Έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρά το αυξημένο κόστος και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, έναντι στων ορυκτών καυσίμων θα δώσει το 2023 η ΕΕ, αν και δεν διασφαλίζουν την ενεργειακή σταθερότητα και επάρκεια, καθώς το πράσινο λόμπι δείχνει ότι επικράτησε στο εσωτερικό μπρα-ντε-φερ…
Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την καύση ορυκτών καυσίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να πέσει φέτος, καθώς το μπλοκ επικεντρώνεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αντικαταστήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό από τη Ρωσία.
Η συνολική παραγωγή ορυκτών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 20% φέτος, με τη σχετικά ακριβή παραγωγή φυσικού αερίου να πέφτει ταχύτερα, σύμφωνα με το βρετανικό ενεργειακό think tank Ember.
Η Ευρώπη έχει εστιάσει στην εξεύρεση εναλλακτικών πηγών ενέργειας μετά τη μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στον απόηχο της εισβολής της στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας το ενεργειακό κόστος στα ύψη. Αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, εν μέρει λόγω της πτώσης της πυρηνικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, και συνέβαλε στην αύξηση των εκπομπών. Ακόμη, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια κάλυψαν μεγάλο μέρος του κενού, παράγοντας το 22% της ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πέρυσι και ξεπερνώντας το φυσικό αέριο για πρώτη φορά.
Η ηλιακή και αιολική ενέργεια της ΕΕ ξεπέρασε το φυσικό αέριο στο ενεργειακό μίγμα το 2022
Σύμφωνα με την έκθεση του Ember, υπάρχει πλέον εστίαση στην ταχεία μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου – ταυτόχρονα με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα. Όπερ σημαίνει ότι η αύξηση παραγωγή καθαρής ενέργειας είναι δρομολογημένη.
Το think tank αναμένει ότι η πυρηνική παραγωγή θα είναι σχετικά σταθερή το 2023, καθώς η συνεχιζόμενη σταδιακή κατάργηση των γερμανικών αντιδραστήρων αντισταθμίζει την επιστροφή των γαλλικών μονάδων.
Η υδροηλεκτρική ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 40 τεραβατώρες φέτος, αφού μια ιστορική ξηρασία εξάντλησε κρίσιμους πόρους το 2022. Το υψηλό κόστος ενέργειας βοήθησε στη μείωση της ζήτησης ενέργειας κατά περίπου 8% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Τάση, που εφόσον εμπεδωθεί θα μπορούσε να συμβάλει σε σημαντική μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων το 2023.