Με τις τράπεζες να εντυπωσιάζουν με τη δυναμική που έχουν αναπτύξει συνεχίζοντας να «χτίζουν» στο ράλι του 2023 και να βάζουν άμυνες και αναχώματα στην (εύλογη) διόρθωση μετοχών της πραγματικής οικονομίας ξεκίνησε η νέα εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο.
- Το… άστρο των τραπεζών συνεχίζει να στηρίζει το Χρηματιστήριο
- Σημάδια εύλογης κόπωσης στην ευρύτερη αγορά, χρειάζεται διόρθωση
- Ενδοσυνεδριακές διορθώσεις αλλά και νέοι πρωταγωνιστές στο Χ.Α.
Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με νέα άνοδο 1,02% στις 802,05 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις 19 Φεβρουαρίου 2020, ήτοι τρία χρόνια πίσω, πριν ξεκινήσει η «εισβολή» του Covid-19 στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει ότι ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε τον κύκλο πτώσης όχι μόνο της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και τον κύκλο της πτώσης λόγω των επιπτώσεων στην οικονομία και ευρύτερα από την πανδημία του κορονοϊού. Ήδη ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 25,21% το 2023, υπερδιπλάσια από τους υπόλοιπους δείκτες, πιστοποιώντας ότι ο κλάδος έχει γίνει ξανά η ναυαρχίδα του Χ.Α.
Η Πειραιώς ξεχωρίζει φέτος με άνοδο 36%, η Eurobank ενισχύεται κατά 26,64%, η Alp ha Bank +25% και η Εθνική +18,47%.
Φυσικά ο κλάδος «παίζει» την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας, ποντάροντας και στην ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ενώ αποτελεί και τον πιο… ευαίσθητο δείκτη της βελτίωσης της ψυχολογίας της αγοράς, της οικονομίας, της κατανάλωσης και όλης της οικονομικής «αλυσίδας».
Η αλλαγή στρατηγικής από τις κεντρικές τράπεζες το τελευταίο εξάμηνο, όπου ξεκίνησαν μπαράζ αύξησης επιτοκίων, αλλάζει τα δεδομένα προς όφελος του τραπεζικού κλάδου διεθνώς. Ωφελημένες βγαίνουν και οι ελληνικές τράπεζες, που προσδοκούν σε μεγάλη ενίσχυση της κερδοφορίας τους και σε ουσιαστική επιστροφή στο core business τους, μετά από πολλά χρόνια φθοράς, διαγραφής επισφαλειών και συρρίκνωσης.
To «γύρισμα» του οικονομικού κύκλου και η αλλαγή των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, αντανακλάται και μέσα από το νέο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε νέα τραπεζικά ιδρύματα, ή και σε μικρότερα σχήματα.
Μετά την αποψίλωσή του από το ταμπλό, όπου από τις 15 εισηγμένες του κλάδου το 2007 έχουν μείνει οι τέσσερις συστημικές, η Attica Bank και η Τράπεζα Ελλάδος, ετοιμάζονται για το 2023 και 2024 οι εισαγωγές των Optima Bank και Παγκρήτια, σηματοδοτώντας την επιστροφή, έστω και με εντελώς άλλα δεδομένα, από πλευράς χρηματοοικονομικής υπόστασης, καταστημάτων και λειτουργίας.
Οι εξελίξεις με την Παγκρήτρια και την Attica Bank, η ανάπτυξη της Optima Bank, η επιτυχημένη πρόσφατη έξοδος στις αγορές των Πειραιώς και Alpha Bank, το χρηματιστηριακό ράλι των τεσσάρων συστημικών, μαρτυρούν ότι ο τραπεζικός κλάδος επιστρέφει. Ο τραπεζικός κλάδος, ακολουθεί μοιραία και νομοτελειακά, τους κύκλους της οικονομίας, κάτι που έχει κάνει και ο εγχώριος την τελευταία 15ετία.
Μόνο ενδοσυνεδριακές διορθώσεις στο Χ.Α.
Σε μια ημέρα πτώσης – διόρθωσης διεθνώς, το ελληνικό χρηματιστήριο αρκέστηκε ξανά μόνο σε ενδοσυνεδριακή διόρθωση, με το Γενικό Δείκτη να κρατάει τις 1.030 μονάδες με κλείσιμο στις 1.033,02 μονάδες με οριακή πτώση 0,04%, μολονότι ενδοσυνεδριακά υποχώρησε έως τις 1.027,39 μονάδες όταν υποχωρούσε σε ποσοστό 0,59%.
Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.511,09 μονάδες με οριακή πτώση 0,13%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.573,66 μονάδες με οριακή άνοδο 0,04%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 93,9 εκατ. ευρώ, με την Πειραιώς να ξεχωρίζει με συναλλαγές 13,92 εκατ. ευρώ τη Μυτιληναίος με 8,32 εκατ. ευρώ και τη Eurobank με 8 εκατ. ευρώ.
Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 2,95%, η Aegean Airlines ενισχύθηκε κατά 2,50%, η Autohellas +2,10%, η Ελλάκτωρ +1,83%, ενώ Εθνική και Eurobank ενισχύθηκαν από 1,35% και 1,17% αντίστοιχα. Αντιθέτως, διορθωτικά κινήθηκαν τίτλοι όπως Quest Συμμετοχών, Σαράντης, Lamda Development, Viohalco, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Coca Cola HBC κ.α.
Στην ευρύτερη αγορά εντύπωση έκανε το νέο limit up της MIG που έκλεισε στο +30% με φόντο τις εξελίξεις με την μετοχική… παρέμβαση Ηλιόπουλου (SeaJets) που μέσω της κόρης του έχει αποκτήσει άνω του 5% σε μια προσπάθεια να επηρεάσει τις εξελίξεις πώλησης της Attica Group από τη μεριά της Πειραιώς. Πλην της MIG, σημαντικά κέρδη είχαν επίσης τίτλοι όπως Λανακάμ, Σάτο, Attica Group, ANEK, Παΐρης και Βαρβαρέσος, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως Ακρίτας, ΒΙΣ, Μινέρβα, Medicon, Dopler, Attica Bank κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 54 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 63 που υποχώρησαν.