,2 και 18,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ήτοι περίπου το 1/5 του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Οι καταλύτες που ωθούν στην άνοδο την αγορά δεν έχουν αλλάξει και είναι η προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, η αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές, αλλά και τα πολλαπλά επιχειρηματικά deals που καταγράφονται στην αγορά σε κατασκευές, τράπεζες, ενέργεια κ.λπ.
Επιπλέον, μολονότι υπάρχει κάποια εύλογη κόπωση, το διαρκές rotation στους πρωταγωνιστές και η επανεπένδυση της ρευστότητας συντηρεί τη δυναμική της αγοράς, η οποία έχει εκπλήξει ακόμη και τους πλέον αισιόδοξους. Βεβαίως, για άλλη μια φορά θα σημειώσουμε πως η αγορά στην ουσία πορεύεται χωρίς ουσιαστική διόρθωση – δύο ή τριών συνεδριάσεων, ενώ έχει συμπληρώσει εφτά σερί ανοδικές εβδομάδες.
Έτσι, ανά πάσα στιγμή μπορεί να βγάλει διόρθωση, αρκεί να δοθεί το έναυσμα. Αυτή η διόρθωση, μπορεί να είναι και λίαν αιχμηρή. Και η αφορμή, αργά ή γρήγορα, θα βρεθεί. Όπως γίνεται πάντα…