Καθ’ οδόν για δεύτερη εβδομαδιαία πτώση βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως, καθώς η ώθηση από την επανεκκίνηση της Κίνας άρχισε να εξασθενεί, ενώ η αύξηση των εξαγωγών της Ρωσίας προς ασιατικές χώρες λειτουργεί επίσης επιβαρυντικά…
Τα future του αργού Brent διατηρήθηκαν κοντά στα 82 δολάρια και του WTI χαμηλότερα από τα 76 δολάρια το βαρέλι την Παρασκευή. Παρά τις βελτιωμένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ και την περαιτέρω χαλάρωσης της στρατηγικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από από τη Fed και την πιο αισιόδοξη ανακοίνωση της ΕΚΤ, οι αγορές εστιάζουν στις άμεσες επιρροές που δέχονται.
Τους επενδυτές προβληματίζει η δυναμική της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας, η οποία φαίνεται να “χωλένει”, ενώ τους φόβους εντείνουν και τα τα αποθέματα στις ΗΠΑ, τα οποία συνεχίζουν να αυξάνονται.
Η ώθηση στα εμπορεύματα από το άνοιγμα της Κίνας άρχισε να εξασθενεί καθώς ο χρόνος και ο βαθμός της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας παραμένει εξαιρετικά αβέβαιος, αν και οι αναλυτές είναι βέβαιοι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας θα ανακάμψει φέτος. Επίσης, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν επίσης ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για έκτη εβδομάδα και αυξήθηκαν πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο. Εξάλλου, οι ισχυρές εξαγωγές ρωσικού αργού εν μέσω της έντονης ζήτησης από την Ασία και των αυξανόμενων φόβων για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση προστέθηκαν στην πτωτική περίπτωση για το πετρέλαιο.
Εν τω μεταξύ, μια επιτροπή των OPEC+ συνέστησε να διατηρηθεί σταθερή η παραγωγή αργού νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, επικαλούμενη την αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο του οικονομικού ανοίγματος της Κίνας και τις τελευταίες κυρώσεις στη ρωσική προσφορά.